Формула за видиотяване

4412
Формула за видиотяване
Снимка: iStock/Guliver

"В Германия била организирана спешна акция по спасяването на плъх с наднормено тегло, заклещен в улична шахта. Да. Плъх. С наднормено тегло. Измъкнали го, снимали го и го пуснали обратно в шахтата. Хората радостно поздравявали спасителите за добрите им сърца. Това беше съобщено току-що по новините на Нова телевизия. А аз придобих онова специфично и трудно за описване изражение - едновременно озадачено, напрегнато, тревожно, оглупяло и втрещено - накратко, изражение на човек, който се чуди за идиот ли го вземат, или просто го информират в национален ефир, че да си идиот вече е новото нормално?"

Цитирам абсолютно точно публикация на моя позната във Facebook, която всъщност е отражение на това как затъпяваме. Сетих се за нея предвид днешното интервю в сутрешния блок на БНТ на образователния министър Красимир Вълчев, в което имаше две теми – джендър политиката и функционалната грамотност. И познайте кое беше сложено на първо място – джендър политиката! Защото една анкета беше превърната в първостепенен моментен проблем на образованието ни, което всъщност има далеч по-големи проблеми и на първо място е качеството т.е. това би трябвало да е най-важният акцент в която и да е новина! Или казано с по-сложни думички – функционалната грамотност, която представлява "четене с разбиране" - няма разбиране!!!

Знаете ли как беше представен анонсът за гостуването на Вълчев? На последно място сме в ЕС при функционална грамотност, но сме много напред при четивната грамотност. Т.е. - можем да четем, произнасяме точно звуците, които отразяват буквите, но не разбираме какво произнасяме. Приближава ли се това определение към определението що е то папагал?

И се замислих – ние всъщност вървим ли към подобрение на нещата или копаем още по-дълбоко? Ние, медиите имам предвид. Защото буквално преди дни стана ясно, че най-голямата телевизионна и онлайн медийна група – тази на Нова телевизия, минава в ръцете на друг собственик. Става въпрос за председателя на КРИБ и собственик на "Лудогорец" Кирил Домусчиев и брат му Георги, за чиято репутация, бизнес дела и връзки с управляващия елит мисля няма нужда да говоря – кеф ти как построиха трибуна "Моци", кеф ти как развиха след приватизацията "Български морски флот", кеф ти искани от водените от КРИБ работодателски организации промени в трудовото законодателство и т.н., и т.н.

Ще доведе ли тази сделка за стимулиране на мозъчните клетки на българските граждани? Ще станат ли медиите на Домусчиеви по-добри източници на информация, по-достоверни, по-точни? Ще допринесат ли повече за общото благо? Защото функцията на медията не е само да информира, тя е и да образова, да те стимулира да станеш по-умен, по-знаещ, съответно - по-можещ. А образоването в медийния вариант става както чрез подбора на новините, така и чрез поднасянето им.

Всеки си има свои отговори на въпросите от предния абзац. Аз също – за себе си. И специално моята нагласа по темата хич не е позитивна. Давам и пример защо – тази сутрин Нова телевизия съобщи за арестуван израелски гражданин на име Гал Барак (както и още няколко души), в съвместна операция на българските, германските и австрийските правоохранителни органи. Най-общо казано той беше представен като мошеник, който лъжел хората с привлекателността на криптовалутите и действал от София.

Хоро

- Йордане!? - Да, татко. - Каква е тази странна двойка по физическо? - с електронните онлайн дневници нищо вече не остава скрито. Отн...

Само че в тази история има много повече - ето го и хронологично: Първо – задържането на Гал Барак стана в началото на месеца. Второ – той е част от мрежа, която изглежда се простира по целия свят и доста дълго време си развива дейност в София посредством колцентрове, с които да примамва "вложители", които след това да изпържи. И трето – има основателни подозрения, че финансови потоци от операциите му са преминавали през българска банка. Според неофициална информация става въпрос за "Инвестбанк". Още в средата на февруари Actualno.com отправи два въпроса към банката по случая: 1. Бил ли е г-н Гал Барак или негова компания, или компания, в която има участие, клиент на "Инвестбанк"? 2. Има ли разследване заради Гал Барак, негова компания или компания, в която има участие, на отговорни български правоохранителни органи за процедурите против пране на пари, прилагани от "Инвестбанк"? От банката ни предупредиха, че са субект на законови ограничения и е възможно да не дадат исканата от нас информация – частично или в пълна степен. Половин месец по-късно дори няма отговор дали ще има някакъв отговор, което също си е вид отговор. Отговор има до сайта "Биволъ", който също публикува материал по темата, като най-важното в обясненията е, че компаниите, използващи бинарни опции, всъщност не го казват и затова "Инвестбанк" трудно можела да разбере!

A темата е важна, защото касае нещо много повече от проста криминална новина – касае въпрос като този дали българска банка има пропуск в системите си за предотвратяване на изпирането на пари, защото г-н Барак е действал доста време, преди да бъде арестуван, касае въпрос като този дали ако има пропуск, той е случаен или не съвсем, касае въпрос като този дали се търси или ще бъде търсена отговорност за евентуалния пропуск, още повече, че Барак си има и лична снимка с Бойко Борисов! Всички тези аспекти от новината Нова телевизия ги пропусна. Пропускат ги и всички големи медии, а такива теми би трябвало да са централни новини, с медиен стремеж да бъдат получени адекватни отговори - защото става въпрос за обществено важен проблем! Малко проблеми са по-важни за едно общество от една пробита банка!

Това, разбира се, е само един пример. Но имам чувството, че скоро ще се натрупат още такива примери, защото и в миналото е имало такива примери. Примери от целия медиен спектър – не само от медийния свят на Нова. Ще се натрупва обаче и друго – все повече "новини" като тази за дебеланкото-плъх, спасен безкористно от храбрите германски служби и натрупване на съзнание "ех, ама ние защо не сме като германците". Ами не сме – защото там тази "новина" няма да я има преди или вместо новината за Гал Барак. И още много други такива новини, които те карат да мислиш поне малко. В днешна България обаче да мислиш не е полезно за тези, които са поели държавата в свои ръце. Затова я караме на принципа на хляба и зрелищата. Само че авторите на този принцип не са свършили добре. Кои са те ли - потърсете, образовайте се - трудно ще го видите по телевизията!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com