310 умрели заради коронавируса за денонощие? И по-лошо отива да става

13961
310 умрели заради коронавируса за денонощие? И по-лошо отива да става
Снимка: Getty Images/Guliver

310 починали за денонощие с диагноза COVID-19 отчете статистиката за първия ден на ноември. За втория - 145. Нататък - ще стане ясно. Обаче да знаете, че това не е извънредно - изборите няма да ги отменят!

Ще си позволя да перефразирам проф. Тодор Кантарджиев: Ма то щото понеделник - а колко понеделници идват ...

Време е да си говорим суровата истина, макар че нито един политик в България не смее да обели дума. Та истината е следната - първо, тази четвърта вълна ще я платим по този начин най-малко - ако не свием перки и не се покрием като мишка в дупка за зимата, и повече може да платим в човешки живот. Късно е да се направи каквото и да е за по-малко смърт - при по 6000 нови случая на ден, смъртността, която виждаме сега, всъщност отразява какво беше преди 2 седмици. Тогава, на 18 октомври по-точно, официално регистрираните COVID-19 случаи бяха 4979. Всеки сам да си смята при съотношение горе-долу 5000 случая:300 починали какво ще е при 6000 случая! Елементарна математика - няма нужда проф. Витанов да ви пресмята.

Това беше истината за настоящето. Сега малко да си поговорим за бъдещето. Какво ще е при петата вълна? А при шестата? А при седмата? А нататък? Защото ако някой ви каже, че това е най-тежкото и повече няма да е така, дълбоко се лъже или лъже гадно. Ще има още вълни - тази ще отмине, друга ще дойде. Ще има, защото вирусът мутира, еволюира и се бори да преодолява изградения срещу по-стари негови варианти имунитет, независимо дали ваксинален имунитет или естествен имунитет. Не го казвам аз - вижда се за тези, които искат да гледат. Показват го данни като тези от Иран! Казва го и молекулярен биолог от Станфордския университет, ТУК! Българин! Дали действително ще стане както казва, ще видим - само времето ще покаже. Но поне засега тенденциите в числа не го опровергават. Защото дори в държави, където има голямо ваксинационно покритие като Белгия, като Нидерландия, почнаха да връщат мерки и да действат за трета доза.

Кристално ясно е - само с тези ваксини и само с ваксинация с тях КОВИД няма да си отиде. С тях много намалява смъртността, намаляват доста и тежките случаи, но болестта не изчезва. И не изчезва, защото вирусът се адаптира - мутира и еволюира. По пътя на тази логика всеки (кандидат)управленец би следвало да се пита - какво ще правим, ако вирусът толкова мутира, че сегашните ваксини изобщо не му действат, както и не му действа и изобщо естественият имунитет? Или не "ако", а "като"? А след като си зададе тези въпроси, да им потърси отговори! Активно, безкомпромисно и без капка популизъм.

Поне засега, в глобален мащаб държавата, която удържа COVID-19 и като натиск върху болниците, и като нови случаи, е Китай. Удържа го, защото там с болестта няма демокрация - ама никаква демокрация. Само преди 2 дни публикувахме едно изследване за мерките извън ваксините, които влияят на COVID-19. И там изрично беше казано - локдаунът е ефективен, но на регионално ниво, не на национално. А защо? Защото така не позволяваш на заразата да плъзне. Хващаш огнището, докато е още малко, и потушаваш огъня преди да стане неконтролируем пожар, в който сутрин и вечер само повтаряш колко са умрелите. В политиката на Китай това е основен инструмент - като се появят някъде случаи на COVID-19, целият район се отцепва, правят се тестове на всички определен брой пъти за определен период от време и чак като е ясно кои са се заразили, те остават под карантина, а всичко друго си продължава живота и не се допуска заразата да удари по толкова много хора, че този подход да не работи. За целта трябват организация и хора. В България и двете уж липсват, но на първо място липсва желание. Давам и конкретен пример, че всъщност може - знаете ли какво пише в чл. 9, чл. 10. и чл. 11 от Закона за извънредното положение (още сме в такова, само дето му викат извънредна епидемична обстановка)? Пише, че правителството може да нарежда на военните къде и с какво да помагат при налагане на противоепидемични мерки. Е защо досега властта в България - нито на Борисов, нито на Радев - не каза на военните да помагат на РЗИ - например при установяване на контактни лица в случай на огнище от COVID-19 и следене дали се спазва карантина? Ама стриктно следене, не просто проформа. Нещо трябва да имат военните образование за ядрени физици да правят това или какво? Нали помните - локализирате и хващате огнището, докато е малко и не го пускате да стане голямо, за да трябва да броим по телевизията с трагичен глас починалите. А България е във война - вече с над 300 починали на ден! Армията за какво я пазим?

Така че, кое всъщност е важното с коронавируса? Следното:

🔴 Колко сериозен проблем ни е?

Хайде, поинтересувайте извън носа си и си отговорете честно! Ще можем ли да живеем с него така, както все ни се втълпява? След като го направите, почвайте да искате от политиците да направят това, което признавате пред себе си! Иначе спокойно може да се окаже, че за сегашното лошо догодина по това време ще си спомняме с носталгия! А аз, пред себе си, съм убеден, че няма нито един политик в България, който да гледа на COVID-19 като национален приоритет за решаване, с впрягане на всичките ни сили в тази посока.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com