Проблемът на "Видахим" - смяната на предмета на производство

20330
Проблемът на "Видахим" - смяната на предмета на производство

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пристигна днес във Видин, за да се срещне и разговаря с работниците и ръководството на най-голямото работещо предприятие в района - "Видахим". Над 300 души се очаква днес да бъдат съкратени.

„Не промените в Закона за енергетиката са причина „Видахим“ АД да спре работа и да се стигне до съкращаване на повече от 300 работници“. Това каза Петкова на среща с работници и ръководители на видинското предприятие.

Тя пристигна на място във фирмата, за да обясни на работещите там и мениджмънта й логиката на законовите промени и да потърси заедно с тях възможности предприятието да продължи работа. В срещата участваха и изпълнителният директор на „НЕК“ ЕАД Петър Илиев, областният управител на Община Видин Момчил Станков, зам.-областният Огнян Ценков и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

Една седмица Видин тъне в боклуци, "Титан" и общината не обясняват

От шест дни Видин е потънал в боклуци. Причината – стачка на хората, които почистват града. Стачката е факт, защото между шест и ...

„Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, именно за да насърчава производството“, обясни Петкова. „Случаят с „Видахим“ АД обаче не такъв, тъй като дружеството нито произвежда високоефективно, нито пък по комбиниран начин. От производител на каучукови изделия предприятието се е превърнало в производител на електричество“, каза тя пред работницитe.

Kато доказателство следните числа: за времето от 2011 г. до 2013 г. „Видахим“ АД реализира общо приходи в размер 171 млн. лева, 141 млн. лв. от които от продажба на електрическа енергия. Към 31 декември 2013 г. приходите на дружеството са 54 млн. лв., от които 52 млн. лв. са от продажба на електроенергия, обяснява Министерството на енергетиката.

След срещата на министър Теменужка Петкова с работниците и ръководството стана ясно още, че приходите на "Видахим" се формират именно от продажбата на електроенергия, а не от продажбата на гуми.

НЕК дължи на "Видахим" за последните две години близо 2 милиона лева. Общо задълженията са 11 милиона лева. Тази сутрин държавната компания е привела по сметките на видинското предприятие над 2 милиона лева, информира БНР.

Община Видин: "Титан АС" ни извива ръцете

Фирма "Титан АС", която има сключен договор с Община Видин за сметосъбиране и сметоизвозване, не изпълнява договорните задължения. Тя с...

Обсъждано е също така какви са различните възможности, които могат да се предприемат, за да не се стигне до съкращаването на работниците, а ако има уволнени, то те да са по-малко. Един от вариантите е да бъдат съкратени до 150 души, а останалите да продължат да работят, тъй като през април дружеството има вариант да участва в търг на Системния енергиен оператор за производството на ток.

Диалогът, който проведохме при срещата си с ръководството на „Видахим” АД и работниците, бе изключително откровен, като ги запознах с промените в Закона за енергетиката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във Видин. Тя посочи, че промените са насочени изключително към това да бъде свит дефицитът към НЕК, като една от промените е точно тази – от енергийния микс да бъдат извадени топло електрическите централи, които не произвеждат ток по високо ефективен и комбиниран начин, предаде радио "Фокус".

Вчера по време на извънреден брифинг на министър Петкова стана ясно, че „Видахим”ще затвори заради липсата на работа.

Според нея работниците не разбират какво точно се случва и защо се случва. Министърът искала да отиде на място и да обясни на хората, че държавата няма никаква вина за тяхното съкращаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com