ГЕРБ ги е страх от закона, дори когато ги защитава

5628
ГЕРБ ги е страх от закона, дори когато ги защитава
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на полицията в Благоевград Росен Танушев е бил освободен от поста си, защото „на своя глава“ е решил да се заеме със скандалния случай с шефа на „Агромах“ Методи Бачев, при който Бачев обиди премиера Бойко Борисов. Припомняме, че на 19 август в симитлийското село Черниче се проведе традиционен празник, организиран от кукерската група на Николай Аспарухов. В късните часове на празненството един от организаторите - Методи Бачев, взема микрофона и след няколко доста по-леки и останали незабелязани изказвания, се обръща към актъора Краси Радков с думите: „Ей, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е*aл Бойко Борисов.“

Вчера (12 септември) Бъчварова в национален ефир – този на Нова телевизия, обясни, че Танушев е много добър полицай, но се е престарал по случая. Той бил действал, защото е счел, че думите на Бачев представляват обида и непристойно, хулиганско поведение, но не могъл да го докаже.

България - като един отиващ си кораб

България има само един научно-изследователски кораб – НИК „Академик“. Сигурно никой, който живее в милата ни родина,...

Обяснението на вътрешния министър-социолог е повече от трогателно. Всъщност то показва, че сегашните управляващи въобще не ги интересува какво пише в законите на Република България, дори написаното да ги защитава. А именно – според чл. 148, ал 1, т. 2 от Наказателния кодекс „За обида, разпространена чрез печатно издание или по друг начин, наказанието е глоба от 3000 до 10 000 лева и обществено порицание“.

Какво друго, ако не обида, е изреченото от Бачев, при това записано и пуснато на видео? Да, законът у нас на практика не счита интернет, интернет медиите и социалните мрежи за равностойни на „печатните издания“, но затова точно в Наказателния кодекс е записано „или по друг начин“.

Защо нямаше реакция след такава гнусна обида към Бойко Борисов? Вариантите са два – или той го раздава мъж и е над нещата, или Бачев има толкова солиден гръб, че не е застрашен даже когато се стигне до това какво е правил кметът на Симитли с българския премиер.

Проявата на Бъчварова е симптоматична - в България няма върховенство на закона. Ясно е, че никой няма да иска законът да действа, ако е в негов ущърб. Но щом има отхвърляне на най-високо ниво, когато става въпрос за защита от страна на закона, значи нещата са отчайващи. И няма значение дали става въпрос за "правя се на мъж" или "не пипам, защото този е от онези, които не трябва сега да пипам". Фактите са си факти - дали от страх, дали от мързел, но няма реакция при явна обида на премиера на България. А Борисов, освен всичко друго, по презумпция на въплъщава силата и авторитета на държавата. В крайна сметка обаче държавата в лицето на Борисов не иска да се защити - защото не е държава!

Хъб "Балкан" или пъб "Но пасаран"?

Въпреки сериозните опити на най-големите телевизии да неглижират проведената през почивните дни конференция за бъдещия хъб „Балка...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com