И ЕК ни го каза - омазали сме се до ушите с банковия надзор

22514
И ЕК ни го каза - омазали сме се до ушите с банковия надзор
Снимка: БГНЕС

"Ако не бъдат взети мерки, които да покажат, че се укрепва банковия надзор и че не се допуска нееднакво третиране на различни банки, тогава ще влезем в процедура, в която ще ни наблюдават отблизо". Това заяви в прав текст европейският комисар с портфолио „Бюджет и човешки ресурси” и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Георгиева го заяви в качеството си на длъжностно лице на ЕС.

Право куме в очи – нямаме банков надзор, казано на сериозен дипломатически език. И това обаче няма да е достатъчно – защото на дървени глави като тези в БНБ трябва да се говори по един начин – със секира. Не да им се казва, че "трябва да укрепват”, защото от намеци не разбират, а директно да им се крещи: "Не ставате за нищо, щом под носа ви източиха четвъртата най-голяма банка в страната". А това дори е най-малкото – защото когато говорим за 4 млрд. лева, тогава първото, за което се мисли и се проверява, е не дали някой регулатор е некадърник, а дали не е бръкнал с две ръце в кацата с меда. Да, за ръководството на БНБ говорим.

Трябва ли трети март да е националният ни празник?

Въпреки споровете, датата 3-ти март излъчва неповторим патриотично-възрожденски дух, който заслужава огромно уважение. И то специално з...

От точно един месец насам Actualno.com очаква отговор на няколко въпроса, изпратени на 9 февруари тази година до БНБ и до изпълняващия длъжността "Подуправител" на Дирекция „Банков надзор” на БНБ г-жа Нели Кордовска. И те са - вярно ли е, че г-жа Нели Кордовска е изтеглила извън работно време на 19 юни, 2014 година влог от 64 хил. евро от Корпоративна търговска банка - т.е. няколко часа преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ? Ще има ли реакция спрямо г-н Мирослав Иванов, който публикува твърдението - лъжа ли е то или истина? Сезирана ли е прокуратурата и има ли разследване - срещу г-жа Кордовска, срещу г-н Иванов за клевета или и срещу двамата? Единственият отговор, който получаваме от ПР отдела на БНБ при периодичните проверки докъде е стигнала справката, е, че "запитванията са предадени за справка в други отдели, но колегите са много заети и не можем да ги пришпорваме"!

Дотук добре – но Кристалина Георгиева каза и още нещо в цитата от първи абзац. Тя визира "нееднакво третиране на различни банки" - в България, да не си помислите, че някъде другаде. Какво имаше предвид? Не уточни директно, но въпреки заплахата на чл. 152а на Закона за кредитните институции*, аз ще си позволя да припомня един факт – през лятото на 2014 година две български банки изпитаха ликвидни проблеми. Първата беше Корпоративна търговска банка, а втората – Първа инвестиционна банка. Първата не получи кредитна линия от държавата, втората получи. Всеки сам да си прави изводите за "третирането". Може да си направите и изводите по този въпрос - дали ще влизаме в Европейския банков надзор? Покрай купищата оставки напоследък нещо мълчанието конкретно за това е оглушително!

За финал да напомним и докъде стигна делото „КТБ. Няма да има публичен избор на съдии. За сметка на това има Временна анкетна комисия в парламента, която да установява факти и обстоятелства около действията на държавните органи по случая, но която няма реалната функция да налага санкции. Временните анкетни комисии по някой въпрос представляват буквално кофа топла плюнка - депутатите си приказват сладко по някой въпрос или случай, предават какво са си приказвали на Цацаратурата и тя да действа. А тя така действа, че още не успява да каже какво се случва с Христо Бисеров. Не успява даже да прати правилно до Швейцария питане за банковите му сметки.

* Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

Или реформи, или оставка

Дойде шефът на ФБР Джеймс Коми в България и веднага я свършихме като кучето на нивата – вътрешният ни министър метна оставка. И с...

(2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8000 до 20 000 лв.

(3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:

1. в случаите по ал. 1 - в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 до 50 000 лв.;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com