"Демокрацията е застрашена": какво предстои в Израел?

4455
"Демокрацията е застрашена": какво предстои в Израел?
Снимка: iStock

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отложи спорната съдебна реформа в страната, която предизвика масови протести. "Реших да прекратя второто и третото четене" на законопроекта, заяви Нетаняху в Йерусалим. Това означава, че той няма да бъде подложен на гласуване в парламента най-рано до края на април.

"Намираме се в разгара на криза, която застрашава основното единство между нас", аргументира се израелският министър-председател. Той предупреди за риск от гражданска война, която трябва да бъде избегната на всяка цена. "Всеки трябва да действа отговорно", смята той. Затова протягал ръка към диалог.

Ще се запази ли управляващата коалиция?

За пръв път през 13-те седмици на протести по улиците излязоха и поддръжници на реформите. В Йерусалим сред тях се появи и министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир, който според медийни публикации е заплашил, че ще напусне правителството, ако реформата не бъде приета. Правителството на Израел, което Нетаняху ръководи, включва крайнодесни и религиозни партии.

Все пак стана ясно, че Бен Гвир се е съгласил с Нетаняху за отлагането, като в замяна в страната ще бъде създадена "национална гвардия" под ръководството на крайнодесния политик. Какво ще представлява тя засега не е ясно.

Протестите ще продължат до отхвърлянето на закона

Организаторите на протестите в Израел, които вече продължават седмици наред, обявиха, че временното замразяване на предложените промени не е достатъчно. Демонстрациите ще продължат, докато законопроектът не бъде отхвърлен в Кнесета.

Десетки хиляди отново излязоха по улиците, за да протестират срещу спорните планове на правителството. Обявената стачка доведе до сериозни проблеми при въздушния трафик, от които бяха засегнати десетки хиляди пътници.

Израелските синдикати призоваха към стачните действия, за да бъде спряно "безумието" на правителството. Много търговски центрове и университети в страната затвориха врати. Израелските посолства по света и представители на стартъп компаниите последваха техния пример. Работата си ограничиха дори болниците.

Напрежението нарасна през уикенда, след като Нетаняху отстрани министъра на отбраната Йоав Галант заради критиките му към предложената реформа, която ще даде на правителството по-голям контрол върху решенията на Върховния съд и назначаването на съдиите. Според протестиращите независимостта на съдебната власт, следователно и демокрацията в Израел, са застрашени. Част от коалиционните партньори на Нетаняху - сред които и Бен Гвир - настояват реформата да се проведе на всяка цена.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com