X
 
 

27 март - Международен ден на театъра

2343 2
27 март - Международен ден на театъра
Снимка: pixabay
На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Македонци на крака за разложка театрална група

Разложкият самодеен театрален състав към народното читалище в града е в Струмица, Македония. Причината за посещението е голям карнавал,...

26 представления и 10 изключително интересни съпътстващи събития са включени в програмата на Софийския театрален салон през месец март. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Една от най-големите изненади е потвърждението, че Лили Иванова ще открие Церемонията по връчване на наградите „Икар” 2019 на 27 март в Народния театър „Иван Вазов“, с която ще бъде закрит Салона.

„Това е огромен и несравним жест, който звезда от такъв мащаб прави за нас. Лили се отказа от хонорара си, заставайки зад нашата кауза в подкрепа на Здравния фонд на САБ. Каквото и да кажа за нея, ще бъде малко. Единственото, което мога да споделя е, че съм щастлив, че мога да я нарека приятел. Тя е дългогодишен член на САБ и много обича театъра. Ние също я обичаме!”, сподели председателят на организацията Христо Мутафчиев.

Лили Иванова ще изпълни специално за всички съвсем нова песен с тематичното заглавие „Главна роля“, с автори Артур Надосян (музика), Иван Тенев (текст) и Ангел Дюлгеров (аранжимент), създаден специално за церемонията, а екипът на САБ учреди за нея извънредна награда „ИКАР” за изключителен принос към музиката и културата, която ще ѝ бъде връчена от проф. Николай Вълканов – председател на УС на Минстрой Холдинг, който е и Златен спонсор на церемонията.

Билети вече се продават на касите на Народния театър „Иван Вазов“. Всички приходи от тях постъпват директно в Здравния фонд на САБ в помощ на нуждаещи се артисти.

Второ място за спектакъла на “Максим Горки” на конкурса на испанските училищни театри

С второ място се върнаха учениците от Средно училище “Максим Горки” от ХХ национален конкурс за училищен театър на испански...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Ден на театъра, че какво по-голямо театро от АПАРТАМЕНТНОТО театро на ГЕРБ ! Вива ШАЙКАТА ГЕРБ, отбрани ВИП далавераджии от цялата пасмина .
  • По-голямото театро ли? 1.1 По-голямото театро ли? преди 8 месеца Профил на трол?
    По-голямо театро от ежедневното "коментиране" на дежурните в Актуално русофобни сороспии - тролове Деби и Барбара едва ли ще се намери по БГ земите.
    : 0 !