Повикайте и Виденов!

12928
Повикайте и Виденов!
Снимка: БГНЕС

Ако има единица мярка за нахалство, то тя със сигурност се казва "един Искров". Няма в новата българска история по-нахален и по-нагъл политик, или какъвто е там, и за какъвто минава, от вече бившия - слава Богу! - гуверньор на Централната банка Иван Искров. То не бяха условия, то не бяха срокове, то не бяха банкерски пируети: ако така, ако пък иначе, ако ли не - то еди-какво си...! Сякаш цял народ му се моли на колене - сакън, не думай, стой си където си, недей си отивай, че за къде сме без тебе, на кого ще ни оставиш...! В крайна сметка кандиса - при тия и тия условия, ще си събере багажа, след като два мандата, оказа се, добре си е постилял! Той и неговите подуправители! И те, кой от кой по-голям нахалитет! По 40-50 хиляди лева заплата на месец си дали, два и три пъти повече от шефа на Федералния резерв в САЩ, три и четири пъти повече и от шефа на Европейската централна банка! Но като се поразмисли човек - нищо ново под Слънцето, изненади няма! И Искров е от глутницата на Царя, помните ги как дойдоха във властта и как си отидоха - четири, а някои и осем години по-късно! Барабар с водача на глутницата! Няма в новата българска история по-големи лешояди! Няма, няма и да има!

Сега Искров е поставил и последното си условие - тръгва си, но парламентът трябва да одобри старите, неговите подуправители - Калин Христов и Димитър Костов - за нови подуправители. Иначе, баламосва ни, нямало да има приемственост! А каква е приемствеността? Ако съдим за нея по КТБ, която ни завещаха, мерси от такава приемственост!

Реформаторите няма да подкрепят предложенията за подуправители на БНБ

Не поставяме под съмнение стабилността на кабинета, защото сме със сериозни намерения да свършим работата и в правителството, и в Нар...

За Калин Христов - както и да е, въпреки че и 45-те хилядарки самогласувана месечна заплата са достатъчно основание да бъде моменталически изритан от креслото на подуправителя. Другият обаче - Димитър Костов - е човекът, който по времето на големия български банков фалит приз 1996-1997 година, като финансов министър във Виденовото правителство е главният виновник за умишленото източване от 13-те банкови пирамиди на няколкото милиарда спестявания на гражданите! Ако някой е забравил: 96-та беше годината, в която финансово и банкерски България беше бетер днешна Гърция, даже две Гърции! Заради което днес, 19 години по-късно, държавата все още не може да се изправи на крака!

И сега парламентът, по всичко личи, е готов да гласува на проваления финансист и банкер Димитър Костов втори управленски мандат! Сякаш нямаше 13 обрани банки през 97-ма, сякаш не ги последва и КТБ сега! Да му го гласуват депутатите - като награда за добре свършената работа! И като министър тогава, и като подуправител сега! Както и заради 45-те хилядарки месечна заплата, които са си самогласували централните банкери! Плюс още толкова бонуси, всеки месец!

Ако се поразмисли човек, неминуемо стига и до друг български парадокс с давност `97-ма. Депутат и зам.-председател на парламентарна комисия е и друг юнак от финасовата 1997-ма. Румин Гечев, който в славните Виденови години му беше икономически министър. Обвиняват и уличаван, Гечев се оправдава, че мутрите били виновни за банковия заговор. Чудесно, но кой в държавата, ако не икономическият министър, е длъжностното лице, което е задължено да "усеща", предупреждава и дори предотвратява - с икономически средства, разбире се - грабежите! Другото се нарича комисионна!

И какво излиза накрая? Щом "заслужилият" Румен Гечев може да е депутат и зам.-шеф на комисия в парламента; щом Димитър Костов може да е подуправител на БНБ, при това за втори мандат, какво пречи да си върнем и самия Жан Виденов! За да е комплектът пълен!

Менда Стоянова съветва новия управител на БНБ

"Цялата енергия на управителя на БНБ трябва да се съсредоточи върху реорганизиране на работата на банковия надзор, за да е сигурно, че ...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com