Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога

9179
Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога
Снимка: iStock

Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно привлича вниманието на германските полицаи - те откриват 91 банкноти по 50 евро в колата, току-що преминала границата между Нидерландия и Германия. Освен това в портмонето на шофьора - китайски гражданин с името Линфей И., живеещ край Флоренция, били намерени още 2320 евро.

Служителите на реда от Оснабрюк решили да извършат по-подробна проверка на автомобила. В резултат на нея намерили 27 пачки в резервоара. Общо били иззети 781 320 евро. За случая от 2018 година припомня германската обществено-правна медия АРД.

Линфей И. казва на полицаите, че е продал жилище в Китай и искал да инвестира парите в Европа. Парите били пренесени с кораб до Амстердам - с идеята така да се заобиколи китайското законодателство, което забранява изнасянето на големи суми. Но при изследването на банкнотите германските финансови служби открили по тях следи от кокаин, пише АРД.

Още: Китай се позиционира като основен посредник за мир в Близкия изток

Китайски престъпници разнасят огромни суми пари

Линфей И. не е единственият китаец, хванат в последните години в Европа с големи суми пари в брой. Следователите смятат, че китайските престъпници играят важна роля в международната наркотърговия - като специалисти по пренасянето на големи суми в брой и с мрежа от нелегални банки.

Търсенето на такива услуги е голямо, тъй като сделките в наркобизнеса се въртят предимно в брой. Наркокартелите искат да им се плаща кеш в долари или в евро, клиентите също плащат в брой. Но пренасянето на банкноти от един континент в друг е рисковано - затова се търсят специални "куриери", разказва АРД.

Европейската полицейска служба Европол говори за паралелна "нелегална финансова система". В рамките на нея китайските мрежи били особено търсени, показват разследванията на германските медии МДР и "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Те предлагат услугите си по цял свят, включително в Германия.

Още: Анализ: Ще се справи ли САЩ с всички кризи по света?

Системата е добре изградена

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) обръща внимание на "китайските нелегални банки" още през 1994 година. И посочва, че били не само анонимни, а и по-бързи и по-изгодни. Азиатските наркотърговци ги използвали, за да прехвърлят печалбата си от САЩ към Хонконг.

Случаят на Вен Кей З. хвърля известна светлина върху начина им на функциониране, посочва АРД. В началото на октомври италианската финансова полиция задържа китайския бизнесмен, в чийто магазин в Рим постоянно идвали италиански наркотърговци. Според следователите те носели милиони евро в брой, които З. заедно със свои съучастници изнасял в чужбина. Той използвал и куриери, които пренасяли куфари с пари в брой със самолети към Китай.

З. и съучастниците му обаче са успели да укрият от италианските власти и големи суми, които не били изнесени от страната. Това ставало чрез система, която в Китай носела името "Фейкян" или "летящи пари". Тя функционирала така: в дадена държава търговец получава определена сума в брой. И съобщава на доверен човек в друга държава, например Испания, че парите са получени. В Испания довереният човек изплаща сумата, дължима за доставка кокаин, на някой представител на наркокартелите. Парите си той получава на по-късен етап.

Още: Foreign Policy: САЩ са на крачка от Третата световна война, която може да загубят

В бизнес и с калабрийската мафия

В последно време китайските перачи на пари се явяват не само в Италия. Те се разследват и в Нидерландия, Франция и Полша. Престъпниците работят в международен мащаб и са свързани тясно с други престъпни организации - като например с калабрийската мафия Ндрангета. Бившият наркоброкер на Надрангета Джузепе Тиринтино още през 2017 година в качеството си на свидетел разказа пред съда как китайските мрежи за пране на пари отговарят за транспортирането на суми по цял свят.

В рамките на международната антимафиотска операция "Eureka" стана ясно, че само за месец през 2020 година хора, свързани с Ндрангета, са предали над седем милиона евро на китайски куриери - ту в индустриална зона в Рим, ту на хотелски паркинг, пише АРД.

За китайските структури не се знае почти нищо

Още: Ето коя е най-богатата държава в света

И в Германия редовно се появява информация за връзки с китайски нелегални банки и куриери, пренасящи пари в брой. През 2021 година във влак, пътуващ от Амстердам за Германия, бяха задържани двама китайци - баща и син - носещи над един милион евро в брой към хотел в Кьолн. По банкнотите бяха открити следи от кокаин. Двамата бяха задържани, но не са дали никакви сведения за своите поръчители.

Оливер Хут от съсловната организацията на служителите в криминалната полиция в провинция Северен Рейн-Вестфалия признава пред МДР и ФАЦ, че "не знаем почти нищо за китайските структури". Според него те могат да се мерят с калабрийската мафия и латиноамериканските картели. "Това са отлично изградени професионални мрежи, които са международно представени", казва той. "А ние изобщо не знаем как точно функционират".

 

Източник: Дойче веле

Още: 13 етажа, пълни с 30 000 прасета - небостъргачите-свинеферми в Китай

Голям пожар в Китай: Най-малко 26 души са загинали (ВИДЕО)

Китайската имотна криза се разраства: Цените падат за четвърти пореден месец

"Технологична изненада": Китай и Русия са пред САЩ при изследването за НЛО?

Байдън оправда Си Дзинпин и защо трябва да е диктатор (ВИДЕО)

Срещата Байдън - Си Дзинпин: Две големи държави не могат да обърнат гръб една на друга (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com