Фалшиви новини за фалшиви новини за фалшиви новини (ВИДЕО)

4154
Фалшиви новини за фалшиви новини за фалшиви новини (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Фалшивите новини не са това, което бяха. В интернет броди ново технологично чудо: "Дийп Фейк". Пионерът в "дълбоките фалшиви новини" е кратко видео, в което Барак Обама атакува с нападки наследника си Доналд Тръмп, казвайки, че сегашният президент е пълен кретен. Почти невъзможно е да се отгатне, че видеото е фалшиво - виждаш, че говори Обама, прави го с интонация, жестове, мимики, нито следа от компютърна намеса. Видеото пожъна огромен брой споделяния и харесвания в Туитър и Фейсбук - милиони се хващат на въдицата с фалшивите новини, а какво остава, когато ти изтипосат директно престижна фигура в кадър.

Най-бруталното е, че във фалшивото видео фалшивият Обама осъжда фалшивите новини и казва, че трябва да вземем мерки срещу тях. Това е следващото стъпало в омагьосаната кула. Скоро ще живеем антиутопия, в която фалшива новина денонсира фалшива новина, когато и двете са фалшиви, докато претендират, че са истинни. Фалшиви президенти ще си обявяват фалшива война - разгласена от сайтове, специализирани в борба с фалшивите новини, в основата си - фалшиви (сайтовете, не новините, макар че и те). Някъде по веригата нещата ще изгърмят и някой действително ще изстреля ракета - ще влязат в сила правилата на математиката където минус по минус дава плюс.

Преди говорихме за добре познатото изпреварване на технологията и изоставящия от него хуманен ход. Тогава обаче като че ли знаехме с колко точно изостава. Сега ни остава единствено утешението, че щом изкуствен интелект ще прави журналистика, поне ще сме сигурни, че в професията е намесен интелект. 

В този нов медиен трилър очаквайте скоро следните епизоди: Слово на Путин за 24-ти май и благодарност на руския народ за кирилицата. Слово на Доналд Тръмп, в което се кани да изстреля ракети към Сирия заради закана на Башар Асад да използва химическо оръжие. Слово на лидерите на Северна и Южна Корея и обявяването им на една република. Слово на Бойко Борисов, в което благодари на оркестрите на БНР, че са му донесли естетическо удоволствие. Журналистика впрочем вече не е въобще необходима - по странен начин технологията облагодетелства не факта, а фикцията; социалните мрежи създадоха фантасмагорични балони на комуникацията, в които се прожектират желани образи, жадувани послания, мечтани обещания, редуващи блендата със заклинания на омразите, групови хейт ритуали, колективни халюцинации и клетви срещу общ враг.

Кой и какво е казал е последният проблем. По-важното е на кого и как се таргетира емоционално възбудима дезинформация. Истината няма да ни направи свободни. Защото няма да направи шервания

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com