X
 
 

Формула за видиотяване

3650 8
photo of Формула за видиотяване
Снимка: iStock/Guliver
"В Германия била организирана спешна акция по спасяването на плъх с наднормено тегло, заклещен в улична шахта. Да. Плъх. С наднормено тегло. Измъкнали го, снимали го и го пуснали обратно в шахтата. Хората радостно поздравявали спасителите за добрите им сърца. Това беше съобщено току-що по новините на Нова телевизия. А аз придобих онова специфично и трудно за описване изражение - едновременно озадачено, напрегнато, тревожно, оглупяло и втрещено - накратко, изражение на човек, който се чуди за идиот ли го вземат, или просто го информират в национален ефир, че да си идиот вече е новото нормално?"

Цитирам абсолютно точно публикация на моя позната във Facebook, която всъщност е отражение на това как затъпяваме. Сетих се за нея предвид днешното интервю в сутрешния блок на БНТ на образователния министър Красимир Вълчев, в което имаше две теми – джендър политиката и функционалната грамотност. И познайте кое беше сложено на първо място – джендър политиката! Защото една анкета беше превърната в първостепенен моментен проблем на образованието ни, което всъщност има далеч по-големи проблеми и на първо място е качеството т.е. това би трябвало да е най-важният акцент в която и да е новина! Или казано с по-сложни думички – функционалната грамотност, която представлява "четене с разбиране" - няма разбиране!!!

Знаете ли как беше представен анонсът за гостуването на Вълчев? На последно място сме в ЕС при функционална грамотност, но сме много напред при четивната грамотност. Т.е. - можем да четем, произнасяме точно звуците, които отразяват буквите, но не разбираме какво произнасяме. Приближава ли се това определение към определението що е то папагал?

И се замислих – ние всъщност вървим ли към подобрение на нещата или копаем още по-дълбоко? Ние, медиите имам предвид. Защото буквално преди дни стана ясно, че най-голямата телевизионна и онлайн медийна група – тази на Нова телевизия, минава в ръцете на друг собственик. Става въпрос за председателя на КРИБ и собственик на "Лудогорец" Кирил Домусчиев и брат му Георги, за чиято репутация, бизнес дела и връзки с управляващия елит мисля няма нужда да говоря – кеф ти как построиха трибуна "Моци", кеф ти как развиха след приватизацията "Български морски флот", кеф ти искани от водените от КРИБ работодателски организации промени в трудовото законодателство и т.н., и т.н.

Ще доведе ли тази сделка за стимулиране на мозъчните клетки на българските граждани? Ще станат ли медиите на Домусчиеви по-добри източници на информация, по-достоверни, по-точни? Ще допринесат ли повече за общото благо? Защото функцията на медията не е само да информира, тя е и да образова, да те стимулира да станеш по-умен, по-знаещ, съответно - по-можещ. А образоването в медийния вариант става както чрез подбора на новините, така и чрез поднасянето им.

Всеки си има свои отговори на въпросите от предния абзац. Аз също – за себе си. И специално моята нагласа по темата хич не е позитивна. Давам и пример защо – тази сутрин Нова телевизия съобщи за арестуван израелски гражданин на име Гал Барак (както и още няколко души), в съвместна операция на българските, германските и австрийските правоохранителни органи. Най-общо казано той беше представен като мошеник, който лъжел хората с привлекателността на криптовалутите и действал от София.

Хоро

- Йордане!? - Да, татко. - Каква е тази странна двойка по физическо? - с електронните онлайн дневници нищо вече не остава скрито. Отн...

Само че в тази история има много повече - ето го и хронологично: Първо – задържането на Гал Барак стана в началото на месеца. Второ – той е част от мрежа, която изглежда се простира по целия свят и доста дълго време си развива дейност в София посредством колцентрове, с които да примамва "вложители", които след това да изпържи. И трето – има основателни подозрения, че финансови потоци от операциите му са преминавали през българска банка. Според неофициална информация става въпрос за "Инвестбанк". Още в средата на февруари Actualno.com отправи два въпроса към банката по случая: 1. Бил ли е г-н Гал Барак или негова компания, или компания, в която има участие, клиент на "Инвестбанк"? 2. Има ли разследване заради Гал Барак, негова компания или компания, в която има участие, на отговорни български правоохранителни органи за процедурите против пране на пари, прилагани от "Инвестбанк"? От банката ни предупредиха, че са субект на законови ограничения и е възможно да не дадат исканата от нас информация – частично или в пълна степен. Половин месец по-късно дори няма отговор дали ще има някакъв отговор, което също си е вид отговор. Отговор има до сайта "Биволъ", който също публикува материал по темата, като най-важното в обясненията е, че компаниите, използващи бинарни опции, всъщност не го казват и затова "Инвестбанк" трудно можела да разбере!

