Елена Йончева, КТБ и поне един парадокс

8528
Елена Йончева, КТБ и поне един парадокс
Снимка: БГНЕС

С действията си срещу Елена Йончева прокуратурата е на път да увеличи още повече избирателите на БСП. Защото всеки, погнат от нея, изведнъж става някак симпатичен. А и в обвиненията срещу Йончева има един парадокс, коментира Емилия Милчева в анализ за Deutsche Welle.

БСП очевидно се опитва да превърне Елена Йончева в знаме, под което да свика борци срещу корупцията, антигербери, разочаровани от “Патриотите” плюс, естествено, собствените си избиратели. Знаме или билборд - това зависи от ракурса. Но от политическа гледна точка избраната от социалистите пропагандна линия изглежда правилна - говорителката на парламентарната им група Елена Йончева, разкрила порочни схеми на властта, е обект на атака и репресия от страна на управляващите и техния помагач прокуратурата.

Йончева се закани да покаже корупция от министър и зам.-министър

Ще покажем факти, които да покажат как корупцията се превръща в норма. Става дума за министър и зам.-министър. Това разследване изцяло ...

Така най-голямата опозиционна партия, паднала от власт заради корупцията по време на Тройната коалиция, днес призовава да се сложи край на атаките срещу политици като Йончева, които показват корупционните практики и злоупотребите в държавата.

Провелият се в събота конгрес на БСП подкрепи единодушно Йончева, ден по-рано лидерката на социалистите Корнелия Нинова обеща да привлече международна подкрепа в нейна защита, а председателят на ПЕС и бивш премиер по време на Тройната коалиция Сергей Станишев дори предрече, че обвиненията срещу Йончева може даже да я превърнат в герой. Дали?

Обвиненията

Елена Йончева, журналист и депутат от гражданската квота на БСП, е обвинена от прокуратурата в „изпиране" на 333 000 евро от КТБ, извършено между 13 юни 2012 година и 6 ноември 2014 (датата, на която съдът обяви фалита на банката). Според обвиненията на специализираната прокуратура, Йончева е знаела, че парите са предварително източени от КТБ от мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Усвоени са от самата нея чрез регистрирана съвместна фирма с офшорка от Вирджинските острови - по думите ѝ, за закупуване на техника, с която да снима документални филми за TV7. Да припомним, че КТБ - банката, в която бяха държани огромна част от парите на държавните фирми, е наляла над 300 милиона лева в медийната група TV7 и News7.

Разследването срещу Йончева за офшорна фирма, свързана с Цветан Василев и КТБ, бе образувано през август миналата година по сигнал на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Същите обвинения отправи още през октомври 2017 евродепутатът Николай Бареков. В телефонно интервю за Сашо Диков по спряната вече телевизия BiT Йончева заяви тогава следното: “Нямам и не съм имала офшорна фирма. (…) С КТБ не съм имала никакви взаимоотношения. Нещо повече - заедно с мои колеги в момента водя съдебно дело срещу телевизията за неизплатени бюджети на два от излъчените филма”.

Цветан Цветанов: Елена Йончева се превърна в политически инструмент, прикривайки се зад журналистиката

Ние се разграничихме и Живко Мартинов напусна парламентарната група, при БСП е точно обратното - подобни лица се превръщат в герои. Тов...

Във въпросното интервю Йончева обяснява, че като независим продуцент е снимала общо три филма за TV7, за което е сключвала договори с частната телевизия. Сега се оказва, че е получавала пари от КТБ за техниката за тези филми, за които през 2017 твърди, че два от тях не са платени. Кое е вярно? Впрочем, заедно с Иван Гарелов, Йончева беше водеща в TV7 на предаването “Оригиналът”, чийто продуцент, както бе обявено тогава, беше !no frame media, собственост на Емил Кошлуков и Виолета Сечкова.

Парадоксът

Журналисти и наблюдатели вече забелязаха парадокса в прокурорските обвинения: как е възможно Йончева да е била наясно с престъпния произход на въпросните 330 000 евро, след като в онзи период не само голяма част от държавните фирми и институции, но и цели общини и дори партии държаха парите си в КТБ - банката, чийто възход започна при Тройната коалиция и достигна апогея си при първия кабинет на Бойко Борисов. Казано другояче: със сегашните си действия прокуратурата е на път да увеличи избирателите на БСП и противниците на ГЕРБ - поради избирателния характер на наказателните си акции. Всеки, погнат от нея, става някак симпатичен. А обвинителите на Йончева могат първи да паднат в клопката. Защото истината за най-мръсната афера в България от началото на този век и до днес си остава неизречена, а сметката от няколко милиарда плащат данъкоплатците.

Корнелия Нинова, разбира се, е права да пита защо нито един политик не е обвинен, а сега идва обвинение за Йончева. Но самата Нинова, както и всеки друг от ГЕРБ, БСП и ДПС, години наред избягват умело двата слона в стаята - КТБ и Пеевски. И докато “гьолът” си стои, а всички действат по този начин, избирателните удари по политически противници ще продължат.

Точно като за журналист от нейния калибър

БСП пита кога ще обяват политиците, свързани с КТБ, ГЕРБ отговори с "парламентът не е съд"

"През 2014 година беше обявен фалитът на КТБ. През 2017 година Иван Гешев обяви, че в модела "КТБ" са разкрити връзки на политици, полу...

В очите на стотици хиляди българи Елена Йончева ще си остане талантливият и упорит журналист-международник, който тича с камера в ръка по улиците на Халеб, интервюира най-опасните хора в Чечня и снима поредица за сомалийските пирати. Като депутат пък разкри роднински назначения в Хасково, показа пробитата ограда на границата с Турция и заговори за митичната “къща в Барселона”. А сега ни обещава разследване за корупция в правителството. Значи аферата “КТБ” е точно като за журналист от нейния калибър. Нали “трудните ситуации изискват нестандартни решения”, както беше казал Сергей Станишев при назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com