Румен Радев: "Строй се! Преброй се!"

12004
Румен Радев: "Строй се! Преброй се!"
Снимка: БГНЕС

Две лъжи натрапва Румен Радев на населението. Едната е, че не той, а мнозинството в парламента лобирало за изтребителите. Нагло, като се има предвид, че един път като шеф на комисията по избора, преди да стане президент, и втори път, вече като президент на държавата, Румен Радев най-безогледно е натискал в полза за шведския кандидат. Това дори служебният му премиер Герджиков потвърди. Другата тлъста лъжа, излязла от устата на държавния глава, е, че парламентарното мнозинство му било обявило война, за да си дойде на думата и да обобщи: "Щом те искат война, ще си я получат"!

Радев се порти всеки ден, някои дни от седмицата даже по два пъти. Тук въпросителните са две. Едната - може ли така слугински да се държи един държавен глава - на ти си куклите, дай си ми парцалките?! Срамота е не толкова за него - той толкова си може, колкото за един потомствен военен, пък бил той и летец-изтребител. Срамът по същество е за институцията, която този случаен избраник на Нинова сега-засега заема! Втората е, че и в двата случая Радев лъже. Защо, ако трябва, ще си припомним. Президентът Радев може и да е забравил, някои обаче не са - а именно репликата му в деня на клетвата в парламента, когато, някак изневиделица и ни в клин, ни в ръкав, още невстъпил във функциите си, си позволи да заплаши в пленарната зала 240-те народни представители с думите: "Остава ви още една седмица!" Тогава му простиха - медиите най-вече наблегнаха на "мъжкарското" в нея, което обаче е лъжовно и говори за нещо друго - още по-страшно! Радев има комплекси, не вярва в себе си, а освен това - съдейки по резките му реакции, които никак не подхождат на мъжкар (да не говорим за президент), подава сигнали и за параноя!

От Полша Румен Радев се застъпи за свалянето на руските санкции

Наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени. Това заяви държавният глава на България Румен Радев, който...

Те си имат обяснение:

- Комплексарско е, защото този летец-изтребител, навлизайки в сложната и трудна материя, наречена президенство, все повече разбира колко много книжки и учебници е пропуснал да прочете покрай лупингите, виражите, излитанията и приземяванията - това се компенсира, но до определено време и възраст;

- Параноично е, защото този уж мажоритарно избран мъжкарски държавен глава с навлизане в проблемите започва да се страхува и от собствената си сянка. При параноята е така - ако не се лекува навреме, става втора природа. С годините тя вече е опасна, особено ако се е лепнала за президент! При Радев това се случва, щом във всяко парламентарно изявление и във всяка политическа дрязга съзира опасност за собствената му президентска персона и реагира нервно и враждебно. Как да си обясним реакцията му, вражеска, та дрънка, на общо взето умиротворителното и компромисно телевизионно интервю на Бойко Борисов по темата със скандалите? Румен Радев се страхува, тресе го параноята, и това, ако си беше само офицер, пък макар и генерал, щеше да е някак приемливо, даже човешко, но когато става дума за държавен глава, вече е твърде много! Радев става опасен - с избухливостта си, с поканите за война към институциите, с факта, че е главнокомандващ!

Ето и една случка от последните дни, която повечето някак не забелязаха, а тия, които я забелязаха, се направиха на разсеяни. Тя е пряко свързана с по-горе изложените обстоятелства. Отиде ли някъде врагът му Борисов, законният министър-председател на Република България, на посещение в чужбина, тутакси за там се отправя и конкурента му Радев, тръгва начаса. Дублира маршрутите без да му пука. Ето и последния му воаяж, посещението му миналата седмица в Полша. Само 10 дни преди той да литне за Варшава, за да "изкопчи" от полския президент Анджей Дуда традиционното и до болка официозно изявление, че България е "готова за Шенген", в София беше премиерът на Полша - Беата Шидло, която вече бе заявила на домакина си Борисов същото, даже още по-категорично, не с половин уста, както бе при Дуда! Ами вижте му и другите разходки на Радев по света - отива да се разтъпче и да повтори вече повтаряни до втръсване политически клишета - за Шенген, за Балканите (където Борисов е със светлинни години пред него), за тия пусти инвестиции, и, разбира се, за прословутите му - уж между другото - кандърми към Европейския съюз за сваляне на санкциите на Русия. В един момент ненатовареният с политически пристрастия наблюдател започва да си мисли, че този човек, тази държавна глава, кръстосва света с една-единствена цел - да проповядва и агитира за отпадане на санкциите срещу Москва и Кремъл, приемайки съзнателно и верноподанно ролята на трубадур на Путин, при това в самото сърце на Европа и Брюксел!

ГЕРБ се извини на президента

От името на ПГ на ГЕРБ искам да се извиня за някои от личните нападки, които бяха направени към президента. Това каза председателят на...

Изживява се генералът-запасняк (иска му се държавата да е войска) и като началник на всички иституции в страната, най-вече и на парламента. Този човек или бързо забравя, или е неспособен да разбере - че тази държава не е на президентско управление; Путин е неприложим (и недопустим) в българските условия! Генерале, запомни го и да ти е като обеца на ухото - над всичко и всички, включително и над държавния глава, в България е институцията български парламент, защото е парламентарна република, и ако някой висш управник сънува сладки сънища и мечтае за нещо по-различно, като например президентско управление, то тоя мечтател на най-висока държавна позиция ще бъде обявен за вреден, даже опасен за парламентарната демокрация! От поведението на президента Радев се подразбира, че неговото най-съкровено желание в този момент от живота му е да изкомандва на едни 240 непослушници в пленарната зала: "Строй се! Преброй се!" Камък ще му падне от сърцето, ще се прероди! Генерал-майорът от ВВС в оставка!

2 милиона били гласували за Него. Чудесно, а останалите 5 милиона, които не са го поискали, какво да правят?! Ако питате Радев - може би трябва да се обявят извън закона - не, господин президент, по конституция вие сте президент на всички българи, не забравяйте това, престанете да включвате президентската институция в битката на БСП с управляващите от ГЕРБ, тя не е ваша, само са ви я дали за временно позване - и въпреки че от "Позитано" 20 тръбят, че "импийчмънт"-ът не бил българска практика и че по българските територии такова животно нямало, нищо не пречи - ако държавният глава продължава да сее омраза и конфликти между институциите - той да бъде повсеместно бламиран и основателно (и законно!) изритан от президентския стол!

Има го като опция в конституцията! Който не вярва, да я прочете, ама внимателно!

Автор: Валентин Стоев

Нинова: ГЕРБ разчиства пътя на Борисов към президентството

Партия ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството. Г-н Радев, стоим зад Вас. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com