Евродепутати с обща позиция в защита на ТЕЦ-овете

831
Евродепутати с обща позиция в защита на ТЕЦ-овете
Снимка: БГНЕС

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП подкрепиха обща позиция на 16 от общо 17-те представители на България в Европейския парламент, изпратена до Европейската комисия, относно проекта на Референтен документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации.

Документът предстои да бъде приет в края на месец април 2017 г. В позицията те изразяват загриженост относно заключенията на референтния документ, който според тях не отчита в пълна степен спецификата на българските местни лигнитни въглища, които са с високо съдържание на сяра, ниска калоричност и високо пепелно съдържание.

Прилагането на предложените нови емисионните нива би засегнало най-големия съществуващ национален енергиен ресурс - Източно-маришкият басейн на лигнитни въглища, от който България добива 45% от произвежданата в страната електроенергия.

ТЕЦ-овете у нас са застрашени от затваряне, възможно е и поскъпване на тока

ТЕЦ-овете у нас са заплашени от затваряне, ако бъдат приети нови европейски изисквания за намаляване на вредните емисии във въздуха, съ...

Българските евродепутати споделят мнението на експертите, че основните проблемни области в референтния документ са степента на сероочистване и нормите за живак.

По отношение на първия, те припомнят, че сероочистващите инсталации в България са изградени в периода 2002-2009 г. и вече са достигнали заложения технологичен капацитет за степен на очистване, какъвто се изисква в Директива 2010/75/ЕС за емисиите от промишлеността, в сила от 1-ви януари 2016г. Освен това, изискванията за удовлетворяване на по-високи степени на сероочистване са свързани с цялостна и скъпоструваща реконструкция, което би довело до несъразмерно високи разходи спрямо ползите за околната среда, се посочва още в позицията на евродепутатите.

Според тях безусловното прилагане на новите стойности може реално да доведе до ограничаване експлоатацията и загуба на перспектива за централите в Източно- маришкия басейн.

Ето защо те призовават Комисията, преди окончателното приемане на заключенията в референтния документ, да оцени още веднъж възможността по отношение на съществуващи големи горивни инсталации, изгарящи местни лигнитни въглища, допустимите стойности за серен диоксид да са съобразени с технологичните възможности и да са в съответствие с изискванията на Директива 2010/75/ЕС.

Евродепутатите посочват и необходимостта да се предвидят ефективни възможности за гъвкавост на компетентните органи и операторите, когато разходите за прилагане на по-стриктни от нива на очистване надвишават икономическите възможности или местните условия, в които те работят.

България вероятно скоро ще отиде на съд заради мръсния въздух от Гълъбово

Срещу страната ни има стартирала процедура, заради мръсния въздух. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната сред...

По отношение на нормите на живак, представителите ни в ЕП настояват за адекватна процедура и предпазливост при установяване на нивата на емисиите от живак с оглед на факта, че измерването на този показател е задължително едва от 2016г. и към момента са налични ограничено количество измерени данни, което създава несигурност в определянето на задължителни норми за допустими емисии от живак.

Не на последно място, българските евродепутати обръщат внимание на факта, че въглищните централи в района на мини Марица - Изток осигуряват работа на 33 000 миньори и още 120 000 работни места от свързаните с централите и мините съпътстващи дейности. Един внезапен срив във въглищната енергетика би предизвикал проблем с непредвидими последствия за България, както в социален план, така и от гледна точка на енергийната сигурност на страната и региона, категорични са избраниците ни в Брюксел.

Според тях, инструментът за най-добри налични техники предлага възможност за разпространяване на най-добрите постижения за опазване на околната среда и прилагане на усъвършенствани норми за ограничаване на вредните емисии. Тези политики, обаче следва да бъдат прилагани едва след като се вземат под внимание и съизмеримостта на разходите спрямо ползите за околната среда, какъвто е духа на европейските директиви в тази област се казва още в становището.

В заключение, българските членове на ЕП настояват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, Комисарят по околна среда Кармену Вела и Комисарят по климат и енергетика Мигел Канете да обърнат необходимото внимание към повдигнатите проблеми, така че в рамките на референтния документ да бъде предвидено за държавите членки, чиито въглища са със завишени нива на сяра да се отчитат специфичните местни условия при прилагане на по-стриктни изисквания за очистване, както и да се спазват нормите за степен на десулфуризация, съгласно действащото законодателство в тази област.

Евродепутатите подчертават, че по-стриктните нормативни изисквания трябва да бъдат съчетани с гарантирана гъвкавост на компетентните органи и оператори за икономически целесъобразно и разходно-ефективно прилагане на политиките за опазване на околната среда и осигуряване на не по-малко важната енергийна сигурност на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа