Путин ли е дядото, за когото говори Пригожин?

8830
Путин ли е дядото, за когото говори Пригожин?
Снимка: принтскрийн/YouTube/Радио Свобода

Началникът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин отново нападна военното ръководство на Русия. С последното си видеообръщение обаче той си навлече неприятности и бе принуден да дава обяснения. В него Пригожин отправя обвинение към войските на руското министерство на отбраната. По думите му един от отрядите е напуснал позициите си на фронта. Всички войници били избягяли и така оголили фронта по дължина от около 2 километра.

Упреци към Шойгу и Герасимов

Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Руският президент Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага, издаде разпореждане за денонсирането на Дог...

Последните твърдения на Пригожин спокойно могат да му осигурят наказателно преследване по новия член в руското законодателство - забрана за дискредитиране на въоръжените сили, пише германската обществено-правна медия АРД. Това обаче едва ли ще се случи, защото 61-годишният Пригожин се смята за един от доверените хора на Путин. И очевидно това му позволява безнаказано да обвинява руското военно ръководство в некомпетентност - той често критикува министъра на отбраната Сергей Шойгу и върховния главнокомандващ Валери Герасимов.

Преди седмица Пригожин направи поредното си видеообръщение, застанал пред трупове на загинали войници от "Вагнер", припомня АРД. "Слушайте ме внимателно - 70% от боеприпасите ни са изчерпани. Герасимов, Шойгу, пратете боеприпаси!", настояваше тогава началникът на наемническите сили. По думите на Пригожин частната армия "Вагнер" е дала твърде много ненужни жертви. Не е ясно обаче колко точно са загиналите наемници.

Атака срещу Путин?

Пригожин дори постави ултиматум: бойците на "Вагнер" ще се изтеглят от Бахмут на 10 май. Тази заплаха беше оттеглена, след като от министерството на отбраната обещаха да му предоставят исканите муниции. Пригожин обаче пак не беше доволен. В ново видео той изглежда критикува не кого да е, а руския президент Путин.

"Вместо да ползваме снаряди, за да убиваме врага и да спасяваме животите на нашите войници, нас ни убиват и доволният дядо си мисли, че се справя добре. Ако се окаже, че това наистина е така, то Господ да ни е на помощ", продължава Пригожин. "Какво да прави страната, децата, внуците ни? И как да спечелим тази война, ако случайно се окаже - само предполагам - че този дядо е абсолютен задник?"

Путин прие Парада с ветерани, но не от войната, а от КГБ

Издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин седна на трибуната, за да наблюдава вчерашния парад на Червения площад, ...

Кой е дядото?

Цял ден измина в спекулации и немалко въпроси. Въпреки че бруталният лидер на "Вагнер" явно е много полезен на фронта в Украйна, тази лична атака, която може да представлява и демонстрация на собствените му политически амбиции, би била твърде дръзка, коментира АРД.

По-късно Пригожин отрече да е имал предвид Владимир Путин. "Споменах дядото, когато говорех за мунициите, които стоят по складовете вместо да ни ги дадат" каза той. "Кой е дядото ли? Може би Мизинцев, който беше уволнен, защото ни изпращаше снаряди, но вече не може да го прави. Или пък Герасимов, който трябваше да ни прати боеприпаси, които обаче ние така и не получихме."

Генерал-полковник Михаил Мизинцев беше уволнен от позицията си на заместник-министър на отбраната през април. Твърди се, че веднага след това той е бил нает от Пригожин за заместник-командир на "Вагнер", пише АРД. И добавя на финала, че много по-важни от "въпроса за дядото" били следните новини: Великобритания е решила официално да включи неговия "Вагнер" в списъка си с терористични организации, а Франция настоява и Европейският съюз да направи същото.

 

Шведският премиер тества бойните машини за Украйна (СНИМКИ)

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон в компанията на министъра на правосъдието Гунар Щрьомер инспектира бойните машини на пехотата CV 90,...

Още по темата: В Бахмут за руснаците става още по-горещо

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com