Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

14052
Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен
Снимка: БГНЕС

Хаосът изглежда пълен, а правителството в София напълно разединено, коментира коресподентката на АРД Зилке Хане. Досегашната вицепремиерка Мария Габриел поднесе изненада - на своя глава бившата еврокомисарка представи ново правителство. Но дали парламентът ще го одобри, пита и германската агенция ДПА.

И докато във вторник следобед изглеждаше, че спорът за следващия кабинет е приключил, след като Мария Габриел представи списъка с министри пред президента, то по-късно стана ясно, че той е изготвен еднолично от нея, а досегашните партньори са били пренебрегнати, разказва още Зелке Хане. Тя цитира и острите критики на Кирил Петков и Николай Денков към ходовете на ГЕРБ и тяхната номинация за премиер.

"Новото красиво лице на мафията"

Още: Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

АРД припомня, че партията на Петков влезе против волята си в едно и също правителство с ГЕРБ. Защото в продължение на години "Продължаваме промяната" непрекъснато обещаваше, че никога няма да управлява с ГЕРБ. Причината за това са обвиненията в корупция срещу тази партия - и най-вече срещу председателя ѝ Бойко Борисов, пише коресподентката на медията. Борисов неколкократно оглавяваше българското правителство между 2009 и 2021 година, припомня тя, а по време на тези правителства имаше подозрения, че е злоупотребявал с европейски пари. В тази връзка германската медия цитира и Асен Василев, който нарече Габриел "не решение, а част от проблема" и "новото красиво лице на мафията".

АРД нарича ПП/ДБ "антикорупционна коалиция", според ДПА те са "либерално-консервативни", а испанската агенция ЕФЕ пише за "реформаторска, проевропейска коалиция". Тази агенция определя ГЕРБ като "популистко-консервативна партия"

Кризата предсталява риск за реформите, Шенген и еврозоната

В своята кореспонденция от София агенция "Франс Прес" (АФП) припомня, че едва миналата година България е намерила изход от политическата парализа след общо пет парламентарни вота. Денков успя да постигне компромиси и да представи консенсуален кабинет, а България е член на НАТО и в това си качество води отчетливо проевропейски курс във връзка с войната в Украйна, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че страната доставя на Киев боеприпаси, ракети и бронирани машини.

Още: Борисов: ПП-ДБ не искат правителство, днес им даваме време да мислят

АФП споменава и проблема с борбата срещу корупцията в България. Правителството подхвана реформа в правосъдието, за да подсигури независимостта на прокурорите в борбата срещу процъфтяващата корупция, четем още в текста им по темата. От АФП отбелязват, че правителствената криза може да заплаши както продължаването на реформите, така и членството в Шенген и Еврозоната.

АФП информира, че парламентът в София през идните дни ще трябва да гласува кабинета, номиниран от Габриел, "но всеобщо е очакването, че тя няма да получи необходимото мнозинство". В кореспонденцията си за АРД Зилке Хане също пише, че не е ясно какво следва оттук нататък и изброява възможните опции, сред които е и втори мандат за "антикорупционната коалиция ПП-ДБ, която няма друг избор за партньор освен ГЕРБ".

 

Източник: Дойче веле

Още: Сачева обвини Асен Василев, че от месеци саботира ротацията и Габриел

Деница Сачева се нахвърли на Асен Василев: И ние не го искаме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com