Във Видин текат мащабни ремонти (СНИМКИ)

5285
Във Видин текат мащабни ремонти (СНИМКИ)
Снимка: община Видин

Кметът на Видин Огнян Ценков и общинското ръководство дадоха редовната си месечна пресконференция по актуални въпроси. В началото Ценков отправи поздравление към актьорите от Общински драматичен театър „Вида“ по повод Международния ден на театъра – 27 март, с пожелание за много творчески постижения и успешни представления. Той благодари още веднъж на всички граждани за подкрепата във връзка със спечелената награда „Кмет на месеца“ за март на тема „Пазители на българския дух в конкурса, организиран от Портала на българските общини - Кмета.бг, като подчерта отново, че това е отличие за всички жители на Общината.

Секретарят на Община Видин Иванела Андреева даде информация във връзка с прилагането на електронното управление. Обменът на документи с администрациите, които са регистрирани в средата, е само електронен и се работи много по-бързо. Премахването на хартиения обмен с общинските предприятия, училищата и кметствата вече е факт и се работи успешно чрез системата за сигурно електронно връчване, като това ще бъде въведено и в останалите общински структури. Андреева съобщи още, че Общината е започнала организационно-техническа подготовка във връзка с изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г. и всяка важна информация за гражданите в това отношение ще бъде публикувана на интернет страницата и обявявана на информационните табла във всички населени места.

Заместник-кметът Венци Пасков се спря на основните акценти в социалната политика и изпълнявани проекти, като припомни, че социалните услуги на територията на Общината са 22, от които 17 – делегирани от държавата дейности.

Над 700 потребители – от град Видин и всички населени места в Общината са включени в мащабния проект „Топъл обяд“, финансиран по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане чрез финансовата подкрепа на Европейския съюз, посредством Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се, чиято стойност е 994 286 лв. Грижата за старите хора се осъществява чрез ползване на услугата Домашен социален патронаж в 34-те населени места в Общината, като потребителите за 2015-2019 са над 300 лица. Пасков каза, че от началото на мандата досега са сключени трудови договори с повече от 300 души, през 2019 г. предстои Община Видин също да кандидатства по всички програми за заетост, след приемането на Националния план. Заместник-кметът съобщи и за предстоящо спортно събитие – първи кръг от националния шампионат Ралиспринт Вида 2019, който ще се проведе на 19 и 20 април и организацията вече е започнала.

Информация за напредъка на извършваните дейности във връзка с капиталовите разходи и изпълнявани проекти по европейски програми представи заместник-кметът инж. Цветан Асенов. Обектите с подписани договори, изпълняващи се в момента, са на стойност около 3 900 000 лв., обектите, които ще бъдат възложени с договори за обществени поръчки през 2019 г. са в размер над 1 160 000 лв. Инж. Асенов отбеляза, че на всички обекти, които се изпълняват по проекти със средства от ЕС и трансфери от държавния бюджет ремонтните дейности вървят много добре и няма забавяне. Сред тях са СУ „Цар Симеон Велики“, ППМГ „Екзарх Антим I“, ГПЧЕ „Йордан Радичков“, Общинския драматичен театър, Пречиствателната станция за отпадни води.

Във връзка с проекта "Основна реконструкция на централна пешеходна зона, гр. Видин", главният архитект на Община Видин Ангел Недялков съобщи, че заради неблагоприятните условия през зимния период е отправено искане до Управляващия орган да се удължи срока с около 80 дни. В момента се работи интензивно, като налице е ежедневен контрол от страна на оторизираните органи и на Общината и се очаква до края на месец май целият площад да бъде готов и да се продължи по търговската улица. Арх. Недялков подчерта, че работата е изключително отговорна заради подмяната на подземната инфраструктура и показа снимки на демонтирани тръби и различни съоръжения в много лошо състояние и силно корозирали. Всички нови съоръжения, които се поставят, се заснемат и ще се нанесат в подземния кадастър. В момента се изготвя Наредба, с която ще се регламентира достъпът на пешеходци, велосипедисти и автомобили до централната градска част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com