Наздраве за тази реформирана държава

3154
Наздраве за тази реформирана държава
Снимка: БГНЕС

Видяхме, че лесно се хвърля оставка. Още по-лесно е да се нацупиш, но да го приемеш като отговорно поведение. А най-лесно е да метнеш обвинение на някой друг за собствения си провал.

Този сценарий го гледаме вече за n-ти път. Ние и след нас - потоп! Приемайки управлението на държавата за своеобразен спектакъл, в който има весели и скучни моменти, още преди седмица навлязохме в неговата финална част. И тя не изненада никого: актьорите си изиграха постановката, но нямаха смелост да се поклонят пред публиката и се изнесоха през задния вход (поне е модерно). А на сцената останаха да висят декорите им от "реформи" - като бели протъркани платнища на Охридското езеро. Гръмогласно афишираните промени дори само в три отправни точки - образование, здравеопазване и правосъдие - бяха зарязани с лека ръка, още преди да сме разбрали за пълната им нефункционалност. Поокастреният учебен материал, пръстовият отпечатък в болниците, рехавите опити за борба с корупцията сред магистратите... Нали само това Ви стига като примери?!

Краят на реформите

Коментар на Даниел Смилов, публикуван в портал "Култура" До лятната ваканция на парламента съдебната и антикорупционната реформа ще за...

Щом са решили, нека си вървят, но най-добре е да си вземат и реформите със себе си. Защото нямахме никаква нужда от промяна на имената на училищата, от въвеждането на безсмислени органи като обществените съвети, от наредби, които да пращат учителите по психиатри, и от залъгалки за увеличение на заплатите на преподавателите.

В здравеопазването пък министърът дойде с огромен ентусиазъм и желание да срути неработещия модел в сектора. Първо щеше да праща полицаи със лекарските екипи по адреси, после се заговори за реформа в спешната помощ, за орязване на клинични пътеки, които се източват неправомерно, за пръстови отпечатъци, които са на път да отпаднат, още невъведени напълно в болниците, за сливане на лечебни заведения и още куп недомислици. Да не забравяме скандалите около ваксините и Фонда за лечение на деца, за които като си припомни човек, тръпки го побиват. Резултатът от всичко това бяха спорадични протести на работещите в системата, а тя си остана все тъй нереформирана. И никой не се сеща да погледне как така се откриват частна болница след частна болница с гарантирана квота клинични пътеки т.е. финансиране от НЗОК.

Що се отнася до правосъдната сфера, там още пеят народния химн "Темида болна легнала" и никой не си прави особен труд да оздрави правосъдието у нас, чиято еманация, разбира се, е скандалът "Яневагейт". Неудобните реформисти бяха сменени, защото много говорят и вдигат килима на правосъдието, под който тихо спи корупцията и тежката зависимост. Народното събрание прие някакви пакети от промени в Закона за съдебната власт, които така и не станаха особено ясни на обществото, което според редица изследвания продължава да има изключително ниско доверие в правосъдието. И как няма: убиеш някого на пътя - пуснат те, пребиеш до смърт в кръчмата - лежиш 24 часа в ареста, окрадеш цяла държава - забегнеш преспокойно в странство.

И все пак има добри препоръки от страна на организации като "Правосъдие за всеки", откъдето излизат с конкретни предложения за поне малко смекчаване на зависимостите в съдебната сфера, но те разбира се, остават нечути и запратени в ъгъла на благопожеланията.

Хайде да се успокоим вече, а?!

Накъде поема България? Какво ще стане с постигнатото? Идва ли катаклизъм? Русия или САЩ? САЩ или Русия? В такъв дух мина и втората изб...

От всички тези половинчати опити дори само в тези три сфери от обществено-политическия живот е ясно, че скоро няма да се реформираме. Вместо това е по-лесно да хвърляме оставки като салфетки в дискотека. Наздраве за тази държава!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com