X
 
 

Насилието явно не ни притеснява

5499 10
photo of Насилието явно не ни притеснява
Снимка: Pixabay
Не се доверихме на разума си – най-важната причина, поради която страхът от неизвестното измести страшното известно и се превърна в реалност. Да, за Истанбулската конвенция говоря – тази, която отхвърлихме заради неяснота на написаното в нея.

Нищо неясно няма в пустата конвенция. Терминът "джендър" е ясен като сълза. Не е пол, а е род. Или още по-просто казано – това понятие обхваща що е то мъжественост и женственост. А както добре знаем, да си мъжко момиче не е чуждо дори в България – чуждото е обратното, от него умира от страх огромна част от целокупното ни население. Но това не го разбрахме – вместо това повярвахме на политическото говорене, маскирано в социалните мрежи като обикновени страхове или като Корнелия Нинова, която не знам защо още не е в кухнята да прави салата и да сипва ракия - това ѝ е "предназначението" като жена. И се поддадохме.

Станишев: Отхвърлянето на Истанбулската конвенция спаси управляващата коалиция

С решението си да обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна, КС спаси управляващата коалиция. ИК беше непреодолимо, фундам...

Точно това – да не вземе да се окаже, че ще ни изтрият аурата на мачо мен, на много корави и ще станем въздух под налягане, доведе до цялата истерия. Доведе и до решението на Конституционния съд, което няма нищо общо с нашата конституция. Защото там думичката "пол" я има само в чл. 6, който гласи следното: "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние".

И какъв тогава е проблемът с Истанбулската конвенция? Че можело да защити правата на транссексуалните, трансвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията на "мъжете" или "жените"? Или, че тези хора ще ни обърнат резбата? Или и двете?

В нашата конституция никъде не пише, че транссексуалните трябва да бъдат убивани на място. Но с решението на Конституционния съд нищо чудно следващата крачка да е точно тази. И всичко това, за да покажем каква мъжествена нация сме! Друго нищо може да не сме, обаче мъже - да!

Не сме готови за Истанбулската конвенция. Дори да я бяхме приели, вероятно нямаше да я изпълняваме, защото тя щеше да ни накара да се вгледаме в проблеми, от които упорито бягаме. Но по-страшното е не, че не сме готови да признаем, че има различни хора, което изобщо не е основната тема на този документ, а че не сме готови да говорим за насилието като за проблем – още го възприемаме за сензация, кино ефект, за нещо, което се случва само там, някъде, на някой друг. Само миналата седмица имаше няколко показни случая на насилие, като малко преди Конституционният съд да излезе с решението си, беше убита възрастна жена, а вероятният ѝ убиец се самоуби, след като седмица по-рано вкара след побой дъщеря ѝ в болница. Защото е много мъжествен, истински мъж! А такива случаи в България – как някой става мъж, като се упражнява с юмруци върху някоя жена, са безброй. Забравяме ги в момента, в който се зазяпаме с нездраво любопитство в следващия такъв случай. И не помагаме, не осъзнаваме, че е въпрос на време това да ни засегне лично.

Десетки протестираха срещу решението на КС за Истанбулската конвенция

Протест срещу решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция се проведе пред Министерски съвет, предаде БГНЕС. Според изл...

Да, въпросът с равенството между мъжете и жените е много по-различен на Балканите и у нас, отколкото на Запад. Лицемерието по отношение на различията между мъжете и жените, до което се стига на Запад, е непоносимо в много отношения и най-вече в толерирането под маската на равноправие. Този феномен води до изкривяване и нетърпимост в обратната посока – но това не означава, че трябва да се правим, че изкривяване и нетърпимост има само в една посока. Има ги и в другата посока – и то доста сериозно, от доста по-дълго време и доста по-големи последствия. А ние не го признахме.

Най-горчиво в цялата работа е, че нито една от жените-съдии в Конституционния съд не гласува против това решение. Това или е Стокхолмски синдром, или те вече са толкова мъжествени и корави, че им е добре да е така, както е сега, макар на много други хич да не им е добре.

В крайна сметка е ясно – не сме готови за Истанбулската конвенция. Не сме готови заради всичко случило се покрай нея, заради позицията на ГЕРБ и БСП, че защитават жените от насилието, която така и не е облечена в промени в Наказателния кодекс (например преследването и тормоза да са наказуеми деяния, а ограничителната заповед да се наказва реално, но за второто и МВР трябва) и няма и да бъде, но най-вече защото гласът в нейна защита не се оказа достатъчно силен. Видя ни се много да свалим чифтето пищови от голия тумбак и не пожелахме. Много ни се видя да се погледнем сами себе си и да се видим, ама наистина да се загледаме и огледаме много добре. Да проумеем, че просто няма никаква аура - на нищо. Първата крачка пак да стигнем до аура беше да си го признаем. Нищо, следващият път. Може би. А най-вероятно - не.

