Кашата Белене

11466
Кашата Белене

Пръв отпуши бутилката "Белене" - която си беше чинно замразена - Симеон Сакскобургготски. С царска благословия и финес. Казват, че лично той не се е възползвал с пари от размразяването на централата. Но зад крехкия му царски гръб доста апаратчици от НДСВ здравата се нацентралиха. Трима енергийни министри, още толкова техни заместници, както и още толкова (по толкова) коалиционни тогава партньори от БСП. Воглаве с Румен Овчаров. Явни и тайни споразумения, временни договори, анекси, договорки на маса (и под маса) и т. н., все в полза на руския инвеститор и по правило в ущърб на България.

С идвенето на тройната коалиция чиновниците - нисши, по-висши и най-висши - съвсем се разпищолиха. Безотговорни и безскрупулни, сякаш ще управляват държавата (и енергетиката) вечно, те буквално промениха гражданството си от българско в руско.

Добрев: Бойко ми възложи, но те имаха празник

Министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев изпадна в конфузна ситуация по повод нареждането, което му даде премиерът...

Когато през 2009-а специалистите, включително и международните, се зачетоха в документацията на централата - доколкото я имаше - разбраха, че българският беленски енергиен интерес е бил тотално предаден; че руските енергийни интереси, обратно, са тотално защитени и толерирани; и че дейците на това национално предателство са обрекли пони две-три поколения българи на дълг от 22 млрд. лева. Ако централата проработи.

Днес кашата Белене е пълна. Енергийните консператори продължават да манипулират електората си, организирайки подписка за референдум с въпроса "Искате ли да плащате по-скъп ток?", и да твърдят, че без централата в Белене населението след време ще плаща пет пъти по-скъп ток, който при това - както твърдят клакьорите от Атака и ВМРО - ще се купува от Турция.

Референдумът, разбира се, ще се състои, изисква го конституцията. Но преди това гигантска битка се очертава в парламента за начина, по който ще бъде формулиран въпросът. ГЕРБ се изхвърлят, твърдейки, по-скоро емоционално - че БСП, като организатор и двигател, трябва да плати 30-те млн.лева, необходими за провеждането му. Но в крайна сметка прищявката на Станишев и компания ще трябва отново да се поеме от бюджета, тоест от всички нас, данъкоплатците.

За да бъде кашата пълна, парламентът състави и комисия за разследване на зулумите в енергетиката с председател Яне Янев, на която червените конституционалисти се заканиха с Конституционен съд. От своя страна и Иван Костов предупреди, че ДСБ също ще сезира Конституционния съд заради решението на правителството да преговаря с междувременно появилия се "лъже"-американски инвеститор, за когото се твърди, че бил прикрита руска офшорка.

Обречени на Доган

Напоследък ДПС се спотайва. Не че спотайването не му е присъщо в 23-те години демокрация, но сегашното е особено. При това по теми, кои...

Къде в този миш-маш е бащата на руските интереси у нас - Георги Първанов, човекът с Големия шлем? Във всичките тези години на размразяване, замразяване и пак размразяване човекът от Бояна бдеше над проекта Белене като орел. С правомощията си на двумандатен президент...

И накрая - оптимизъм все пак има! Тъй като правителството на Борисов се въздържа да сложи последния кръст на проекта Белене, единственият, който може да направи това е Негово Величество Народът. Той, за разлика от политическите лобисти и нерешителните управляващи, от фалшивите инвеститори, откровените руски агенти-комисионери и демагогстващите националисти, единствен има силата и решителността да каже "Не!" на АЕЦ "Белене".

Защото инстинктът му за самосъхранение, слава Богу, работи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com