Дървените философи!

24264
Дървените философи!
Снимка: Thinkstock

Ако дървените философи бяха само философи и само дървени, с мед да ги мажеш. Но като ги слушаш сутрин, а и цял ден, по всички телевизии и радиа, както и когато ги четеш по всевъзможните интернет сайтове, и от самолет се вижда, че тези хора са платени. Политици - настоящи и бивши, успели и провалени; социолози, политолози и коментатори; журналисти - на щат и на свободна практика; разни бивши величия, които по една или друга причина са били изритани от публичните си позиции; и разни други отрепки - все подставени лица, които са се докопали до екрана на телевизията или до микрофона на радиото, за да внушават, насаждат, продават, пазарят се, манипулират и т.н. точно определени партийни и бизнес тези и корпоративни стратегии, следвайки също точно определени опорни точки! До гуша ни дойде от вас на нас, зрителите и слушателите, от лъжите и безочието ви, агитатори пропагандатори, които взехте да прекалявате с наглостта, арогантността, продажността си и с упоритостта, с която подценявате зрителите и слушателите, лъжейки го право в очите! И ушите!

Политиците

Новият председател на Сметната палата иска независими проверки на политици

Новият председател на Сметната палата Цветан Цветков подкрепи идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политици...

На първо място сред тях на екрана на телевизията, макар и да й е тесен, се е наместила Татяна Дончева. Няма тема, по която тази габровска лудетина да не се е изказала мъдро и, разбира се, да не я е оплюла. Дончева е юрист - тя си знае какъв, май пенкилер!, но се изказва свободно и авторитетно и от сън да я събудиш и по темите на сигурността, на военната промишленост, а така също и по всички енергийни, пенсионни, спортни, междудържавни и всякакви въпроси, без въобще да допуска, че може да греши! При Дончева всичко в крайна сметка е подчинено на усилието колкото се може повече да набие в съзнанието на зрителя или слушателя своето анемично партийно недоносче "Движение 21", а подтекстът, колкото и банален и втръснал да е той, е - дайте ми гласа си и после само гледайте какви чудеса ще сътворя!

Горе-долу така е и при другата политическа несретница - Мария Капон, чиято роднинска партия, при това в коалиция с няколко себеподобни, на последните избори се добра пряко сили до общо 1% обществено доверие. Разликата между Капон и Дончева е, че едната се прави на дяснориентирана, а другата е лявоориентирана, което - хвани едната, удари другата! - е без значение! Общото помежду им е, че зад сладкодумието и на двете стои неистово желание да се докопат до властта! И нищо чудно - плюещи и обещаващи на кирограм, може би ще ги видим в следващия парламент, излазили успешно от телевизионния екран чак до парламентарния микрофон!

Редовни телевизионни навлеци са Георги Първанов и Румен Петков! Партийката им АБВ по случайност даже влезе в управлението, но въпреки това не спира да се репчи, че ще оттегли подкрепата си за Борисов! Многословни и безлични, Първанов и Петков най-редовно яхат телевизионния екран с едничката партийна цел да оплюват властта като цяло, с едно-единствено изключение, техния човек в него Калфин, който, виждате ли, и сам войнът е войн, единствен носи плюсовете на управлението! Все пак и на двамата трябва да им се признае, че специфичната роля, която играе АБВ, на разкрачена едновременно във властта и извън нея партия, изисква двойственост и политическа мимикрия, нея Първанов и Петков са овладели до пълно съвършенство!

Доказан радио- и телевизионен дърдорко е и фалшивият инакомислещ в БСП Георги Кадиев! Този партиен другар разиграва театрото, че е вътрешна опозиция. Кадиев лае срещу всичко що не е БСП, първо, за да върне уж разклатения си статут пред ръководството на Партията, и - второ, за да се придвижи най-после и той, горкият, малко по-напред в партийната йерархия! И нищо чудно след време да видим този "чужд сред свои, свой сред чужди" Георги Кадиев изпълнил лелеяното си желание да стане член на изпълнителното бюро на БСП!

Политолози и социолози

Изследване: Апетитът на медиите към Борисов се завърна през 2014 г.

Премиерът Бойко Борисов е най-споменаваната личност в българските медии. Това показва медийният мониторинг за 2014 г. на фондациите "Ме...

