КОЙ е авторът на менте закона "Магнитски" не е въпрос. Отговор е

6548
КОЙ е авторът на менте закона "Магнитски" не е въпрос. Отговор е
Снимка: Петър Чернев/Actualno.com

Седи един корпулентен автор в един разбрицан "Опел" и съчинява законопроект след законопроект. Съчиненията ми напомнят за инициативи като тези за медиите, за казуса КТБ, за златните паспорти - дори и във втори законопроект, за инхаус поръчките и така нататък. Този вълшебник на законодателството не знае умора. Но повечето му законодателни напъни са свързани основно със собствените му интереси.

Затова "КОЙ пусна менте законопроекта Магнитски" не е въпрос, а отговор. И не е мираж, а дежавю - перманентно.

Друг е въпросът как така едно нещо "изтича" в медиите, особено ако нещото е законопроект. Обикновено такива работи се случват с новини от ъндърграунда, спецслужбите и партийните централи. Законопроектите не текат през водомера. Но този път отново се заложи на наивния нашенец, който да чете и да цъка с език - как не ги е срам, наказателни списъци ще правят, ще издевателстват над честно забогателите.

Това изтичане има за цел както да парира действията на управляващите в тази насока, така и да им вмени вина - или че нищо не правят, или че не го правят както трябва.

Донякъде това активно мероприятие успя - вкара хората от управляващото мнозинство в обяснителен режим, а избирателите започнаха да им търсят сметка защо не действат. Да припомним, че едно от обещанията на "Демократична България" преди изборите беше свързано именно с хармонизиране на българското законодателство по отношение на случаите, в които на български граждани се налагат санкции. Така широко прокламираната нужда от български закон "Магнитски" (колкото и неточно да е това название, всички разбират за какво става въпрос) беше експлоатирана по познатата схема "С вашите камъни по вашите глави".

Няма никакво съмнение кой стои зад опита за гавра с една законодателна инициатива - онзи, който най-много се чувства засегнат. Онзи, за когото да прави изпреварващи удари е върхът на бойното изкуство, дори когато удря себе си. Онзи, който има достатъчно пари, за да плаща - и за изработването на закони-ментета, и за дистрибутирането им насам-натам из интернет.

Разбира се, хората във властта все пак реагираха. Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев обясни, че за създаването и презентирането на законопроекти си има утвърдена процедура и че обсъжданите към момента текстове нямат нищо общо с "изтеклите". Той каза и нещо доста важно, което любезният избирател е добре да проумее, не е толкова сложно - рестрикциите върху лицето Х могат да се отразят на банковия сектор и съответно - на националната сигурност, защото банковата система си е част от държавата. От същата държава, с която добре известният на всички ни автор на ключови законопроекти си играе, както си иска.

И така ще бъде, защото към момента в магнитския кюп са и умното дете на мама с Опела, и онзи, който уж щеше да се разправя с него лично.

Проблемът на новото мнозинство, по-точно един от проблемите, е точно този. За съжаление, за неговото решаване никаква висока харвардска квалификация не може да е от полза. За тези мазни петна в родния политически пейзаж се иска нещо по-различно - мистър Пропър, примерно. Ако съществува, време е да се появи и да действа.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com