Чер(ве)ното тото за Белене цели резултат нула до нула

23019
Чер(ве)ното тото за Белене цели резултат нула до нула

Точно след месец, на 27 януари, ще се опитаме да разберем кой си взе белята с темата „Белене” - дума, която дори не се споменава във въпроса за референдума и вероятно превръща гласуването в първото национално допитване в историята на демокрацията, при което резултатът се подразбира, а не се декларира.

Да, реферът на референдумът е народът, но мачът е уреден така, че резултатът да е нула до нула.

Всеки се оказва свободен да тълкува смисъла на посланието, закодирано като предсказание на маите за края на света и по точно - за края на Белене. Това е преднамерено търсена какафония, която обаче е издайническо отражение на подразбиращата се замаскирана коалиция БСП-ГЕРБ, призоваваща да се гласува с „да” за различни неща, но чрез отговора на един и същ въпрос.

Първото (неосъзнато) самопризнание направи в първия ден на започналата информационна кампания представителя на събирачите на подписи за референдума Янаки Стоилов. Призовавайки от студиото на Би Ти Ви тази сутрин към курс към индустриализация чрез изграждане на руската централа и признавайки предизборното значение на упражнението, той не остави съмнение в съмнителната политическа стойност на мотивацията за този провокативен ход, напомпан с фалшив деветосептемврийски патос.

Разликата между привържениците на положителното гласуване на референдума и противниците им обаче е не е просто концептуална: тя е направо пример за пропастта, дълбана от десетилетия със сърпа и чука в главите на хората у нас.

Май ще се окаже прав Тодор Живкова за построените от него две Българии, макар и в друг смисъл: едната упорито не иска да напусне света на комунистическите илюзии за светлото бъдеще , озарявано от ядрената крушка на „братската дружба”, независимо от цената за тази услуга по линия на „мирния атом”. Каква ти цена: тя никога не е занимавала онези, които вярват, че си струва да бъде жертвано поредното поколение българи, уж за да живее следващото по-добре, а всъщност го правят, за да могат да се награбят клекналите в засада участници в спекулативната сделка с идеологическо влияние.

Другата България обаче все пак има съпротивителни сили срещу насилието над здравия разум на българите, на които се предлага да се самозаробят чрез задлъжняване в огромни размери. Те биха засенчили дори наследената от НРБ финансова нищета, чиито дългове плащаме, което обаче не пречи да ги вменяват като вина на пустата му демокрация – същата, която с такова затрогващо лицемерие искат да „спасяват” от самата нея чрез прекия инструмент за нейното упражняване под формата на референдум.

Ето за това става дума: за войната на пропагандния фронт, която на този етап е неравна поради дългогодишната артилерийска обработка на съзнанието на хората в България в полза на онази, „първата България”. За един месец може и да не бъдат победени зрелищно дълбоко окопалите се лъжи за ползата от „най-безвредната” технология за производство на електроенергия, но и малкият пробив на съмнението в уж непробиваемата убеденост на българските граждани колко е хубаво да пъшкаме под робството на чуждия енергиен диктат, пак ще е от полза.

Просто по-зле няма как да стане!

Ето и едно от обобщенията за първата пресконференция на Инициативния комитет “Не” на измамата “Белене”, която се състоя вчера в БТА.

Започва разяснителната кампания за националния референдум

Днес стартира разяснителната кампания за националния референдум на 27 януари, когато всички, които имат право на глас, ще могат да заяв...

“Между 15,300 млрд. лв. и 22 млрд. лв.ще излезе строителството на АЕЦ “Белене” сочат пет независими експертизи на български и чуждестранни консултанти. Това съобщи Красен Станчев, член на Инициативния комитет “Не” на измамата “Белене” на пресконференция днес.

Според данните, цитирани от Станчев, очакваната цена на тока от евентуалната нова централа ще е от 0,15 лв. до 0,22 лв. за коловатчас, което го прави между 2,5-3,15 пъти по-скъп от досегашния микс (средна цена на тока от ядрена енергия, ТЕЦ и ВЕЦ).

Независимо от оптимистичността на прогнозите, стойността на инвестицията в атомна централа би била близо два пъти по-висока от договорената през 2006 г., категоричен е експертът. Той уточни, че тези анализи не отчитат корупцията и удължаване на сроковете за строителство.

Всяко включване на нови мощности, дори един хилядник, би довело до дестабилизиране на енергийната ни система, предупреди Иван Хиновски, член на ИК.

троителството само на два нови реактора ще обърне регион срещу регион, може и да се стигне до закриване на “Марици”-те, посочи експертът.

Маите не познаха, но за Цацаров познаха всички

За разлика от края на света, предвиден от маите, прогнозираният май от всички избор на Сотир Цацаров за главен прокурор се сбъдна. И за...

Сметките на комитета са, че изграждането на “Белене” би струвало на всеки избирател по около 2500 лв., а на хората под 50 г., които всъщност ще плащат – по около 3800 лв.

На печалба ще са доставчиците, тези, които ще изнасят, управителите на централата, инвеститорът и няколко консултанти, отбеляза Красен Станчев.

Лъжа е твърдението, че по-голямата част от българите искат строителството на “Белене”, подчерта и председателят на Инициативния комитет Иван Иванов, депутат от Синята коалиция.

Той добави, че цена от най-малко 21 млрд. лв. за най-бедната страна в Европейския съюз ще лиши от важни средства ключови сектори, като здравеопазване, образование, социалните дейности, ще замрази пенсиите за дълъг период напред, а токът от нея, по най-скромни изчисления, ще бъде не по-малко от три пъти по-висок от цената на ел. енергията от АЕЦ “Козлодуй”.

От сдружението срещу нова ядрена централа твърдят, че проектът “Белене” е финансово необезпечен, икономически необоснован и екологично вреден.

Прищявката на Станишев ни струва 14 млн.

Точно толкова по предварителни сметки ще излизне референдумът за Белене. Както се казва, добре е, че референдумите нямат втори тур. 14 ...

Няма и проект за проучване на въздействието върху социално-икономическата среда, затова той не може и да бъде финансиран от западни банки, допълни Илиян Василев.

поред журналиста Иво Инджев, който също е в инициативния комитет, въпросът на предстоящото допитване към гражданите по-скоро би трябвало да е “Съгласни ли сте да приемете отпадъците от АЕЦ”Белене”.

На 27 януари ще гласуваме “за” или “против” партията на крадците, “за или “против” ограбване на българския народ с нови 10 млрд лв., “за” или “срещу” непоносимо високите цени на тока у нас, коментира политологът Огнян Минчев, член на ИК. Под партия на крадците той разясни, че има предвид енергийната олигархия в България. “Белене” е възможност за легитимен грабеж, посочи Минчев. И попита още защо имаме ситуация, при която управляващата партия и най-голямата опозиционна политическа сила, гласуват заедно “за” строителството на нова атомна централа. (БГНЕС)

Автор: Иво Инджев

Kafene.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com