Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

4447
Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика
Снимка: iStock

От месеци чуждите инвеститори в Китай напрегнато очакват втората сесия на 14-ия Национален народен конгрес - защото тя трябваше да се проведе още през ноември и на нея да бъдат обявени предстоящите икономически реформи. Тя обаче се забави чувствително - сигурен знак за повечето наблюдатели, че китайското правителство няма всеобхватен план за укрепване на силно разклатената икономика, отбелязва „Нойе Цюрхер Цайтунг".

Официалните данни будят съмнение

Повечето анализатори предполагат, че премиерът Ли Цян ще обяви като цел за настоящата година растеж от пет процента. Миналата година - по официални данни - китайският брутен вътрешен продукт се е увеличил с 5,2 на сто.

Още: Китай пуска нови "свръхдълги" облигации за мащабни проекти

Немалко от експертите обаче се съмняват в сведенията на правителството. Американските икономисти Логан Райт и Даниел Розен, цитирани от НЦЦ, смятат, че растежът миналата година е бил между два и три процента.

Затова и очакванията за пет процента ръст през тази година не изглеждат убедителни - в контекста на трайния спад на пазара на недвижимите имоти, на слабото вътрешно търсене, на високата задлъжнялост и на сдържаността на потребителите целта би могла да бъде постигната много трудно. Анализаторката на Китай от филиала на швейцарската банка UBS в Хонконг Ванг Тао прогнозира растеж на брутния външен продукт от 4,6 процента.

Стимулите вероятно няма да са достатъчни

Но дори и за това ще има нужда от стимулационни мерки в големи размери, пише швейцарското издание и отбелязва, че не се очертава нищо подобно. То припомня, че през последните месеци правителството се опита да укрепи пазара на недвижимите имоти с намаляване на лихвите за ипотечните кредити и с разхлабване на изискванията за придобиване на второ и трето жилище. Но доверието на китайците към сектора не се възвърна по този начин.

Още: Цените на петрола достигнаха стойности, невиждани от близо месец

Същевременно правителството се опита да привлече инвеститори с облигации, чиято стойност възлиза на 140 милиарда долара. Средствата трябваше да бъдат вложени в екопроекти, включително за разширяване на мрежата от станции за зареждане на електромобили. Според експертите обаче предвидената сума не е достатъчна, за да осигури голям растеж.

Вместо солиден пакет за развитие на конюнктурата, правителството най-вероятно ще обяви ограничено количество мерки за укрепване на икономиката, включително още една серия облигации в размер на 140 милиарда долара за инвестиции в инфраструктурата, предполага Ли, цитирана от „Нойе Цюрхер Цайтунг".

Швейцарското издание посочва, че от гледна точка на лихвената политика ръцете на правителството на практика са вързани - китайският юан загуби значителна част от стойността си през последните месеци. В този контекст експертката очаква за тази година спад в лихвите между десет и 20 пункта.

Междувременно експертите говорят за дефлация, която от перспективата на китайската икономика е дори по-опасна от растящите цени.

Още: Китай действа с ипотеките и жилищните кредити обратно на целия свят

Как ще се стимулира частното потребление

За стимулиране на частното потребление през тази година пък е замислена специална схема с намаления - китайците ще могат да върнат старите си електроуреди или автомобили на търговците и да получат изгодно нови продукти.

Тази мярка обаче вероятно ще даде само краткосрочен ефект, предполага НЦЦ - тъй като заради слабостта на борсовите курсове и на срива на пазара с недвижими имоти мнозина са загубили значителни суми и сега не са готови да харчат много.

Потребителите засега отлагат големите си покупки с надеждата цените да паднат още и в бъдеще да могат за същите пари да придобият повече. Предприемачите са намалили инвестициите си, безработицата расте.

Още: Висш китайски банкер е заплашен от смъртна присъда

Швейцарското издание изтъква, че китайската икономика е изправена пред най-големите предизвикателства от десетилетия насам и за справянето с тях ще са необходими не палиативни действия, а истински структурни реформи.

Държавата трябва да се изтегли от икономиката

За целта - както посочва НЦЦ - държавата би трябвало да се изтегли повече от икономиката и да укрепи частния сектор. Правителството принципно е подготвило закон, който ще даде повече планова сигурност на частните фирми. Но подобни мерки постоянно се натъкват на намеса от страна на държавата, с която правителството иска да принуди фирмите да служат с предприемаческата си дейност на първо място на целите на комунистическата партия.

Швейцарското издание прогнозира и, че китайският държавен ръководител Си Дзинпин, който междувременно взима всички решения самостоятелно, едва ли ще се отвърне от този вид политика. Според него китайската икономика се намира в период на дълбоко преустройство, от който страната ще излезе по-силна. Но без истински реформи това е по-скоро невероятно, обобщава НЦЦ.

Още: Китай отчете най-дълбока дефлация от 2009 г. насам

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com