п.п. За питащите под материала дали си нямаме закони в България и Наказателен кодекс за защита на жените - нямаме си достатъчно. Например - промените, предложени от БСП и подкрепени от всички в парламента, стигнаха до ниво "първо четене" и си седят там от 4-ти април насам! Промените на ГЕРБ - за преследването на жени и психическия тормоз, които са изрично застъпени в Истанбулската конвенция, си останаха в приказките на още едно "мъжко" момиче - правосъдният министър Цецка Цачева.

БХК: Решението на КС за Истанбулската конвенция е унизително

Българският хелзински комитет и други организации заявиха, че решението на Конституционният съд, че Истанбулската конвенция противоречи...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 2.3:''Остави БГ 3 2.3:''Остави БГ преди 7 месеца Профил на трол?
  на една страна,кажи защо защо защо тези "бели" държави,въпреки спазването на законите си дъ ржат толкова на ИК,какво ще промени ИК при тях,досега жените и децата насилвани ли са били и сега само ИК ще им помогне???Кажи за европата,остави за малко настрани нашата действитеност..'' Анчев мълчи - оглушителното, многозначително, издайнически мълчи... Анчев, благодаря!!! С това виж още ›› гузно мълчание казваш много повече отколкото с написаното по-горе. С това гузно мълчание зашлевяваш оглушителен шамар на т.н. ИК и на пропагандаторите и'!!! Бравоссс!!!!!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • алоо 2 алоо преди 7 месеца Профил на трол?
  Ачев, защо по дяволите ни втълпявате,че единствената възможност да бъдат защитени нашите жени и деца е тази пуста конвенция? Няма ли закони във всички тези държави,които неистово я искат тази конвенция? Аз не мисля,че написаните закони в тези държави позволяват насилието над жени и деца? Тогава защо защо защо е толкова важна тази прословута конвенция???
 • Ивайло Ачев 2.1 Ивайло Ачев преди 7 месеца Профил на трол?
  Написал съм в последния абзац, в скоби, едни примери какво няма в Наказателния ни кодекс, мога да припомня и как БСП се юрнаха да правят промени в същия този кодекс, така че да са по-добре защитени жените и как тези промени си останаха някъде там, в Народното събрание. И последно, защото вече нямам никакво желание да обяснявам на всеки, който сега разбира, че има там нещо си - тази конвенция щеше виж още ›› да ни задължи да направим някои неща по отношение на насилието над жени с международен мониторинг, които сега не желаем да направим, защото се крием в дебрите на мързела и неханието си - точно нещата, които вече посочих къде съм изброил и в текста си.
  : 12 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Нас точно от това ни е страх - за пари партийците са готови да продат и майка си и баща си. Както няма воля да се оптимизират законите и най-вече да се прилагат, така че да защитават хората. Точно това не иска властта в България - да се прилагат законите. И това отваря широко врата за всякакви извращения на база джендър в училище, детска градина и т.н. Утре като се случи нещо, ще вдигнат рамене и виж още ›› ще кажат и сега от кого да вземем, за да дадем за еди-какво си.
  : 0 !
 • алоо 2.3 алоо преди 7 месеца Профил на трол?
  Добре Ачев,съгласен съм че за да се случват нещата в БГ трябва някой да ни ЗАДЪЛЖИ, макар пак да няма никаква гаранция(за справка ежегодно критикуваната съдебна система от ЕС). Така е при нас,но в "белите" държави предполагам никой не се съмнява,че написаните закони се спазват. Остави БГ на една страна,кажи защо защо защо тези "бели" държави,въпреки спазването на законите си дъ виж още ›› ржат толкова на ИК,какво ще промени ИК при тях,досега жените и децата насилвани ли са били и сега само ИК ще им помогне???Кажи за европата,остави за малко настрани нашата действитеност..
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 2.4 ДуПеСе да се закрие преди 7 месеца Профил на трол?
  "В нашата конституция никъде не пише, че транссексуалните трябва да бъдат убивани на място. Но с решението на Конституционния съд нищо чудно следващата крачка да е точно тази."!?!? Яростна либерална демагогия призоваваща към убийства? Навремето КуКу ги съдиха за насаждане на паника...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Соросоидите се пукат от яд...
 • hmm 1.1 hmm преди 7 месеца Профил на трол?
  Притеснява ни насилието, а най-вече насилието на държавата и на транс-държавните организации като ЕС, ГРЕВИО, ООН и тем подобните, които прокарват деспотични и фашистки иделогии под претекста за борба с не знам си какво и защита на не знам си какво. Никога не е имало по-опасно насилие от това на държавата и управляващите над собствения народ, а още по-лошо над чуждите народи. ИК създава насилие, виж още ›› именно държавно и над държавно насилие над хората и най-вече над децата. Нормалните българи това отдавна го разбраха и реагираха адекватно. Платените и продажни душици като Ачев не могат да го разберат. На това му се вика гранто-мотивирано неразбиране. Добре дошли в сайта на грант-прес псевдо алтернативата на прас-прес.
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ох, добре, че е тавариш Путин и Матушка Рус, че да има надежда на този свят
  : 6 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.3 ДуПеСе да се закрие преди 7 месеца Профил на трол?
  Костовският джендър се обади...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално