На лъжата краката са къси

60056
На лъжата краката са къси
Снимка: БГНЕС

Политическите игри в България винаги са се отличавали със своята мръсотия. Навсякъде по света политиката е сложна система, в която общовъзприетият морал често е прескачан, а интересът винаги е на първо място. У нас обаче интересът на политиците, политическите партии и стоящите зад тях „благодетели” е единствен и само той се брани от съответните „лица с възможности”.

Преди два дни прокуратурата най-сетне завърши разследването за сигнала в Костинброд и излезе с обвинение – срещу бившия секретар на Министерския съвет Росен Желязков. И обвинението е повече от тривиално – престъпление по служба с цел облага на печатница „Мултипринт”.

Кражбата на истината

„Орешарски подал оставка?” – този въпрос-новина взриви Facebook и Twitter в петък следобед (27 септември). Първоначал...

На 11 май тази година обаче нещата бяха представени по друг начин. Тогава ТВ7 разпали истинска истерия след сигнала на Мая Манолова и в продължение на няколко часа в медийния ефир ехтеше само една дума – „манипулация”. Без прокуратурата да е повдигнала обвинение, без да има съд, дело и т.н.

В една от най-популярните поредици на издателство „Обсидиан”, по която беше направен и филм с Том Круз – тази за Джак Ричър, главният герой, който е военен полицай, в един от случаите предупреждава редови полицай: „Недей по радиостанцията да казваш "нападателя". С твоя доклад ти полагаш основната на случая, ти даваш насоката на гледните точки, които после ще бъдат поставени пред съдебните заседатели и които ще трябва да решат кое е истина и кое не, кое е справедливо и кое не”.

Медиите отдавна са служели и служат като инструмент за манипулация. А най-лесният начин да се манипулира е когато 100 пъти кажеш една „неистина” и тя се превръща в истина. Защото дори след това да признаеш, да кажеш, че всъщност нещата не стоят точно така, както 100 пъти преди това си твърдял, това е само един път – един път истина, която няма да достигне до ушите на толкова хора и която няма да направи впечатление така, както ще направи 100 пъти неистина.

Докъде ще стигне сега разследването на прокуратурата и какво ще стане със случая „Костинброд” вече има минимално значение. Важното е, че случаят изигра своята роля, когато трябваше и за когото трябваше – който пил, пил, който ...

Манолова: Не се чувствам употребена за сигнала в Костинброд

Няма нарушение на закона от моя страна в Деня на размисъл – изпълних гражданския си дълг, като подадох сигнал за гигантска манипу...

Сутринта, в коментар в Нова телевизия, заместник-председателят Мая Манолова заяви, че „не се чувства употребена, въпреки че сигналът реално не се превърна в политическо съдебно дело, което да удари мафията”. Тя може и да не се чувства, но аз и всеки колега със съвест се чувстваме употребени – защото когато беше отприщен медийният бент, той повлече всичко. И облъчването в Деня на размисъл стана факт отвсякъде.

По буквата на закона циркът от 11 май не донесе сериозни наказания за виновниците, защото ... ами в България сме. Моралните наказания обаче остават и не се забравят, колкото и да им се иска на много хора. А ако тръгнем да забравяме, винаги ще се намери кой да припомни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com