Сезонната природа на българското недоволство

1709
Сезонната природа на българското недоволство
Снимка: iStock/Guliver

През уикенда стана ясно, че бурните протести срещу ромите в Асеновград се прекратяват временно, защото... е лято и всички са на море. И това припомни стар проблем в родната протестърска култура - времето.

Българите не обичаме да протестираме. Ако обичахме, както гърците например, щяхме всеки ден да сме на улицата, защото причини и поводи имаме предостатъчно. Освен че не ни се занимава особено с публични демонстрации на недоволство, утежняващо обстоятелство е и вечният проблем времето.

Защото българският протест, ако има шанс изобщо да се случи, е със строго сезонен характер. Не се протестира бурно и упорито през зимата, защото е студено. Не се протестира бурно и упорито през лятото, защото е време за море/ремонт/екскурзия. Не се протестира и при лошо време, защото кой обича да го вали и да го духа вятър, естествено...

Така стигаме до извода, че революциите у нас могат да се случат единствено през късната пролет и ранната есен, и то при слънчево и сухо време. Тогава, евентуално, хипотетично, ако си нямаме друга работа и навън е приятен ден, може и да се съберем за някой и друг протест.

Проблем е обаче, че гадовете политици като че ли знаят за метеорологичната природа на българското недоволство и правят най-големите зулуми през зимата, или в началото на лятото. Дори рекордът ни по протестиране - движението #ДАНСwithme срещу Пеевски и Орешарски, тъкмо бе набрало няколкоседмична скорост, когато лятото започна и многохилядният протест се разреди болезнено.

Вероятно логиката ни е, че проблеми за протестиране ще има винаги, обаче морето е веднъж. И след отпуската нереформираното здравеопазване, образование и съдебна система пак ще са си тук, но Слънчака е само тази седмица, само сега. Дори срещу Валери Симеонов може да се протестира с отложен старт, няма нужда да си разваляме почивката посредата.

Българинът знае, че трябва да е по-активен като гражданин, но и съдбата трябва да ни помогне малко. Ние сме готови за действие, за недоволство и съпротива, но нека, който ни гледа отгоре, да направи така, че следващият скандал, заслужаващ протест, да се падне през пролетно-есенния сух и сравнително топъл период. През другото време просто не ни е възможно. Ако ли не, ние сме търпелив народ. Все някога ще дочакаме удобно време.

Автор: Десислава Любомирова

Граждани организират протест на Корал тази събота

Граждани организират национален протест в защита на плаж Корал тази събота (19 август), който ще се започне от 17 ч. на плажната ивица....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com