Борисов не можа да избяга от корупцията и Пирин в ЕП

7049
Борисов не можа да избяга от корупцията и Пирин в ЕП
Снимка: БГНЕС

Първото голямо изпитание на правителството и в частност Бойко Борисов по отношение на първото българско председателство на ЕС стана факт в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП) - при представянето на приоритетите ни като ротационен председател на ЕС. Точно там пред управлението на Борисов бяха разкрити доста бариери.

Най-силно послание отправи лидерът на "Зелените" в ЕП Ска Келер, която явно доста добре се е запознала с основни проблеми на България, които могат да се проектират върху ЕС. На първо място – корупцията и върховенството на правото. Келер посочи като пример за неефективна мярка новият антикорупционен закон. И причината е, че подател на сигнал за корупция не е защитен – неговото име може много лесно да стане известно на този, срещу когото е подаден сигналът, и да последва дело за "непозволено увреждане". Точно на това наблегна Келер, използвайки думичката "неефективност" - няма и как да се ползва друга дума, когато изначално пресичаш със закон всякакво желание да се сигнализира за корупция. Гротеска на тема "корупция" беше изказването на Николай Бареков в качеството му на евродепутат. Той стигна до мястото си чрез протекцията от Цветан Василев, докато беше още в симбиоза и почваше войната си с Делян Пеевски, а сега посочи като "бандити" Иво Прокопиев и Огнян Донев – точно издатели на медии, които не са от кръга на Пеевски.

Келер обърна внимание и относно промяната за Плана за управление на парк "Пирин" - как точно тази промяна е пример за уязвимостта на върховенството на правото. А върховенството на правото беше видяно като проблем, по който България трябва да води! И то заради Полша и стартираната там процедура по чл. 7, ал. 1 от Лисабонския договор, която може да доведе до отнемане на правото на глас на Полша в Европейския съвет. Логичен е въпросът – как България ще покаже решимост на тема "върховенство на правото", когато по конкретен казус като парк "Пирин" коалиционният партньор на Борисов – Валери Симеонов, застава начело на протест в подкрепа на правителствено решение, като не отрича, че вече има възможност да се строи на 48% от територията на парк "Пирин", но "нямало балъци" за такова нещо?! Ще се намерят, в подходящ момент – и тогава балъци.

Карал съм министрите лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане един смачкан стрък

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент при представянето на приоритетите на българското председателство в Европейск...

Че темата е изключително важна показа поведението на Борисов веднага след изказването на Ска Келер. Той избра да обърне внимание точно на поставените от нея въпроси – при това с явни манипулации. Например – че организаторите на протестите заради "Пирин" са му били приятели и коалиционни партньори и не бил виновен, че се разделили и не влезли в парламента. Хитро той не спомена кой всъщност организира протестите – това са „Зелените“, които излязоха от Реформаторския блок далеч преди той да се коалира с ГЕРБ за второто управление на Борисов. Имаше и сърцераздирателни моменти – как български министри спасявали блатни кокичета по негово нареждане, как всичките ни тунели и инфраструктурни проекти били правени да защитават мечките, вълците и костенурките, как относно Пирин не ставало въпрос за нищо друго, освен за втори лифт – нищо, че в новия План за управление, глава III, точка 17, подточка 10 пише, че може да има "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" в зоната за туризъм и зоната за опазване на горските екосистеми и отдих т.е. почти половината парк.

Друг интересен момент във воаяжа на Борисов беше поведението на лидера на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Припомням, че точно ЕНП е партията в ЕП, в която членува ГЕРБ. Борисов не включи като основен приоритет европейската бюджетна рамка за периода 2021 – 2027 година, а като „последващ приоритет“. Вебер, обаче, видя точно разпределението на парите като основен приоритет на ЕС и то по следния начин – първо, да се определят приоритетите на ЕС за този период и второ, да се постигне договореност колко да се харчи за тях.

Миграцията също се превърна в неособено приятна тема за Борисов и то пак заради думи на Вебер. Охраната по границата не трябва да се делегира само на български граничари, а и на служители на "Фронтекс", каза той. Борисов не отговори с друго, освен с думите, че на българската граница имало "нулев миграционен натиск". А изказването на Вебер подсказва само едно – въпреки прегръдките и целувките от Юнкер, който обяви как се радвал много на българското председателство, защото щял да „има възможност да вижда добрия си приятел Бойко по-често отвсякога“, България скоро няма да види Шенген. Въобще – Граждани за европейско развитие на България!

КОЙ и какво минава метър покрай вота на недоверие

Вот на недоверие заради корупцията и пресолена за пореден път манджа по оста кой бил кум и кой бил сват в Хасково – с това се зан...

За финал Борисов все пак получи един коз в проформа битката му с БСП на домашна сцена. Зам.-председателят на партията на европейските социалисти (ПЕС) Елена Валенсиано призова България да ратифицира Истанбулската конвенция. Борисов обеща, че ще стори всичко по силите си това да стане: "Ще направя всичко възможно да ратифицираме Истанбулската конвенция, защото насилието над жени и деца е чудовищно". Предвид вече официалната позиция на БСП против документа, нищо чудно в следващите дни да станем свидетели как нашите червени са показали явно, че искат да ни извадят от ЕС. Дъвка, която винаги се дъвче, опрем ли до сериозните въпроси и проблеми – защо ГЕРБ, БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ са много задружни, дойде ли време за замитане!

Автор: Ивайло Ачев

п.п. Два часа и половина след написването на материала, Борисов действително се скара на bTV, че го питат за корупцията и Пирин, а не за Истанбулската конвенция, по която получил подкрепа от европейските социалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com