Идеалната държава

15851
Идеалната държава
Снимка: pixabay.com

В идеалната държава винаги е краят на октомври.

Протестите не са забранени, но са отживелица, лозунгите са във винтидж колекции. Кислородът около "Александър Невски" е разреден, стига за пестеливо дишане, да се крещи е немислимо. Може само уж да се крещи. Отваряш уста и проследяваш безмълвието. Препоръчано е като медитация и може да се практикува от стотици души заедно. 

В идеалната държава премиер и вицепремиер са мумифицирани и управляват от мавзолеи. От лицата им вече няма смисъл, тъй като още приживе са създали Алгоритъма - програма, усвоила стотици повторяеми реплики и ги организира ловко в различни комбинации. Тя произвежда всеки ден изказвания, дебати и пресконференции. Обикновено говори с гласа на Цецка Цачева, а от опциите може да избереш и някой друг - например Цецка Цачева. 

Може да попиташ какво да направиш за децата с увреждания (в идеалната държава все още се раждат такива деца), а програмата спокойно отговаря, че може да отидеш на протест, но само ако той не съвпадне с Деня на честването на политиците. А той е всеки ден. Системата е изпуснала само високосния двайсет и девети февруари, когато през четири години може да се самоубиеш пред сграда на институция. Не си лишен от опции. 

Новините са се отказали от всичко останало и разказват само за катастрофи. Единият водещ повдига вежда и с леко движение към камерата обявява, че "днес ТИР блъсна кола на магистрала "Тракия", а после другият повдига вежда и с гробовен тон съобщава, че днес "четирима младежи се блъснаха в дърво в Сливен". Годината е 2031-ва. Но катастрофите са евъргрийн.   

В името на народа Идеалната държава е предвидила пълна свобода на социалната мрежа. Онова, което става там, е безопасно за Идеалната държава, а това, което става в нея, безопасно за социалната мрежа. Стигнат е особен, желан парадокс - всички се интересуват от политика, а нищо в политиката не се променя. Хамстерът върти колело, което няма прътове и размахва крака във въздуха.  

Но недейте си помисля, че никой не заявява правата си публично. Пред народното събрание в идеалната държава винаги стои Йоло Денев, а пред министерски съвет - Босия. Двамата са вече на 98 години. Когато децата ги сочат с пръст им казват, че спокойно мами - "дядката е луд". Двамата са спокойни. Единият ще отиде при Ганди, другият при Тангра. А Алгоритъмът предлага на потребителите си приложение, с което да ги отглеждат и хранят във виртуална симулация. Сутрин може да обелиш краставица на Йоло, а вечер да накараш Босия да напише нещо в блога си. Другият четат и рейтват. Получаваш две звездички. 

Всички в идеалната държава спортуват, хранят се добре и работят в бизнесцентъра на Младост - тъй като цялата идеална държава е обезлюдяла. Има хора, които си хващат нощния влак от Бургас, за да стигнат до Тех Парк, после се прибират със самолет, за да вечерят със семейството си и се връщат с нощния влак, за да работят отново. Според политическия алгоритъм това е най-правилното, за да има действаща икономика и насърчава тази заетост. Понеже в Бургас заплатата е 50 лева, в бизнесцентъра 5000, които стигат за ръба на плочката на квадратния сантиметър на тоалетна в Лозенец, която трябва да изплащаш 48 години, за да сереш на спокойствие. Алгоритъмът поправя думата сереш. Той не обича цинизми. 

Идеалната държава е щедра на хазартни възможности. Протестът срещу системата се изразява в разнообразни игри, а всеки носи в джоба си щастливата стотинка, с която да изтърка билетчето, което печели винаги ново билетче, което печели винаги ново билетче. Победителят ще бъде само един, а наградата лично ще му връчи най-известният актьор в идеалната държава. Играе в сряда Хамлет, а в четвъртък води риалити.  

В идеалната държава никой не емигрира, защото никой не иска да емигрира от идеална държава. Това е идеално за нея, но не само - идеално е за нейните граждани. Не си мислете, че се чувстват зле, в никакъв случай - животът в кенеф е продължил твърде дълго, за да може кафявият цвят да им прави впечатление. Догодина в идеалната държава предстоят избори, а всеки има право да гласува. Алгоритъмът ги съветва да не губят възможността да променят алгоритъма и да упражнят правото си на глас. Те ще го направят. Системата няма да убие никого. Най-малко теб.

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com