Стотици самодейци от България, Сърбия и Румъния събра фестивалът "Гергьовден" в село Антимово

3707
Стотици самодейци от България, Сърбия и Румъния събра фестивалът "Гергьовден" в село Антимово
Снимка: БГНЕС

Международният фестивал в село Антимово събра самодейци от България, Румъния и Сърбия. Това е десетото поредно издания на проявата, която обединява любовта към народното творчество, към традициите и културното наследство на трите страни. Юбилейното издание се провежда в рамките на 3 дни – от 4 до 6 май.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства участниците, като подчерта: "Различното този път е, че ще наблюдаваме състезание между отбори от България, Сърбия и Румъния, а в съпътстващата кулинарна изложба участват над 20 групи от различни организации и читалища от трите държави.

Кметът на Видин откри събора "Алботин" (СНИМКИ)

Стотици жители на Видин и близките села спазиха традицията и се събраха на втория ден от Възкресение Христово в подножието на прочутия ...

За да се осъществи тази идея, голям принос има г-жа Кармен Стаделхофер от град Улм, Германия, която е инициатор и съосновател на международната асоциация "Дунавски мрежи за Европа" (DANET). "Искам да ѝ поднеса специалните си благодарности, с надеждата да продължим успешно нашето сътрудничество и в бъдеще", каза видинският кмет и пожела отлично представяне. Германската гостенка изрази удовлетворението си, че присъства на такова събитие: "Радвам се, че днес съм сред вас на това изключително интересно международно състезание, за да готвим заедно и споделим храната помежду си".

Началото на фестивала бе дадено от домакините – танцов състав "Шеулени" към местното читалище. На фестивалната сцена се представиха  самодейци от общините Видин, Брегово, Ново село, Ружинци, Никопол; от с. Оштрел, Община Бор, Сърбия и от Община Калафат, Румъния. Днес на фестивала  бяха показани кулинарната изложба, състезание по приготвяне на хляб и агнешки специалитети между българи, румънци и сърби под наслов „Кухня без граници”. За кулинарния фестивал организаторите бяха поканили и популярния в цяла Българи Ангел Ангелов с "Юнашкия тиган".

Дъждовното време не попречи на участниците и гостите на феста да се наслаждават на изпълненията на самодейците и да опитат от щандовете с майсторски приготвени гозби, сред които вкусна баница и антимовско вино, пиха кафе, варено на пясък и се забавляваха от сърце.

Фестивалът се организира от кметството и читалище "Развитие-1926" в Антимово със съдействието на Община Видин и подкрепата на много дарители.

Кметът на Видин дари лични средства за кампанията "Подари щастие"

Лично дарение от  Огнян Ценков, кмет на Община Видин получи  Десислава Николова, която е родом от Видин, но работи от години ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com