Тези момченца и момиченца са до съвършенство цинични и меркантилни, въобще не се срамуват, че платените им политически пледоарии са видими и от самолет, вече даже не правят усилия да се маскират като неутрални и независими, както изисква етиката и естетиката на уж професията им. Вижте ги само Андрей Райчев, Кольо Колев - въпреки че тази (само)личност даже не заслужава коментар, Кънчо Стойчев, Юрий Асланов, някой си Бабикян, който неизвестно защо се представя като "пиар специалист", и неуспешно опиталата се да се замаскира като политик политоложка Татяна Буруджиева - тези господа след дълга политическа мимикрия най-после се отказаха да манкират и се разкриха като стопроцентови креатури на БСП, обучени и възпитавани специално за нейните нужди, уж национални анализатори, а всъщност на заплата на "Позитано" 20! При някои от тях все пак заработи чувството за достойнство и, разбирайки, че вече прекалават със уж завоалираната агитация на Станишев, Първанов и другите вляво на политическия хоризонт, предпочетоха замалко да се скрият - очаквайте ги обаче, когато местните избори през октомври наближат! Тогава тези бетонни главанаци по най-безскрупулния начин ще забравят всякакви скрупули и безцеремонно и безсрамно ще започнат да громят - скрито, явно и всякак - политическите си противници! Като, разбира се, няма да пропуснат да поставят новите си условия на старите си работодатели - нова политическа ситуация - нови заплати, двойни, че и тройни! .

Връх в недостойните атаки към желаещите да направят нещо в тази занемарена 25 години държава е някакъв мрачен екземпляр на име Иво Христов, представящ се за политолог-доцент, когото, ако човек слуша и гледа сериозно, по-добре да скочи от прозореца. Този тъмен балкански субект е добре да бъде привикан където трябва - в болница "Св. Наум" например, и освен гаранция, че редовно ще си взима хапчетата, да получи и няколко безплатни студени душа, на първо време. Ако - тъп и упорит - продължава с негативистките си телевизионни, да бъде подведен под отговорност, както пишат Илф и Петров, "за тъпота чрез взлом", и за съзнателно всяване на песимизъм и усещане за безизходица сред населението!

Специален случай в тази група е и прословутият психиатър д-р Николай Михайлов, и той в една група с доцента-мистик, Него могат да го ползват за илюстрация на лекаря-психоаналитик, който вместо да излекува пациентите си, се е "заразил" от тях! Обратна терапия, или антитерапия. Този доктор е сърдит на целия свят и държи да докаже, че освен него никой друг съвременник не е психически здрав! Доказва го неуморно с неразбираеми научни термини, които - след като ги чуе сутрин човек от малкия екран, май е по-добре да се върне в леглото, да се завие през глава и да медитира, взирайки се в тавана! Доктор и половина!

Бившите ченгета

Особена порода дървени филисофи-плювачи са бившите ченгета и хора от службите, които, изритани от шефските кресла, се правят на големи специалисти и критикуват ли, критикуват действащите си наследници. Умни, та умни, професионали, които винаги могат да оклепат тези, които са ги сменили на високоплатените длъжности. Сред най-големите плювачи са представящият се за "бивш главен секретар на МВР", а всъщност само "секретар на МВР", Николай Радулов! Този дървен философ през 2-3 сутрини занимава българското население от телевизия в телевизия с тънкостите на "ченгесарството", като въобще не се свени да се самопредлага за трудната и специфичната полицейска работа. Радулов да престане да работи против държавата си и да не настройва населението срещу всички, които незаслужено са му заели мастото.

Изразните средства на политиците ни - жална ни майка

Постарали сме се да обобщим тенденциите, а една от открояващите се тенденции е да се засилват обидните думи, каза езиковедът Надежда Ст...

Още по-зъл критикар на всичко, що ходи и мърда по коридорите на властта, е царистът Минчо Спасов, някогашният шеф на комисията по вътрешни работи в парламента. Царчето плюе наляво и надясно, преизпълнен от омраза най-вече към премиера Борисов, който навремето, когато Минчо е колил и бесил в НДСВ, му е бил нещо като подчинен, а сега си позволява да е шеф на държавата - ахмакът му с ахмак, мисли си Спасов и подхваща плювните с нова сила!

Журналистите

За накрая останаха журналистите - и те дежурни плювачи! Петьо Блъсков, Валерия Велева, Ива Николова, Иво Инджев, Илиана Беновска, да не говорим за недоразумението Сашо Диков, а и някои други, по-спорадични - те си се знаят, които се явяват най-вещите специалисти по всичко в държавата България. Плюят наред, без въобще да се усещат, че са палячовци, платени смешници. По-кротко, господа редактори, всички знаят, че решат ли оплюваните да ви купят, въобще няма да им бъде трудно. Я вижте какво пишат медиите на Пеевски, а и вие; повечето от вас довчера плюеха днешните си тихи работодатели, от днес плюят шумно бившите си началници! Подхождайте по-внимателно, както се казва - с мисъл за утрешния ден!

А понеже думата е за журналистите, като венец на вичко - Яворчо Дачков, помните ли го допреди година, днес се опитва да разбуни заинтересованите с някакво слугинско интервю с разследвания за кражбата на века Цветан Василев! Явор Дачков - лицето, което криейки се зад иначе достойната професия журналист, е на заплата при Алексей Петров, а сега едновременно и на хонорар - при Цветан Василев!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com