Битката за мястото на лакея - мечтата на журналистиката

7063
Битката за мястото на лакея - мечтата на журналистиката
Снимка: Thinkstock

От няколко дни епосът на Валерия Велева, озаглавен "Да погледнеш в очите на папата", е сензация в интернет. Страховит сантимент, в който действително има нещо опияняващо, пир за сетивата. Кой би предположил, че срещата на Бойко Борисов и папа Франциск може да роди подобни откровения?

"Наблюдавайки ги отстрани двамата изглеждаха като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота", пише Велева, вероятно за да отведе към библейската конфигурация между Бог-Отец и Бог-Син, която изглежда свързва папата и разбира се нашият отдавна самосакрализирал се министър-председател.  

Текстът на Велева обаче далеч не е единствен, или пък кой знае колко скандален. Защото той представя цял жанр. Този сиропиран захлас винаги е бил обичан в журналистиката. Започна от вестниците, където се счита за висш пилотаж. Там да пишеш така се счита за върхово изживяване. Политикът е обладаване на интимна територия, при него се влиза "по пантофи". Месят му се баници, правят му се баклави - понякога - какво пък - и друго. Ухажването е по-нежно от ученическа любов, каквото и да напишеш за него, се прави със сантимент и детска невинност. Обичат се кратките изречения. Например: Влизам. На лицето му грее усмивка. Фини бръчици. Твърдост в погледа. И този път ще успее". 

Подобни текстове във вестникарския бизнес се считаха за страхотно литературно майсторство. За всеки главен редактор нямаше по-голямо удоволствие от това да разгърне средата на вестника и там да види как на две страници с подобен език е разказано за хобито на някой депутат. Обича лова. Страст му е. Казва, че стрелбата е като политиката - имаш само един шанс да уцелиш. (Смее се). Да се пише така се монетизираше и поощряваше добре. Да кажем командировка в Брюксел. Или в Рим. После пък на политика му се искаха пари по време на избори. Колелото се завърта. Статутът на придворен е сериозно постижение. Водеше до сериозни съперничества в журналистиката. В битката за мястото на лакея са паднали немалко души. Пътят нагоре е осеян.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com