Ко виждате, НОЩ?

12340
Ко виждате, НОЩ?
Снимка: Министерски съвет

Ковидът отива, та се не вижда. И малко се прави да се овладеят нещата в България. Защото, за пореден път стратегията е реакция "на парче" - запушваме дупки като се появят, а не правим така, че да не се появят. Второто е по-трудно - има нужда да се мисли, има нужда да се вземат непопулярни решения, а те удрят по рейтинга - разни хора почват да не те харесват, да ти искат оставката. Друго си е да угаждаш и да се оправдаваш точно с това - ето ТУК поредно показно как се бяга от отговорност!

И понеже от Бойко Борисов отдавна съм се отказал да очаквам да поеме отговорност, когато това ще му изяде главата, се обръщам към членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) - а Вие, уважаеми? Слушам в събота пред bTV професор Тодор Кантарджиев се вайка как хората вярвали на шарлатани, как май месец сме били за пример в овладяването на коронавируса, а юни сме обратния пример. И се питам - а Вие, професоре, както и другите професори и доценти в НОЩ, какво направихте, та да не вярват хората на шарлатани, а да слушат Вас?

Помислихте ли се за велики, както казва един от най-добрите пулмолози в България д-р Симидчиев в интервю, което ТРЯБВА да се прочете и запамети? Каква Ви беше стратегията за общуване с българите, да ги накарате да ви чуят и послушат - нещо, за което писах още в края на март месец и на което неколкократно обръщах внимание в различни тематични коментари? Как убеждавахте хората да Ви послушат - като говорите за трупове и чували постоянно, като правехте брифинг след брифинг, та да ги подлудите и да им писне от Вас, като прегорихте манджата? Като говорехте сякаш на по-низши същества - тук Ви разбирам донякъде, и аз да слушах въпросите по брифингите на Ива Николова и "Пеевски Медия Груп", щях да искам да използвам много тиксо! Но да откажете да проведете открит дебат със свои колеги по темата с коронавируса и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да обяснява, че сега не му било времето, е тотален комуникационен провал! А кога му е времето, д-р Кунчев? Кога е времето да говорим и да научваме по нещо от говоренето? Като дойде следващата световна пандемия ли?

Резултатът от тази комуникационна стратегия сега го берете - шарлатани слушали! Слушат и още как - защото като беше време Вас да слушат, Вие говорехте като на идиоти, нещата се случваха с "иди ми - дойди ми", само заповедите за маските да си спомним е достатъчно. А да Ви кажа, уважаеми професори и доценти, дори идиотите не обичат да ги третират като идиоти - и като ги третират така, те намират начин да си го върнат.

Сега Вие, с половин уста, вече говорите колко лошо било да се отворят барове и дискотеки, да има футболни мачове с публика. Но не го казахте категорично, високо и твърдо в момента, в който тези неща бяха обявени за позволени. И много други неща не обяснихте, когато беше време - вместо това размятахте чували с трупове. А така не се гради доверие.

За финал, понеже все още в България доста хора поназнайват що е то село, особено от по-старите поколения, да Ви кажа нещо, г-да професори. Жена ми си гледа една тиква на балкона - искаше латинки, посади, но не вързаха. Тиквата обаче избуя без дори да я садим - има едни свраки, които минават понякога през терасата и кълват по саксиите, вероятно някоя от тях е домъкнала семе. Но тиквите, както добре знаят земеделските стопани, изкарват доста цвят, само че се радваш, ако поне един от всичките цветове върже на плод. При нашата тиква сега имаше вече десетина цвята, но още няма плод.

Така е в Тикволандия - сега при всички разцъфнали овреме най-добри и прекрасни, навременни мерки, ще чакаме да видим дали все пак някой цвят ще върже! Иначе ще питаме все повече и повече държави като Великобритания защо сме в черен списък със задължителна карантина, ако ходим натам. Което не е непременно лошо де - като ни затворят от повече места така, няма да има как да избягаме от действителността ни и току виж най-после сме се ядосали и потърсили сметка защо така все цъфтим, а не ни връзва!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com