A темата е важна, защото касае нещо много повече от проста криминална новина – касае въпрос като този дали българска банка има пропуск в системите си за предотвратяване на изпирането на пари, защото г-н Барак е действал доста време, преди да бъде арестуван, касае въпрос като този дали ако има пропуск, той е случаен или не съвсем, касае въпрос като този дали се търси или ще бъде търсена отговорност за евентуалния пропуск, още повече, че Барак си има и лична снимка с Бойко Борисов! Всички тези аспекти от новината Нова телевизия ги пропусна. Пропускат ги и всички големи медии, а такива теми би трябвало да са централни новини, с медиен стремеж да бъдат получени адекватни отговори - защото става въпрос за обществено важен проблем! Малко проблеми са по-важни за едно общество от една пробита банка!

Това, разбира се, е само един пример. Но имам чувството, че скоро ще се натрупат още такива примери, защото и в миналото е имало такива примери. Примери от целия медиен спектър – не само от медийния свят на Нова. Ще се натрупва обаче и друго – все повече "новини" като тази за дебеланкото-плъх, спасен безкористно от храбрите германски служби и натрупване на съзнание "ех, ама ние защо не сме като германците". Ами не сме – защото там тази "новина" няма да я има преди или вместо новината за Гал Барак. И още много други такива новини, които те карат да мислиш поне малко. В днешна България обаче да мислиш не е полезно за тези, които са поели държавата в свои ръце. Затова я караме на принципа на хляба и зрелищата. Само че авторите на този принцип не са свършили добре. Кои са те ли - потърсете, образовайте се - трудно ще го видите по телевизията!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ха, ха, ха, в Германия спасили плъх с наднормено тегло...??? Че ние отдавна си спасихме и продължаваме да си отглеждаме един плъх с наднормено тегло и на всичко отгоре му осигуряваме депутатски стол, медийния пазар и възможността задкулисно да се разпорежда с възможността за развиване конкурентен на бизнес в държавата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Два свята. На единия когато ѝ да му дръпнат шалтера все ще е късно - шампиони по деградацията: всяка година от извращения и инциденти с ''техниката'' загиват над 300 заклещени човеци в армията на МоSSковия докато ги нахъсват да искат да унищожат САЩ - резултата е руснака шизофрения - всички искат зелена карта
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  руски църковен хор пее в църква песен за атомна бомбардировка на 23.02.2019г. - Видеото ТУК: //youtu.be/2JHTzoPntxg
 • православно им е 3.1 православно им е преди 3 месеца Профил на трол?
  текста на церковната частушка:''и със самолетчето пристига моят приятел Вовочка, идва на гости и то не с празни ръце: с малката подводничка с атомно моторче и с десетина атомни бомбички от по сто мегатона пресякох Атлантика...''- те такива над 10 милиона руски бежанци шетат из света, а тук на глава от бг населението са най-много от целия ЕС - НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БИВШЕТО НИ виж още ›› ЧЕРНОМОРИЕ - ПУТЯТА ПРАВОЦЕРКОВНИЙЕ ИХТАМНЕТИ
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • да им имаме ''видиотяването'' на германците 2 да им имаме ''видиотяването'' на германците преди 3 месеца Профил на трол?
  тук дигаме паметници на чужди окупатори и се избиваме помежду си от любов и преданост към руски господари - няма друга държава в света дето 2 пъти избира дата на чужда окупация за национален празник
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Е естествено, че джендър политиката е най-опасна. Това е промиване на мозъци на деца! Кое не е ясно?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ми на теб ти е промит мозъкът и без джендър политика. Между другото, обърни внимание, че дете е среден род, т.е. нито мъжки, нито женски. Така че целият рев как всички ще станат хермафродити е само да цвилят такива като теб и всичко друго, далеч по-важно, да си върви в ущърб дори на такива като теб.
  : 2 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.2 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Пребоядисаните седесарски комунисти и на деца посягате...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.