Азбучник на българския хаос: ВОЙНА

3611
Азбучник на българския хаос: ВОЙНА
Снимка: колаж на Actualno.com

През годините на Прехода почти всички съседки на България участваха във войни. И въпреки това в момента имат по-висок стандарт от нас, хората живеят по-добре, емиграцията им е по-ниска, а демографският им прираст е положителен, докато нашият е отрицателен.

Турция периодично е в локални войни с кюрдите и в конфликти с Гърция. Има на територията милиони емигранти, като се явява буфер на пътя им към Европа и България. В същото време в Турция цените са с 10% по евтини от България, заплатите са двойни, а икономическият ръст през последните години е колосален. И въпреки че Турция е далеч от представата за демократична държава, на митингите там се събират стотици хиляди граждани, а последните местни избори в двата най-големи града бяха спечелени от опозицията на Ердоган.

Сърбия преживя разпада на бивша Югославия, местните войни с Босна и Херцеговина, жестоките бомбардировки на НАТО. Независимо от всичко това днес икономиката на Сърбия е в подем, средната заплата по-висока от тази в България и страната се радва на инвестиционен бум от страна на Китай и Русия.

Северна Македония е периодично в размирици между албанци и и македонци, преди години беше окупирана от умиротворяващи сили на НАТО, но днес животът там е сравним с нашия.

Гърция има периодични военни сблъсъци с Турция и също както Турция има огромен емигрантски поток. На всичкото отгоре претърпя изключително тежки санкции от Европейския съюз. Въпреки това от страна, която преди няколко десетилетия е давала емигранти на България, днес приема хиляди наши. Тази страна има най-високият стандарт на Балканите.

Украйна е другата наша съседка, която и в момента има военни действия. Там възнагражденията са като нашите, но стандартът остава по-висок, независимо от всички проблеми, които имат с Русия.

Защо се получава така? Защо България, която не е имала никакви военни действия на територията си, живее по-зле от своите съседи? Защо сме сред единствените три държави в Европа заедно с Русия и Украйна, които са недоволни от промените?

Защото българският преход беше извършен по модела на КГБ и днес страната е окупирана от мафиотска върхушка. Тя е разнородна смесица от бивши комунистически функционери и техните прислуги, агенти на ДС, мутри, а днес вече и техните наследници. Същите успяха да се „изучат” и да привлекат на своя страна не малка част от сенилната и корумпирана европейска администрация, както и някои от лагерите в Белия дом, които се интересуват единствено от интересите на САЩ и на собствените си джобове. Днес в България стотина семейства съзнателно поддържат в страната в беззаконие, за да процъфтява техния олигархичен, корумпиран, мародерски модел.

Да, без никакво преувеличение може да се каже, че нашата страна се управлява от мародери. Това е видно от кражбите на природните ресурси, наглото усвояване на евро фондовете, безсърдечното отношение към децата, пенсионерите, инвалидите. Това е видно, ако щете, от вандализма, грабежите и убийствата на обикновените хора по малките градове и селата. Докато в същото време въоръжените до зъби полицаи пазят по софийските площади своите сеньори от народния гняв.

За мародерство обикновено се говори по време на война или след нея.

България е във война!

Автор: Калин Илиев


Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com