Собственикът на "Миджур": Това беше саботаж, нарочен терористичен акт

43208
Собственикът на "Миджур": Това беше саботаж, нарочен терористичен акт
Снимка: БГНЕС

Моето лично убеждение е, че това е саботаж. Това заяви собственикът на взривения завод „Миджур” проф. Валери Митков.

Не е възможно да бъде допусната такава фатална, както се изразяват, „човешка грешка”. Направи се проверка и се видя, че няма такива огромни количества мини – 800 хил., както се говореше. В момента на инцидента не само в цеха, но и в страната не е имало толкова много противопехотни мини, продължи Митков.

Христосков: Основната отговорност за случилото се в Горни Лом е на работодателя

Основната отговорност за случилото се в завод "Миджур" е на работодателя. Той е пренебрегренал препоръките на КОС и Инспекцията по труд...

Искам да ви кажа, че дори да има човешка грешка, не е възможно по този начин да гръмне всичкото взривно вещество в цеха. Взривяването на една мина би предизвикало смъртта на един, двама, трима души, но няма да предизвика взрив на всички останали мини. За да се получи такава експлозия, е било необходимо да има няколко междинни детонатора т.е. външна намеса, посочи професорът-експерт пред Нова телевизия.

Много въпроси могат да се зададат – точно преди изборите, в момент, в който много хора от ръководството на „Видекс” са в „Миджур”, продължи Митков. Взривът може да бъде иницииран не на място – може от София, от Белград, от Ню Йорк дори, добави той.

Защо вие – на този въпрос проф. Митков отговори, че няма отговор. Нима смятате, че щях да пратя детето си и двама от близките си приятели там, попита риторично собственикът на „Миджур”.

На въпрос дали Митков „е близък до Георги Първанов”, той отвърна, че е толкова близък, колкото и много хора, които са се виждали с него. Всичко, които не разбират, да замълчат – това казва още Митков и добавя, че Борисов, като дългогодишен секретар на МВР, разбира от тези работи. Припомняме, че веднага след изборите Бойко Борисов намекна, че взривът в „Миджур” е нарочен. Заводът беше едно от малкото места в Северозападна България, в които бяха правени инвестиции и се откриваха работни места, каза той. И не можа да отговори на твърденията, че в завода има много лоши условия за работа.

Смъртните актове на загиналите в Горни Лом все още не са издадени

Смъртните актове на загиналите при взрива в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом все още не са издадени, но се очаква това д...

Реалната заплата в завода варира между 600-700 лева, твъди проф. Митков. И каза, че в цеха е имало три изхода и не е вярно, че в помещението, откъдето е тръгнал взривът, имало само един изход – бяха три, два винаги свободни, заяви собственикът на „Миджур”. По мое време не сме се обръщали към съда по какъвто и да е повод, свързан със затваряне на фабриката, продължи с откровенията Валери Митков. След инцидента от 2010 година в същия завод Митков твърди, че е сам е спрял работата, за да се поправят пострадали конструкции, а съдът с нищо не се е намесвал. Такова нещо на никого не пожелавам – родителят да изпраща децата си от този свят, по-ужасна трагедия от това няма, заяви Митков. Аз съм точно толкова виновен за това нещо, колкото и всеки български гражданин, убеден е той.

Трябва да се казват и чуят неща, които са експертни. Това нещо, което проф. Митков казва, не е така – възможно е от една мина да се случи такъв взрив, категоричен беше бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев. И в Челопечене се чудихме как може хранилища на 50-100 метра са се взривили едновременно, а в Горни Лом разстоянията бяха много по-малки, каза Радев. Самият проф. Митков не знае какви количества боеприпаси е имало там – той е главен изпълнителен директор, не отговаря директно за оперативната работа, добави той. И посочи, че в невзривените помещения има 800 хил. мини, но не е ясно колко е имало на мястото на експлозията. Най-вероятно до мините е слагано извадено взривно вещество – има кратери, виждат се, посочи Радев. Спорим в момента какви са били количествата взрив – 2-3-5 тона, обясни бившият заместник-министър на отбраната.

По отношение на изходите, Радев заяви, че пред два от изходите е имало чували – това го установи Главна инспекция по труда. Според мен няма да бъде доказано как точно е станало всичко, завърши крайно песимистчно Радев.

От прокуратурата официално заявиха, че няма никакви доказателства за терористичен акт.

Две работни версии за взрива в "Миджур"

Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за инцидента в село Гор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com