Новородените тръгват на училище

23855
Новородените тръгват на училище

Българските деца са вундеркинди! Или поне така смятат родните депутати, които само преди дни решиха, че четиригодишните хлапета трябва да ходят задължително на предучилищна подготовка.

От 122-ма депутати, 86 изявени гении подкрепиха на второ четене промените в Закона за училищното и предучилищното образование, 33-ма гласуваха против, вероятно смятайки, че даже е късно, а 3-ма се въздържаха, тъй като осъзнаха, че дори нямат съзнателни спомени от тази си възраст.

4-годишните задължително ще се образоват

Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца. Това решиха депутатите с гласуването на второ четене на текстове от ...

Късно е май даже, скъпи управляващи! Какво ще им даваме на тези пикльовци някакви си 4 години на безгрижно детство?

Учени от Вашингтонския университет и Тихоокеанския лутерански университет в Такома (последният да затвори вратата) скоро установили, че през последните 10 седмици от бременността бебетата слушат в корема говора на майките си и още при раждането могат да демонстрират какво са научили.

Така ще ги стигнем американците! Не бива да се губи време, а учебната програма трябва да започва още докато детето е в майчината утроба, за да се раждат научени. Крайно време е да спрат да заблуждават възрастните, че не са готови да изчетат между две кърмения руската класическа литература или да докажат между два памперса няколко математически теореми. Раждат се и искат да излязат в някаква незаслужена 7-годишна отпуска преди да тръгнат на училище, за да си играйкат и опознават света. Недопустимо. Какви малки консуматорчета.

Все пак българските депутати за пореден път показаха, че и те сърце носят и се спряха на компромисния вариант да пращаме малчуганите на училище чак на зрялата възраст от 4 годинки.

Специалистите по социалното и психологично развитие на децата твърдят, че четиригодишната възраст е типично буйна и енергична възраст.- Глезотии. На 4 години трябва да могат вече да концентрират вниманието си в едно единствено нещо, без да изпитват инстинктивно желание да тичат наоколо с връстниците си и да си крадат играчките.

Игнатов: Детската градина няма за цел да замени семейството

По-малко от 2% от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина. Това съобщи образователният министър Серге...

На 4 годинки децата лесно се разстройват от задачи като закопчаване на палто. Причината е, че пръстчетата на детето все още са по-умели в хвърлянето на топка, отколкото във връзването на обувки, тъй като областите на мозъка, ръководещи фината моторика и визуалните дейности все още не са напълно развити. А за много малчугани търпението е все още в недостиг, показват наблюдения.- Лигльовци. С едно палто и с едни връзки не могат да се справят. Бързо да се поправят, че иначе голи трябва да ходят на училище.

Данните още сочат, че на тази възраст продължават да се оформят навиците на управление на собственото тяло. Но чувството за равновесие, все още не е достатъчно развито. Дете на 4 години все още не може самоуверено да мине по тясна пътечка или тясно мостче.- Неориентирани малки типчета. Задължително във всяка класна стая да има по едно мостче, в края на което, да седи лелката със строг поглед за стимул.

"Едно, две, три" казва детето на 4, докато брои плюшените си играчки. До момента то разбира, че крайният брой е действителното количество предмети, които има. Това, което може би не разбира е, че дори да се разбъркат играчките, броят им си остава същият.- Пълна липса на логика. Веднага учителката да спре да се занимава с детето, което не може да мине по мостчето и да се заема с броене на плюшени играчки! Защото тя е една за всички и ако родителите егоистично обръщат внимание само на своето собствено дете, то държавата реши, че един, максимум двама човека трябва да извършат чудото на предучилищната подготовка. Разбира се, за което ще получават супер стимулиращо заплащане, за да не си позволяват да травмират децата.

Не разбирам защо обаче родителите се дърпат и негодуват. Сигурно, защото им отнемат правото да решават кое е най-подходящо за собственото им дете. Сигурно, защото ги задължават някой друг да се разпорежда с ежедневието на 4-годишното им хлапе.

Промяната влиза в сила от 2016г. и ще е задължително от учебната година, която е с начало в тази на навършване на 4-годишна възраст на детето. Да му мислят набор 2012г., още някоя година свобода и после хоп на училище. Но те са вундеркинди! Или поне така смятат родните депутати.

Протести пред парламента и дебати в пленарната зала за предучилищното образование

Депутатите половин час спориха дали "просветата" да замени "образованието" днес по време на гласуването на второ четене на закона за пр...

Гергана Найденова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com