Борисов строи АЕЦ – а ремонт на ремонта ще има ли?

4086
Борисов строи АЕЦ – а ремонт на ремонта ще има ли?
Снимка: БГНЕС

Само за два дни темата с ядрената ни енергетика се превърна в основна за управляващите. Насред почти 100 дни протести заради същността на това управление, с купищата скандали и реакциите му към тях, които ясно показват колко струва и насред световна пандемия, която не е виждана от около век насам (Испанския грип), дойде време отново да си говорим за АЕЦ.

Говорим, обаче не съвсем. Защото не говорим за АЕЦ "Белене" - тази централа, на пазарния принцип. Тази, дето ще намерим инвеститори от САЩ, Китай, Франция, Русия да ни я направят – едновременно и в пълна хармония. Истински ядрен мир на народите!

Минахме обаче на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът разправя как е време и за АЕЦ-а да се погрижим, не само за миньорите, как с американска технология ще я правим тази работа (малки модулни реактори). Енергийният министър обаче друго говори – ще проучваме тепърва. И не казва цена.

Покрай цялата история пак се сетих за стария виц с компютрите и компотите. Този, дето по комунистическо време (Борисов тогава бурно се е борил с комунистите отвътре в системата на МВР) двама си говорят. Единият вика на другия: Абе знаеш ли, че сме продали компютри „Правец“ на Япония? Другият отговаря: Не са компютри, а компоти. И не сме им ги продали, ами са ни ги върнали.

Само като си помисля, че сегашното управление може да тръгне да прави АЕЦ или дори само един блок и ме втриса. Ремонт на ремонта ще правим ли след това? Да де, но това не е асфалт – гърми, ако не знаеш какво правиш. И няма: "Not good, not terrible" - даже и в тематичните сериали го няма!

За АЕЦ "Белене" преди 2 години още съм го написал, ще повторя пак – в два свои отделни доклада БАН буквално препоръчва и не препоръчва този проект, заради визията си за един много важен фактор – броят на населението. В доклада за реализацията на "Белене", платен от държавата, пише как до 20 години населението на България ще се увеличи с 300 000 души, ако ни е много висок икономическият растеж (колко пък да е висок и Дядо Коледа кога щеше да идва ?!?!?!) и как няма да намалеем хич при среден икономически растеж. Обаче в официално одобрена от правителството прогноза на БАН се казва, че след 20 години ще сме 1 млн. души по-малко. Ако второто е вярно, какви ще са ни нуждите за ток? И да напомня – второто не е платено от интерес, който иска да се строи! Който иска повече подробности - да отваря хиперлинка в началото на параграфа и да чете по документите, посочил съм кое къде точно го пише!

Да повторя и на управленците ни на база горепосочената информация – имаме ли нужда от втори АЕЦ? Или вие имате нужда някаква, която се задоволява само финансово? Или трябва да удовлетворите нечия чужда нужда, че иначе вашите нужди ще се изравнят с тези на някой герой от "Хамлет"? Има там един в края на пиесата, чието основно свойство е безплътността – да не е такава ситуацията?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com