Да мреш на инат

18387
Да мреш на инат

Странна е нашата българска народопсихология. Когато става дума за мирови проблеми – възгледите и поведенческите ни реакции, които демонстрираме, са сходни и дори почти се припокриват с тези на народите в средноевропейските страни, изживели века на Просвещението. Когато обаче иде реч за нашите си, вътрешни и дори твърде лични проблеми и битие, сме твърде ирационални, нелогични, направо саморазрушителни.

Тази зависимост е установил още през 1940 година Иван Хаджийски.

Руска медия: В България боледувайте само през седмицата

В България е по-добре да боледувате и ходите на лекар през седмицата. В почивните дни на практика е невъзможно да получите качествена б...

Седемдесет и три години по-късно, в 2013 година, оказва се, че ние не сме се променили нито на йота.

Нагледен пример, всеки втори български гражданин се интересува най-живо от политиката, която води американският президент Барак Обама по отношение на реформата в здравеопазването зад Океана, и неговото обещание за подкрепа на средния бизнес, изказана в речта му при полагане на клетвата за втори мандат. Всеки втори българин обаче въобще не го е еня за собственото му здраве, за това, което нашата здравноосигурителна система му предлага безплатно като профилактика и промоция здраве. Още по-малко на нашенеца му минава през ум, че с всеки ден отложеният преглед при лекаря намалява осезателно шансовете за пълно излекуване, но и увеличава финансовия ресурс на болниците и здравната ни система като цяло за лечението му, когато го приемат в напреднал стадий на едно или друго заболяване.

Някому тези твърдения могат да изглеждат твърде смели, но са напълно верни.

Фактите показват, че България е на едни от водещите места в Европа по сърдечносъдови заболявания, късно откриване на онкологичните заболявания, късна диагностика на усложнения на опорно-двигателния апарат и влошено зрение. В същото време, независимо че финансовият ресурс в нашата страна е само 4% от брутния вътрешен продукт, България е една от страните с най-достъпна система на здравеопазване. Някой може и да не хване вяра на това, но да направи бегъл преглед на великобританската здравна система например. Поданиците на Нейно Величество, дори тези, които говорят кокни, се имат за хората с най-синя кръв на Стария континент. Самочувствието им обаче не струва нищо, когато заговорите някой британец на тема здравеопазване. Защото нито един от населяващите Острова не може да се похвали, че може да отиде на лекар специалист, когато си поиска. Колкото и на някои да не е за вярване, но там за профилактичен преглед при лекар се чака по списък половин година напред. Подобна е ситуацията и в Швеция – страната, по чиято здравна и социална система въздишаме още от времето на Тодор Живков. Там обаче профилактиката се извършва от джипито. За да стигнеш до специалист, личният лекар трябва да е открил специфична симптоматика, за да ни изпрати по-нагоре.

Заплатите в здравеопазването може да се вдигнат, каза Дянков

Година на избори е, но ГЕРБ няма да остави дупка в бюджета за следващото правителство, което и да е то. Ние обаче се готвим да управляв...

У нас, колкото и да не ни е идеална здравната система, всеки може да отиде на профилактичен преглед, ако не този месец, когато направленията са свършили, поне идния. От тази възможност обаче се възползват едва половината от здравноосигурените нашенци.

Някому тази нашенска битова картина може да се стори твърде обидна. Това обаче е жалката истина. Защото, каквото и да си говорим, да мрем на инат само заради единия мързел да станем от масата и да идем на доктор без причина, не е цивилизован избор.

Силвия Николова,

Монитор

Изпихме антибиотици за 115 млн.

Българинът продължава да залага на антибиотика в битка за здравето си. През миналата година сме изпили мощни илачи за 115 милиона ле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com