Ромни с най-добрата нощ в кампанията си, Обама "падна”

8087
Ромни с най-добрата нощ в кампанията си, Обама "падна”

Мит Ромни влезе в първия президентски дебат с нужната агресия и послания. Той искаше да притисне президента Барак Обама по въпросите за отбраната в усилията си да промени динамиката на състезанието и го направи.

Бившият губернатор на Масачусетс, който изоставаше от Обама в социологическите проучвания, премина в контраатака и продължи да критикува президента за това, че не подкрепя политики, които да създадат повече работни места, заявявайки, че "статуквото няма как да бъде скрито”.  Той дори се опита да изобличи Обама за съкращаването на разрешителните  за нефт и природен газ.

Ромни действаше агресивно, с относително уважение, и промени тона и поведението си, което помогна да оформи политиката си в по-страстни твърдения, отколкото по всяко време през последните месеци. И без значение къде в дебата въпросите и отговори се разминаваха, той показа, че е вещ в разговора за „борещата се икономика и работните места” - темите, цитирани като най-важни сред избирателите.

Обама се появи апатичен и прекара по-голямата част от 90-те минути в неефективна игра  на отбрана от атаките и в повечето от случаите загуби дебата.

"Мит Ромни вероятно бе най-добрият тази нощ, докато президентът Обама падна", каза експертът Мери Ан Марш.

Републиканските стратези характеризираха този дебат като безалтернативен. „Той трябваше или да умре, или да накара хората да го видят по различен начин”, и допълниха „ще доживеем да видим друг ден”.

"Мисля, че това постави нещата отново на пистата и на сцената се задава драматичен втори дебат", казва консултантът Дик Уодамс.

С по-малко от пет седмици до изборите остава да се види дали изпълнението на Ромни ще привлече колебаещите се и слаби партийни избиратели.

"Мисля, че Мит Ромни се насочи активно към независимите избиратели", отбеляза пък  Брус Бюканън, президентски експерт в Университета на Тексас.

Трудно е да се обясни поведението на Обама. Президентът се опита да отклони атаките на Ромни повече, отколкото да гради своята стратегия. Той постоянно гледаше надолу по време на разговора и си водеше бележки почти всеки път, когато Ромни говореше. Особена грешка бе моментът, в който президентът трябваше да отговори на обвинението, че се грижи само за правителството, а вместо това измести темата и коментира реформите в образователната система на страната.

Този тон на Обама, обаче, не се очаква да продължи в близко бъдеще.

Не правете грешка. Кампанията на Обама ще се насочи към това, което той не направи тази вечер. Ще бъдат анализирани и използвани всички коментари на Ромни, капризите и грешните стъпки.

Като цяло, двамата кандидати успяхаваха често да се отклоняват от фактите.  

Всъщност, голяма част от първата половина на дебата бе силно натоварена с номера и политически аргументи, а това бяха тези моменти, в които Обама като бивш професор по право, се чувстваше най-удобно.

Ако Ромни изпусна някъде топката, това бе в мига, когато Обама подхвана темата за отбраната и  здравеопазването, тъй като планът „Ромни” е почти същият като плана „Обама”. Опонентът на действащият президент обаче заяви, че разликата е в това, че той има двупартийна подкрепа, докато Обама не се ползвал с одобрението на републиканците.

Чернокожите за Обама, белите за Ромни

Повечето бели американци подкрепят кандидата на републиканците Мит Ромни, докато почти всички чернокожи - настоящия президент Барак ...

Карън E. Кръми
"The Denver Post"/Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com