БНТ плати васален данък на Путин за “баланс” на европейската позиция на Плевнелиев

46866
БНТ плати васален данък на Путин за “баланс” на европейската позиция на Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Предполагам, че това е някаква хитроумна схема за баланс на важните мнения, която БНТ избра тази вечер (петък вечер бел.ред.)…

Сергей Михеев, генерален директор на руския център за политическа конюнктура, се оказа задочен опонент на българския президент Росен Плевнелиев, който едва ли е очаквал това.

Достатъчно дълго съм бил в този телевизионен „бизнес”, за да знам, колко важно е за госта в студиото да има ако не единствената, то поне последната дума, вместо да позволява някой да говори срещу него след него. За това право се бори всеки медийно грамотен гост в студиото и се отказва от него само по принуда.

Кашата в енергетиката само Господ може да я разбере и оправи

Енергийният бушон скърца и пращи, готви се да гърми. За експертите, специалистите и хората, следящи бранша по-изкъсо, това не е никаква...

И знам също, че единствено нещо много важно може да накара домакините да допуснат точно това да се случи на българския президент в БНТ.

Имаме доказателство до каква степен се налага да бъдем сервилни спрямо руското влияние върху България, за да бъде нахранено то с контрамръвка по логиката на контрапотестите през лятото на миналата година: щом Плевнелиев е срещу аншлуса на Крим, задължително трябва да дадем контрадумата след това на рафинираната руска пропаганда да го затапи!

След като Плевнелиев, единственият български политик на значима позиция в държавата, осмеляващ се да противоречи на Кремъл, изговори стандартната за Европа критика срещу руската инвазия в Крим, от екрана на държавната телевизия тази вечер потече типичната невъздържана кремълска пропаганда с елементи на заклеймяване на нашата ( българска и европейска дори) „неосведоменост” за същината на”националсоциалистическия, фашисткия” и т.н. преврат в Киев, който бил единствената причина за аншлуса на Крим.

Самият Путин твърдеше до неотдавна, че става дума вътрешен украински спор, но в студиото на “Панорама” той бееше лишен киевската визия за събитията.Създаде се впечатление за дискусия, макар и без застъпване, между българския президент и един от говорителите на Путин.

Ако размахването на пръст от страна Михеев беше просто една от гледните точки ( а не единствената и доминиращата), представени в рамките на дискусия, вероятно нямаше да направи впечатление нейната монолитност и безалтернативност. Но тя се оказа опонираща на интервюто на българския президент. Оказа се нещо като компенсация, като извинение пред петата колона в България, че си позволяваме да имаме поне един управляващ с ясна проевропейска позиция срещу действията на Путин.

Психичноболните са в парламента

В критични ситуации си проличава колко струваш. Тази максима може да ви я каже всеки учител, всеки експерт в области, в които често се ...

Българският президент Росен Пленвелиев срещу шефа на руския център за политическа конюнктура Сергей Михеев!

Именно в този ред- последният има последната дума.

На проевропейската позиция на българския държавен глава беше противопоставена като също толкова валидна по място и тежест чисто руска шовинистична тирада на московския коментатор. В нея нямаше и помен от опит за посочване на негативите от анексирането на Крим, които вече практически тресат руската империя като последица от соловата, напълно отречена от целия свят акция на Путин.

В Русия има и други коментатори. Но от БНТ избраха пропагандата на типичен „хипнотизатор” от Путинската школа, който с немигащ поглед внушава върховенството на своята истина от последна инстанция.

Пардон- не на своята, а на „тяхната”.

Долу ръцете от героя на нашето бреме Волгин

Може да ви се стори, че иронизирам, обаче съм напълно сериозен („сериозен” се родее с думата „сириза”- в Гърция...

Никой коментатор в свободна страна, ако претендира да е свободен, а не рупор на властта, не би си помислил и за миг да говори в множествено число от името на народа и държавата . Но за руските храненици на властта тази „малка подробност” е песъчинка от дълбините на имперския океан.

Ето защо Михеев през цялото време говореше в първо лице множествено число: „ние няма да позволим”!

Каквато им е политологията, толкова са им независими и медиите.

Жалкото е, че и българският „флагман” на телевизионната журналистика, в лицето на „Панорама”, се оказа на подобно ниво, плащайки васалния данък на руската официозна версия, изпаднала в практически пълна световна изолация, но не и тук, където е приоритетна за подвластните на властта медии.

Автор: Иво Инджев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com