Народът, който възпитава децата си на беззаконие и арогантност

11220
Народът, който възпитава децата си на беззаконие и арогантност
Снимка: Getty Images/Guliver

Едва 42% от родните тийнейджъри смятат, че законите винаги трябва да се спазват, сочи изследване сред осмокласниците в 24 държави. Също така само 55% от българските ученици споделят виждането, че следва да се уважава правото на другите да имат лично мнение.

Това са два много страшни резултата. Не само защото днешните деца са бъдещите активни граждани и управници на България, но и защото за тези техни виждания си има напълно логично обяснение, заради което се въртим в омагьосания кръг на безпътицата отдавна.

За да мислят едни деца, че законите и чуждото мнение нямат значение, тях някой така ги е научил.


Не е изненада, че когато хиляди българи всеки ден нарушават правилата - карат с превишена скорост, дават рушвети, пресичат на червено, замърсяват, търсят "по другия начин" евтини самолетни билети, евтини общински жилища и тем подобни, мамят, за да влезе детето им в дадено училище или детска градина, крадат ток и интернет от комшията, крият данъци, не плащат осигуровки, остъкляват незаконно балкона, карат пияни и без книжка, пушат в заведенията, пренебрежението към законите става пример за подражание. Какво да научат деца, чийто баща сяда да кара на две бири, защото си знае възможностите и защото нищо му няма? Или от майка, която пуши не само вкъщи, но и на забранените обществени места, защото я мързи да излезе навън? Научават, че законът е нещо ориентировъчно, пожелателно, което може да спазваш, но може и да не спазваш. Зависи дали си на кеф, дали си съгласен, изобщо - зависи от личната преценка.

И така едно цяло поколение расте, вярвайки, че законите не винаги трябва да се спазват. И днес може да не ги спазят като на 13-14 години си купят алкохол, но утре може да не ги спазят като откраднат, като измамят или като станат политици и започнат да разпродават държавата точно като тези преди тях от поколението на родителите им.

Време е да осъзнаем, че лошите неща не ни се случват, ние ги предизвикваме. Безотговорното отношение към правилата и законите е пуснало пипала навсякъде - от най-последния бедняк до най-влиятелния политик и бизнесмен. И докато за всички ни законът е "врата у поле", и този, който го нарушава на дребно, и онзи, който върши големите престъпления, ще са еднакво виновни за омагьосания кръг, в който ще продължим да се въртим.

Вторият извод от проучването е не по-малко стряскащ. Едва половината младежи смятат, че чуждото мнение трябва да се уважава. И това не е изненада.

Защото България е пълна с дървени философи. С хора, които смятат, че са "най" - най-умни, най-информирани, най-разбиращи. Смятат, че тяхното мнение е меродавно, че е единственото вярно и единственото, което заслужава внимание. Нещо повече - всички останали, които им опонират, са глупаци, наивници, които нищо не разбират, инфантили и дебили, и те дори не би трябвало да имат право на глас. Тези хора считат себе си за последна инстанция и са убедени, че ако държавата беше пълна само с техни себеподобни и съмишленици, всичко щеше да цъфне и върже. Другите не заслужават трибуна, защото говорят глупости.

Подобна арогантност е характерна за много българи. Заблудата на манията им за величие ги прави всъщност крайно предубедени и ограничени.

България отдавна страда от тази болест - тук постоянно се съдим, постоянно се убеждаваме в нещо, постоянно даваме акъл. Всеки счита, че знае повече и му е много важно другият също да го признае. Целият този цирк ни струва много нерви и усилия, но ние продължаваме да плащаме тази висока цена.

А най-доброто, на което можем да научим бъдещите поколения, е да следват себе си, но и да уважават правото на всеки да има своята истина. Така ще им дадем шанс не просто да станат по-добри граждани, но и по-щастливи хора.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com