Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Царят на рейтингите

28 ноември 2012, 10:09 часа • 14120 прочитания

Не минава ден, в който да не отчетем поредната крилата фраза на премиера Бойко Борисов. Контра репликата не закъснява от бившия премиер Сергей Станишев. И така до края на света. Встрани от този словесен двубой остават три „ученички”, които изпревариха по рейтинг своя „учител”, г-н Борисов. Използваме последното социологическо проучване на НЦИОМ, за да провокираме вашата гледна точка и да ви попитаме: ще се „изправи” ли отново царят на рейтингите?

Макар и все още далеч (7 юли 2013 г.), предстоящите парламентарни избори прозират от всяко изказване, реакция или действие на основните политически фигури. Стигна се дотам, че няколко човека използваха скъпите домати да замерят парламента, вместо да си направят салата. Всички медии го отразиха сякаш това е аналогично събитие на протестите в Испания, на които по над милион испанци искаха промени.

Други пък излязоха да ги снимат как пушат. Дали повлияни от полицейския пример преди време, или от друг стимул, но димящият протест на пушачите (сред които влизам и аз със стаж от около 20 години) изглеждаше... кух. Изсмукан от съдържание.

Най-интересни обаче си остават словестната размяна на реплики между господата Бойко Борисов и Сергей Станишев. СДС пък си уплътниха времето с изключване на хора от иначе изтънелите си редици. И тук, по средата на нищото, дойде последното проучване на НЦИОМ за политическите настроения у нас. Вижте и анкетата ни, която също е по темата, касаеща социологическите проучвания.

Анкетата на НЦИОМ е като едва прозиращ през тъмния политически небосклон светъл лъч. И не, защото резултатите показват нещо ново, а заради един друг, по-скрит факт. А именно, че без да са в епицентъра на събитията, три дами вече изпреварват рейтинга на премиера Борисов. Те не използват острия език, нито използват яростната словестна атака като средство, а по-скоро намирам, че работата им е тази, която хората са оценили, за да застанат те пред доскорошния №1 по популярност. Или поне така ми се иска. Но, дори и случаят да не е такъв, е ясно едно: хората се умориха да слушат какво ГЕРБ е намерил в наследство и какво ГЕРБ ще остави в наследство.

Анкетата на НЦИОМ (вижте линка за подробните цифри от изследването) показва, че три дами са по-популярни и харесвани от премиера. Макар НЦИОМ да не поставя еврокомисар Кристалина Георгиева сред българските политици, тя е най-харесваната публична фигура – 65% й симпатизират. Веднага след нея се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 57%. Лиляна Павлова е най-одобряваният министър – харесват я 50% от хората.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3% и в началото на ноември е 43%.

Самата публикация за изследването на НЦИОМ предизвика сериозен интерес от ваша страна, затова решихме да ви провокираме с нашата забавна гледна точка по темата, и да ви попитаме: вълнуват ли ви социологическите проучвания; дават ли реално отражение на политическия живот, и в каква степен те оформят социално мнение?

Карикатура: Любомир Григоров

 

 

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес