Коронавиртуозно

8284
Коронавиртуозно
Снимка: Getty Images/Guliver

Вие вярвате ли на всекидневна статистика, чиито бройки от неделя се отчитат във вторник? Както стана в началото на тази седмица с отбелязването на новите случаи на коронавирус...

Между два ужаса се мята битието ни – да не ни затворят пак така, че да се разорим, и да не хванем коронавирус. Не се знае кое е по-лошото. Единственото по-лошо е да ни сполетят и двете заедно.

Вероятно няма друга страна, в която с такава виртуозност се вселяват страхове от вируса, а после се опровергават. И това се случва не в социалните мрежи, не в разговори по кръчмите и кафенетата, а на ниво официално медийно говорене. Наистина се очертаваме като страната с най-истерично обговаряне на пандемията. Родеем се по това с държавата на Доналд Тръмп, макар че той сам по себе си е ненадминат говорител на тема коронавируса и може да засенчи цяла държава.

Още в началото, когато през март у нас бе въведено извънредно положение, лично министър-председателят Бойко Борисов изкара акъла на хората с репликите за труповете в чували и прогнозата за претъпкани болници и морги, ако не слушаме. "Целта ми е да ви опазя живи", зарече се премиерът през април и след няколко месеца сам разхлаби работата. И то така я разхлаби, че кръчмите и стадионите се напълниха.

Пак тогава Борисов прогнозира, че "до няколко месеца ще има ваксина и лекарство ще се намери". Повече от половин година след светлото му пророчество няма неоспорима ваксина, а колкото до лекарствата... И с днешна дата се намират медици, които казват, че прословутият "Ремдесивир" не е пенкилер.

Като стана дума за медиците, да си припомним, че оглавяващият по някое време Националния оперативен щаб(НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски също пророкува в едно интервю: "Очаквам, че ще измрат много хора, яко ще измрат". Е, как да не изтръпне човек от страхове? После стана така, че някои майки с по-развинтено въображение започнаха да плашат децата си с генерала. После някъде смотаха ген. Мутафчийски и той вече рядко се появява дори и на възродените брифинги за заразата. А в зората на принудителната ни изолация двамата професори, Мангъров и Мутафчийски, поведоха в медиите индиректен спор, който още повече шашна населението. Единият казваше "страшно е", а другият - "не е страшно". Тези примери се губят във времето, защото всеки божи ден в медиите се явяват средно поне по три медицински светила, две от които опровергават думите на първото. Нещо повече, открито и без да си поплюват, обвиняват колегата си, че говори глупости.

На този фон се очертава една полууспокоителна, но печална равносметка: България е добре в класацията по заболеваемост от коронавирус (засега), но е в челните редици по смъртност от заразата в страните от ЕС. Страната ни е сред седемте с обезпокоителна тенденция за нарастване на смъртността, по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC). Другите са Испания, Румъния, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта. Няма как да заметем тази европейска констатация под килима и няма как да не си кажем пак, че здравната ни система куца.

С цялото необходимо (а може би понякога и основателно) уважение към българския лекар, прави впечатление, че колегията им е скарана и се плюе помежду си точно както журналистическата и някои други.

Казват, че човек се пречиствал в нещастието си, а човеците, като се обединят, могат и да го победят. Не е ясно дали България ще доживее тези времена. Ясно е само, че е неясно нито как се борим с пандемията, нито дали няма да ни затворят пак, нито какъв ще е ефектът от затварянето, ако се случи. Вероятно ще бъде същият като предния път – съмнителен.

Тези, които оцеляват и тези, които са преболедували коронавируса, едва ли са с усещането, че тъкмо Бойко Борисов и НОЩ са им опазили живота. Вероятно трябва да благодарят на някой медик. Индивидуално, не на колегията като цяло.

Колкото до страховете от разорение, малко са тези, които могат да се похвалят, че спасителните мерки 60/40, 80/20 или колкото на колко да са там, са стигнали до тях. Или не са достойни, или не са в приятелски кръг, което значи, че не отговарят на критериите.

А случаите на заразяване с коронавирус растат, както показва нашенската статистика. Друг е въпросът колко може да ѝ се вярва, след като тази седмица едни случаи от неделя се озоваха в сметките за вторник. Виртуозно. Даже коронавиртуозно.

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com