Няколко бомби по-късно: Който сее омраза, жъне насилие

4981
Няколко бомби по-късно: Който сее омраза, жъне насилие
Снимка: Getty Images/Guliver

Eдно важно уточнение в началото: разследването във връзка с предполагаемите взривни устройства, изпратени до бившия президент Барак Обама, до неговата външна министърка Хилъри Клинтън, до телевизионния концерн CNN и до редица други високопоставени американци, все още продължава. Така че още е рано да размишляваме какво се крие зад тази серия от предполагаеми терористични атентати, която започна още в понеделник с бомба, изпратена до милиардера и либерал Джордж Сорос.

Едно нещо обаче можем вече да кажем със сигурност: политическият климат в САЩ е дълбоко отровен, страната е разделена, а това осигурява плодородна почва за подобен екстремизъм. И в дъното на всичко стои президентът Доналд Тръмп, който е главната движеща сила за безпрецедентното влошаване на политическата атмосфера в САЩ.

Евакуираха сграда на Конгреса на САЩ

Една от сградите на Конгреса на САЩ, която принадлежи на Камарата на представителите, е била евакуирана по тревога. Това съобщи телевиз...

Подстрекателство към насилие

Тръмп проведе цялата си предизборна кампания и, в крайна сметка, спечели президентските избори, използвайки ужасяващи лични нападки срещу политическите си съперници и срещу медиите, които многократно обяви за враг на народа. Той има отколешен опит в използването на грубиянски език и двусмислени заплахи срещу всекиго, който си позволи да демонстрира несъгласие или да разкритикува неговата политика и възгледи. Нека да припомним, че той призова тълпата да постави Хилъри Клинтън "под ключ" и дори направи намеци, че тя може да бъде убита. Чудно ли е тогава, че някои заклети негови привърженици могат да изтълкуват думите му като оправдание, ако не и като призив към политически мотивирани насилия?

Когато в Шарлътсвил загина човек, който се противопостави на ултрадесните демонстранти, Тръмп известно време се колебаеше дали да осъди десния екстремизъм – и само ден преди това небрежно беше подхвърлил, че е "националист".

На митинги в предизборната си кампания Доналд Тръмп многократно намекваше за насилие срещу противници и медии. На закрита среща с християнски фундаменталисти наскоро той ги предупреди да се готвят за "леви насилия", ако демократите спечелят междинните избори.

Русия: САЩ се месят в делата на Македония и обвиняват нас

Вашингтон се намесва във вътрешните работи на Скопие и, за да прикрие действията си, хвърля неоснователни обвинения по адрес на Москва ...

Агресивната реторика на Доналд Тръмп произтича от убеждението му, че винаги трябва да се постигне победа, независимо от цената, и че критиката срещу него е неприемлива, а компромисите – недопустими. При един обикновен човек такава нагласа би била просто проблематична, при президента на най-могъщата държава в света обаче тя се превръща в същинска опасност.

Разлом и конфронтация в обществото

Всичко това е добре известно. След онази реч при откриването на президентската си кампания през 2015 година, когато обяви мексиканците за "изнасилвачи", ние сякаш постепенно привикнахме с неговите крайности. И никой вече не се смее на Тръмп. Защото за трите години, откакто излезе на политическата сцена, той превърна Републиканската партия в своя лична бойна машина. В резултат от това и с личния принос на Тръмп разломът в американското общество продължава да се разширява и конфронтацията вече е достигнала до невиждани размери.

И едва ли бихме се учудили, ако някой негов привърженик – или просто някой човек – възприеме реториката и поведението на президента буквално, като призив към политическо насилие срещу противниците му.

Автор: Михаел Канте за DW.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com