X
 
 

Грета Тунберг като аватар

5062 6
Грета Тунберг като аватар
Снимка: Getty Images/Guliver
Преди твърде много години философът Бодрияр, наблюдавайки начинa, по който медиите функционират, развива тезата си за симулация и симулакруми. Тук ще я съкратим, съвсем накратко: тя гласи, че медийното пространство се изпълва с образи, които нямат общо с реалността, но я изпълват толкова мощно, че се превръщат в реалност. Оттам и следното: нищо от това, което виждаме, не е истинско, и е много възможно тъкмо най-очевидното да е най-малко истинско.

Ползвам това встъпление заради последния казус с Грета Тунберг - беше пуснала снимка за това как пътува с претъпкан влак, отново от екосъображения. "Пътувам в претъпканите влакове през Германия. Най-после на път за дома", написа тя, за да изтъкне нещо, за което много отдавна настоява - че железопътният транспорт е много по-екологично целесъобразен, отколкото автомобилите. Всичко добре, обаче от Deustche Bahn дойде мигновено отговор, които опровергава думите ѝ: оттам заявиха, че Грета се е возила в първа класа между градовете Касел и Хамбург.

„Щеше да е също толкова добре, ако бяхте казали колко приятелски настроен и компетентен е екипът ни, който се грижеше за вас на мястото ви в първа класа“, казват те. И взема сякаш да става ясно, че снимката, която Грета пусна, на която се вижда как е седнала на куфарите си извън купето, е била общо взето нагласена, тъй като в купетата е имало места, но фотосът не би бил толкова ефектен, ако девойката седне, където си трябва.

Тук въобще няма да водя към тезата "защо момичето лъже, трябва ли да лъже"; всъщност ще кажа обратното - няма нищо по-нормално от това да лъже. Тунберг отдавна функционира в описаната от Бодрияр действителност, в която мощта на аватара ѝ е несъразмерно по-голяма от това, което човекът, който го представлява, е. Няма значение в коя класа пътува, как пътува, дали лодката, с която пътува всъщност струва колкото половин самолет и прочие особености. Грета Тунберг е медийно същество и все повече това медийно същество ще се раздалечава от нея самата - като гигантска дъвка, която може да разтеглиш на метри широчина. И няма значение каква е тя в действителност: важното е какви "тагове" съпровождат медийният ѝ образ. Ако тя може да излъчи медийните тагове "екология", "антикапитализъм", "силата на личния избор", "протест срещу корпорациите", тя ще прави именно това и ще ги излъчва. Дали е седнала в луксозно купе преди да си направи  фотос до тоалетната, седнала върху куфарите си, а после бързичко се е върнала удобно в купето, няма значение. Тунберг създава екотагове, това ѝ е работата, това е манифактура на образите и разпращането им в социалните мрежи, за да може те да свършат онази работа, която е най-желана.

Всички тези "тагове" ще се пречупват през образа ѝ и тя, макар и да е дете, и макар и зад нея все пак да стоят куп видими и невидими сили, всеки от актантите зад образа "Грета" знаят много добре това - борбата е за натрупване на социален фокус на екотагове, а не за връзките между Грета и реалността. Тя служи за това да концентрира в себе си огромни басейни от човешко внимание и да се опита да пренасочи това внимание към проблемите на екологията - нито повече, нито по-малко. Затова се изисква аватар, а не човек, социална мрежа, а не личност, корица на "Таймс", а не момиченце вкъщи. Затова и Тунберг все повече ще прилича много повече на анимационен герой - казвам това без упрек, неутрално, в синхрон със задачата, която самата тя има. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Немога да гледам грозната физиономия и тая гадна ихидна усмивка на това либерал-комунистическо момиче което е трудово експлоатирано а камо ли да я сложа за аватар.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Болен си, отиди да се лекуваш при психиатър.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Все по ясно става, че не е нищо друго освен руски продукт - те винаги си служат с лъжи и само с лъжи. Като не могат и не искат да достигнат развития свят чрез упорит и почтен труд, ще се опитат да спрат и забавят развитието на света чрез екодвижения и фалшиви научни доклади. Вече имат опит - дръпнаха света със сто години назад като се опитаха с потоци кръв да наложат "най-хуманния стой", понастоя виж още ›› щем отречен и от самите тях.
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе , байчев зашо не ни информирате НАЙ ВАЖНОТО окло това същество от женски пол. Тая е лице на ал гор и Кръговете около и над него. Практически тя е и на джордже шорош. Точно така както и вие и цялото actualno com. И аз знам зашо не ни информирате напълно за това същество от женки пол. Ами ал гор като вицепрезидент на бил клинтън е Военнопрестъпник , но пък има някаква си нобелова награда за мир виж още ›› . Шизофренията е особено характерна и все по масова в условията на либералният капитализъм.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  И чичо Дони съвсем точно се гави с нея. Защото Е ПРЕДЕЛНО НАЯСНО , ЧЕ НЯМА КАК ал гор да ИСКА ДА СПРЕ КАПИТАЛИЗМА. То е същото все едно играят Реал М и Барселона и по време на мача една част от Барселона заиграва за Реал М. Теоретически е възможно , но практически не , но ал гор НЯМА как да работи срещу СЕБЕ СИ най вече докато футболисти на Барса могат и да се подкупят.
  : 3 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Точно както чичо Дони знае за грета така и аз знам , че вие сте Съучастници на Кликата 10111989 и НИКОГА не бихте направили нещо срещу НЕЯ. Без значение какви ги пишете . А , ето от къде знам. Конкретно сега вие прикривате инфорамация която е изключително важна за тази грета и развивате тезата си без да отдавате значение на това инфо за грета. Ами така сте във ВСИЧКО. Ето от къде знам.
  : 4 !
Последно в Актуално