Европа е изправена пред нарастваща бедност: Милиони хора ще усетят покачването на цените на газ и електроенергия

6939
Европа е изправена пред нарастваща бедност: Милиони хора ще усетят покачването на цените на газ и електроенергия
Снимка: istock

Под диктовката на Брюксел Европа набързо изоставя традиционните горива, но липсват възобновяеми източници. Газът се превърна в незаменим източник на енергия за европейците, който непрекъснато става все по -скъп. Не всеки може да издържи на покачването на цените на енергията и подобрения не се очакват в близко бъдеще. Това пише чешкият журналист Йиржи Сладек в анализ. Ето какво казва още той в превод на Ганчо Каменарски:

Цените на електроенергията скачат неимоверно в цяла Европа и скоро не се очаква подобрение. Точно обратното. Изглежда енергийната криза ще продължи поне до следващата пролет. Мнозина ще имат трудности.

Милиони домакинства, главно в Европа, ще бъдат засегнати от поскъпването. Еврокомисарят по заетостта и социалните права Николас Шмид вече предупреди, че милиони хора в цяла Европа ще обеднят.

Много семейства просто няма да могат да плащат сметките си за ток и газ. Не само електричеството и газът, които са поскъпнали с повече от 400 процента от началото на годината, растат с главозамайващи темпове, но и петролът. Има няколко причини за това.

Сплит от проблеми

Това е необичайно студено лято без ветровито време, което спря вятърните паркове и икономическото възстановяване след шоуто и европейските квоти за емисии, които са предназначени да забавят глобалното затопляне.

Липсват възобновяеми източници и в същото време са останали малко традиционни, от които Европа под диктовката на Брюксел набързо отказва.

Всичко това заедно създава истинска плетеница от проблеми. Според Европейската конфедерация на профсъюзите почти три милиона европейци не ще могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че имат постоянна работа.

Какво да се прави? Миналата седмица Европейската комисия представи някои предложения за това как да се справим с покачващите се цени на енергията. Според плана държавите-членки на Европейския съюз трябва да подкрепят най -уязвимите групи от населението с помощи или данъчни облекчения.

Напротив, Брюксел не подкрепя пълното премахване на данъците върху електроенергията, както е предложено от чешкото правителство.

На някои държави в Европейския съюз, като Испания, Италия и Франция, съветите в Брюксел може да изглеждат като повторение на това, което самите те отдавна използват за борба с кризата. Например френското правителство вече е похарчило пет милиона евро, за да помогне на домакинствата да плащат за отопление.

Според френския финансов министър Бруно льо Мер правителството трябва да продължи да подкрепя хората. Но намаляването на данъците върху горивата, според него, не си заслужава, тъй като това може да изглежда като подкрепа за изкопаеми горива, от които ЕС се опитва постепенно да се откаже. „Важно е да се диверсифицират енергийните доставки възможно най-скоро и да се намали европейската зависимост от страните, изнасящи природен газ“, коментира френският министър текущата криза.

Но тук се крие същността на проблема. Европа просто не може без природен газ, който внася главно от Русия и Норвегия.

Газът се превърна в незаменим източник на енергия за Европа при прехода от ерата на "стария въглерод" към "ново възобновяемо" бъдеще.

До 2030 г. ЕС иска да намали емисиите с поне 55%, а до 2050 г. - да постигне пълна неутралност на климата.

Старите изкопаеми източници вече не са обещаващи и всички ги изоставят, но новите възобновяеми все още не са в състояние да осигурят достатъчно енергия.

 

Превод: Ганчо Каменарски 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com