Оръжие за оръжие, всички срещу Русия

8263
Оръжие за оръжие, всички срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато Европейският съюз (EС) работи по Плана си за отбрана, който засега предвижда значително увеличаване на разходите за сигурността, събитията на Стария континент стават все по-динамични и многопластови. Те са свързани именно с "разхождането" на оръжие от Запад на Изток и позиционирането му срещу едно мъгляво напрежение, идващо от Кремъл.

На 6 януари в германското пристанище Бремерхавен започна разтоварване на въоръжения и оборудване за новата американска бригада, която ще се върти на ротационен принцип в седем страни членки на НАТО в Източна Европа.

Какво идва насам?

Европа започва да се досеща за неизбежното

Обстоятелствата отвъд изпълнените с позитивизъм и добри намерения топли коридори на европейските институции се променят драстично и тов...

По последна информация на Associated Press разтоварването на американското оръжие ще продължи близо две седмици. В същото време от четвърта пехотна дивизия от Форт Карсън от щата Колорадо в САЩ пристигат около 3500 войници, заедно с 87 танка и 144 БТР-а Bradley. На германското пристанище акостират и кораби с бойна техника.

Става ясно, че новите бойни формирования ще се установят първо в Полша, а след това през период от 9 месеца съставът на танковата бригада ще обикаля сред седемте страни членки на НАТО - тоест от Естония до България.

Идват и още

В плановете на Америка е в Европа да бъдат прехвърлени 50 хеликоптера Black Hawk, 10 хеликоптера Chinook и 24 атакуващи хеликоптери Apache. Общият персонал на тези машини нараства до 2200 души, а част от хеликоптерите ще отлетят за Латвия, Румъния и Полша. Да не говорим, че НАТО е започнало със складирането на оборудване и муниции в Източна Европа в случаи на нужда.

Защо е всичко това?

Германия приема американско военно оборудване, предназначено и за България

Кораби, натоварени с американска военна техника, включително танкове, пристигнаха днес (6 януари) в едно от северните германски пристан...

Разполагането на този внушителен брой на бойната сила в Европа е част от така наречената операция Atlantic Resolve ("Атлантическа решимост"), която цели да се противопостави на "нарасналото безпокойство от руската военна активност". Освен това според организаторите на мащабната акция, тя ще бъде "гарант за мира и стабилността" в източноевропейския регион.

Назад в... настоящето

Още в края на 2014 година стана ясно, че американската армия планира да изпрати 150 танка и различна бронирана техника в страни членки на НАТО в Европа. И тогава се заговори за операцията "Атлантическа решимост", която щяла да "успокои" балтийските страни, заради поведението на Русия в Украйна. Информацията по това време бе съобщена от главнокомандващия сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис.

В средата на 2015 г. министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от Daily Mail, вече убедено говореше за разполагането на танкови бригади и друго военно оборудване в страни членки на Алианса, за да "уверят в своята подкрепа съюзниците си от НАТО, които са изправени пред заплахи от Русия и терористични групировки". Така несъмнено стана ясно, че е въпрос на време САЩ да стовари мощта си на континента и да "раздрънка" оръжието на Изток.

Съвсем скоро, месец преди края на 2016 г., НАТО разкритикува Москва, че разполага ракети в Калининград, който граничи с две държави членки на Алианса - Полша и Литва. Кремъл не остана длъжен и от своя страна обвини НАТО в агресивно поведение в близост до границите на Руската федерация. Нещо повече, още тогава в коментари, разпространени от руски информационни агенции, президентът Владимир Путин казва, че Москва ще вземе на прицел обекти на НАТО, ако сметне, че те застрашават Русия.

Шефът на Пентагона: Русия открито създава препятствия за САЩ

Главата на Пентагона Аштън Картър твърди, че Руската федерация се опитва да намали влиянието на Сащ в света. "Москва в последните годин...

Оръжие за оръжие

През следващите месеци вероятно ще станем свидетели на безпрецедентно покачване на напрежението между Русия и Запада в най-ново време. Подобни демонстрации на мощ и от двете страни биха могли да вземат предел, но и да останат на нивото на прехвърлянето на заплахи. Русия е заела като че ли позиция да прилага тактиката си тихомълком, а НАТО демонстрира увереност на принципа "всички срещу Москва".

Важни са и реалностите, които се случват с ротацията в президентската институция на САЩ. Буквално преди ден Доналд Тръмп написа в Twitter, че "Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!". Ала на фона на думите му множество американски бойни единици пътуват към Източна Европа.

Едно е сигурно: в тази игра няма победител, има само пъчене на гърди. Дано да си останем само с него!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com