Крие ли държавата най-видимия си в числа провал с коронавируса?

9215
Крие ли държавата най-видимия си в числа провал с коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Доста отдавна темата за коронавируса се изравни с темата за политиката – на всички им е втръснало и няма как да не обръщат внимание, защото пряко касае живота им. Дори с коронавируса е по-видимо, отколкото с политиката. А по големина на провала – най-вече.

У нас обаче, заради цялостната картина и последствия от Прехода, всъщност много обичаме да се караме за глупости и да изпускаме важното – поне това е моето мнение. Като изпуснем важното, после е късно да поправяме.

Какво е важно в случая? Как се управлява здравната криза и защо няма последствия при явно некадърно управление. За да не съм голословен, подкрепям с числа какво значи некадърно управление.

За първата седмица на месец ноември, 2021 година, поставихме рекорд, който най-ясно показва колко ни е зле здравното управление. За пръв път от началото на пандемията, съгласно данните от Единния информационен портал, имаме повече некарантинирани официално отчетени активни случая на болни от COVID-19, отколкото карантинирани! В числа – 112 651 активни случая и от тях 54 076 карантинирани, т.е. 58 575 са некарантинирани, а се броят активни!

От поне 24 часа обаче, на Единния информационен портал (coronavirus.bg) вече не му се отваря статистиката с официално карантинираните. Може просто програмистите да спят нещо, макар че не забелязах с друга секция на сайта да има такива проблеми. Изпратих и запитване – да видим. Само да не видим, че всъщност е нарочно ... ОПРЕСНЯВАНЕ: Към 18:15 часа на 10.11.21 проработи. Обаче дали ще се задържи така ...

Предвид претръпналото ни от абсурди съзнание не вярвам тези числа да предизвикат ефекта, който биха предизвикали някъде другаде по света. Всъщност съм убеден – защото д-р Стойчо Кацаров си седи служебен здравен министър. Специално за карантинирането писах съвсем скоро: в чл. 9, чл. 10. и чл. 11 от Закона за извънредното положение (още сме в такова, само дето му викат извънредна епидемична обстановка) пише, че правителството може да нарежда на военните къде и с какво да помагат при налагане на противоепидемични мерки. Е защо досега властта в България - нито на Борисов, нито на Радев - не каза на военните да помагат на РЗИ - например при установяване на контактни лица в случай на огнище от COVID-19 и следене дали се спазва карантина? Ама стриктно следене, не просто проформа. Нещо трябва да имат военните образование за ядрени физици да правят това или какво? Нали помните - локализирате и хващате огнището, докато е малко и не го пускате да стане голямо, за да трябва да броим по телевизията с трагичен глас починалите. А България е във война - вече с над 300 починали на ден! Армията за какво я пазим?

За Кацаров е ясно – нали е служебен министър, няма я политическата отговорност на едно редовно правителство. Но дано поне следващото управление се сети за тези числа и като тръгне да се надига следващата вълна, да реагира преди да ни залее.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com