Не ме гледай какво правя, на кон съм

4259
Не ме гледай какво правя, на кон съм
Снимка: БГНЕС

Когато говорим за политици, първото правило е да проверите думите им. Казано по-образно – говори ли ти някой политик, че слънцето изгрява, обръщаш се да видиш как залязва. С особена сила това важи за представителите на системните партии – там „класата“ на противоречие между думи и действия си личи най-много.

Поредният случай касае БСП. И отново е свързан с това, което представителите на Столетницата говорят и правят на българска територия и това, което се случва на европейска. Преди точно една седмица в Европейския парламент беше гласувана резолюция относно интегрираната политика на Европейския съюз в Арктика. Резолюцията беше приета без проблем, а при гласуването вот със сигурност даде заместника на Илияна Йотова в ЕП – Петър Курумбашев. Въпросът е дали е само той?

Магистрала "Струма" - паметник на глупостта

Магистрала "Струма", макар и все още недовършена на 100%, е най-новата магистрала на България. Логично е да предположим, че поради тази...

Защо това е важно? Ами защото буквално по същото време евродепутатите на БСП и ГЕРБ застанаха заедно с обща декларация против обсъждан европейски регламент, с който ще се ограничи много сериозно отделянето на серен диоксид и живак при производството на енергия от въглища. С други думи – родните евродепутати решиха да защитават работещите с въглища ТЕЦ-ове, както и мините ни.

Дотук чудесно – само че в резолюцията за Арктиката съществува един текст, който изцяло противоречи на тази декларация. Четем – точка 10: "Европейският парламент призовава Комисията (бел. Ред. - Европейската комисия) и държавите членки да увеличат усилията си в рамките на законодателната рамка на ЕС чрез договаряне на амбициозни цели за намаляване на емисиите при преговорите във връзка с Директивата относно националните тавани за емисии, чрез намаляване на местните равнища на замърсяване посредством пакета от мерки за чист въздух с цел намаляване на замърсяването на далечни разстояния и по-специално на саждите, и чрез договаряне на амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове и мерки както за секторите за търговия с емисии, така и за споделящите усилията сектори, като се има предвид целта за ограничаване на повишаването на температурата с до 1,5°C до 2100 г.". И още – точка 13: "Европейският парламент призовава държавите членки да забранят субсидиите за изкопаеми горива, които намаляват цената на производството на енергия от изкопаеми горива, с оглед да се възпрат експлоатацията и използването на изкопаеми горива".

Значи хем правим декларация, хем гласуваме да забраним субсидиите за изкопаеми горива? Изкопаемите горива, между другото, са включват въглища.

Получава се същото, което стана с президента Румен Радев и CETA. Той не го подкрепял, не гласувал за него, но подписа декларация, с която Европейският съвет поиска незабавното временно прилагане на CETA?! Политическата шизофрения изобщо не е изненадваща, изненадващо е как тези хора продължават да я прилагат. Дали защото са мега, гига и супер нахални или защото толкова си могат – това всеки от тях може да каже. Но за нас, като граждани и избиратели, е повече от обидно такова поведение. То показва, че избраните с нашия вот хора работят така, че резултат няма. При това положение ние за какво ги „назначаваме“ на работа?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com