Готова ли е Германия за война с Русия? Интервю по темата

9775
Готова ли е Германия за война с Русия? Интервю по темата
Снимка: iStock

За много хора в Германия войната е нещо, което се случва другаде, казва евродепутатът Сергей Лагодински. Що се отнася до опасността от война с Русия, Германия трябва сериозно да подобри отбраната си, категоричен е той. Ето какво още заяви Лагодински пред Дойче веле. 

 

ДВ: В различните европейски държави напоследък се чуват немалко гласове, които предвещават голяма европейска война с Путинова Русия. Германия готова ли е за такава война?

Още: Денков видя ужаса, причинен от руските ракети в Киев (СНИМКИ)

С. Лагодински: Не съм сигурен, че Германия е готова за война и това би трябвало да се промени. Все пак е по-добре да се говори за готовност за защита, а не за война - за възможността да се защитиш или да защитиш тези, които са нападнати. В момента това буксува, въпреки изливането на 100 милиарда евро, защото дългосрочна военна политика не може да се построи на сто милиарда. И времето е друго, и цените. Освен това липсва разбирането, че реалността в Европа се е променила. За хората от моето поколение войната винаги е била нещо, което се случва другаде. И никога не е ставало дума за собствената отбрана. В Германия това все още не се е променило, защото тя не се е сблъскала с непосредствена опасност - за разлика от Полша.

ДВ: Дали Германия ще се притече на помощ на Полша или на балтийските страни, ако бъдат нападнати от Путин?

С. Лагодински: Надявам се, но този въпрос се състои от две части. Дали Германия изобщо ще може да помогне, разполага ли с необходимите ресурси? От медиите знаем, че махалото на мобилизационната икономика буксува, производството на необходимите оръжия и боеприпаси още не е организирано. Второто нещо е разбирането, че имаме морален дълг да помогнем на съседите си. Според мен това още не е осъзнато и трябва да се работи по въпроса. Става дума за разбирането на концепцията за сигурност, която трябва да включва не само военните аспекти, но и психологическите, и икономическите, и санкциите.

ДВ: През това време Путин продължава да произвежда оръжие, да унищожава градове, да избива украинци. Санкциите функционират ли?

Още: Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

С. Лагодински: Една от целите на санкциите беше изолацията на Русия, а те не я постигнаха. Руската страна няма нужда от изключително точни оръжия, понеже тяхната цел не е да стрелят точно, а просто да разрушават, за което нямат нужда от западни чипове. Все пак санкциите дадоха ефект - благодарение на тях стана ясно, че е ненормално да се работи с този режим. Другото нещо е, че Русия просто спря да бъде част от западния цивилизован технологичен свят.

ДВ: Затова сега дружи с Бразилия, Индия и Китай. Но всичко изглежда наред.

С. Лагодински: Щом това удовлетворява руското общество, значи това е траекторията на по-нататъшното развитие. Всяко общество самó избира съдбата си, но на обществото трябва да му се покаже, че това си има съответната цена. Русия като държава загуби уважението на света, което е много тъжно за онези, които биха искали да гледат на нея по друг начин. Но всичко това е последствие не само от избора на Путин, а и на повечето граждани на Руската федерация. Смятам, че трябва да продължим със санкциите и да ги увеличаваме, за да помогнем на откритото гражданско общество в Русия, на тези, които са избягали или искат да напуснат страната, на опозицията, която се бори. Друг изход нямаме.

ДВ: Мнозина на Запад говорят за умора от войната. Според Вас възможно ли е скоро да започнат преговори между Москва и Киев?

Още: Киев: Близо 28 хиляди украинци са в руски плен

С. Лагодински: Засега не виждам сигнали нито от страна на украинското общество, нито от страна на украинското правителство, че са готови за такива преговори. В такъв случай единствената опция, която ни остава, е да поддържаме Украйна в нейната отбранителна война срещу Русия и да увеличаваме подкрепата. ЕС и Брюксел се занимават именно с това, въпреки Орбан и подобните нему, които са изпратени при нас с благословията на Кремъл.

2024-а година ще бъде сложна, защото в Европейския парламент е вероятно да се стигне до завой надясно, определени тенденции има и в САЩ. Опасявам се, че дори Тръмп да не спечели тези избори, на Байдън ще му се наложи да намали помощта. Но това е мотивация за нас - за ЕС и за Германия. Неведнъж съм казвал, че щафетата трябва да се поеме. Ако ЕС гледа на себе си като на световен играч, смятам, че това е единствената ни съдба в мултиполярния свят.

ДВ: А какво да се прави с Русия, след като Путин си отиде? Как могат да се възстановят отношенията?

С. Лагодински: Зависи от това кой ще е следващият след Путин. Има значение дали „династията на имперството" ще продължи, или ще дойде някой демократ. Новите лица винаги са шанс за обновление. Ако Русия започне да уважава своите съседи, а не да ги напада, мисля, че Западът ще може да започне да води преговори.

Още: Руски военни тренират разстрел на украински военнопленници, твърди германски журналист (ВИДЕО, 18+)

ДВ: Но дори Русия да не напада никого, а диктаторският режим си остане, това ще устрои ли Запада?

С. Лагодински: Не мога да говоря от името на ЕС, но както знаем - световната общност често намира общ език с тираните. Самият аз никога не бих подкрепил това, но за мен непосредствената цел на тези месеци на борба е възстановяването на Украйна, на нейната цялост. Демократичното състояние на Руската федерация е втори приоритет. Първият е да бъде спряна тази убийствена война срещу украинския народ.

 

Интервю на Константин Егерт, Дойче веле

Още: Жега на фронта в Украйна: Зеленски каза кое е най-голямото разочарование (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com