Софиянци ли издъниха прехода

60770
Софиянци ли издъниха прехода
Снимка: Getty Images / Guliver

От многото лъжи и интриги, излезли от устата на Станишев, една е особено вредна и опасна. Тази, която цели да противопостави София на провинцията. Тя влиза в ход винаги, когато за БСП стане твърде напечено и властта започва да й се изплъзва.

Тогава червените апаратчици на най-високо равнище пускат подлата и добре обмислена инсинуация, звучаща накратко така: "София не е България!" С нея се подхранва и рестартира поначало живуркащият в душата на всеки провинциалист комплекс за малоценност, желанието му да се докаже пред "тъпите софиянци", което само по себе си е нещо добро и положително. Няма доказателства в световен аспект, че хората, родени извън столицата на която и да е държава, са по-малоценни от хората, родени в столицата. Даже обратно. Амбицията често ражда и гении.

До края на 2015 г. София трябва да има повече от 8 км нови метролинии

До края на годината трябва да започне строителството на продължението на метролинията по бул. „Черни връх” до бул. „С...

Станишев обаче, а и Местан отчасти, подклаждайки тези първосигнални нагласи у хората извън големия град, разчитат на по-ниско образованите и на по-повърхностните. Нищо лично, разбира се, тези факти са световно доказани и научно обосновани. Лошото обаче е, че политическата класа добре ги е проучила и редовно ги употребява, за да постига целите си. Така е и при Станишев. Повече от четири месеца Столетницата противопоставя провинцията на София, сякаш в София живее някаква друга порода българи. Според партийните интриганти - високомерни и надменни. С едничката цел да се задържи колкото се може по-дълго на власт!

Да, ама не! Защото, ако се разровим в сивитата на "нашумелите" българи, тези, които коват (и са ковали) съдбата на държавата, тоест на политиците, откриваме нещо съвсем различно. Виждаме колко малко от действащите (и миналите) политици са софиянци-кореняци. И най-важното - че противопоставяйки населението извън столицата на населението в столицата, всъщност се противопоставят вече дошлите в София на тези, които още не са направили това!

Да караме по години. И да се ограничим само във времето на прехода. Нищо, че правилото важи и преди това, даже с по-голяма сила. Правешкият самодържец, разбира се, е първият, но колко от съратниците му в политбюро и ЦК бяха софиянци?! Нито един! Пълни провинциалисти експериментираха 45 години с българския народ и го доведоха до разруха. Но да зарежем старите комунисти и прекрачим през 1989 година: Желю Желев - софиянец от Веселиново, Шуменско; Луканов, роден в Москва, а кланът му произлиза от Плевенско; Петър Стоянов - от Пловдив; Гиньо Ганев е от Бургас; Първанов се е пръкнал в Сирищник, Пернишко, а днешният му наследник Плевнелиев - в Гоце Делчев.

Нататък и в по-ново време! Борисов е малко по-близо до истината - той е от Банкя, на десетина километра от жълтите павета, не така е обаче при Сергей Станишев, роден в Херсон, Украйна, и съветски гражданин до 90-те години. Председателят Миков е пасал крави в Кула, Видинско, заместниците му: Мая Манолова - в Кюстендил, а Бисеров - в Хасково.

По-нататък: Сладкодумецът Местан, оказва се, е израснал в Момчилград, а патронът му Доган е роден в Пчеларово, Добричко, но израснал в Дръндар, пак Добричко. Я да видим корифея Сидеров - гражданинът националист е от Ямбол, там е засукал за първи път, така да се каже, патриотичните идеи! Ами корифеят Орешарски? Той пък е от Дупница, но е израснал в Бобов дол. Все хора от народа, както се казва! Само за сведение, ето още някои: Паси е от Пловдив, Луджев - от Бургас, Стоян Ганев бе пазарджиклия, Жан Виденов - плавдивчанин, бившият премиер Димитър Попов - отново от Кула, Видинско. Брях, тези кулчани! С цял премиер и цял председател на парламента са дарили държавата!

Въвежда се временна организация на движението в София във връзка със заснемането на рекламен клип

Въвежда се временна организация на движението във връзка със заснемането на рекламен клип, съобщиха от пресцентъра на Столична община. ...

Списъкът може да продължи дълго. Но не е нужно, и това стига! Оказва се, че кореняци-софиянци сред ярките личности в българската политика от прехода са само петима: Филип Димитров, Стефан Софиянски, Любен Беров, Цветан Цветанов (да, същият Цветанов!) и, разбира се, Иван Костов, който е от... Драгалевци.

Но стига политици! Баста, както казват отцепниците от ГЕРБ! Я да видим обаче що за софиянци са другите герои на прехода - мутрите. Косьо Самоковеца е ясен, а Самоков е родно място и на Бай Миле, помним го от плочките в ресторанта на хотел "Славия". В тази категория Дупница и Кюстендил държат мрачния рекорд по масовост - Карамански, братя Илиеви, както и братя Галеви... Маджо бил софиянец от Силистра, Илия Павлов пък е - да не му се надяваш - от Долни Богров, Софийско...

Няма роден софиянец нито сред кредитните милионери, нито сред тези, които днес определят като олигарси: Донев, Гергов, Божков, Ганчев, Бориславова, Цветан Василев, Пеевски, Ковачки, Йосифов - първия съпруг на Станишевата Моника, Стойчев, Батков, Минев, Тилев, Манчев, Банев... И т.н., и т.н...

Какво излeзе накрая? Не са софиянците на топа на устата. Нищо, че Станишев и Местан не спират да насъскват хората от мегданите срещу хората от "жълтите павета". Истината е една, и тя важи и за софиянците, и за провинциалистите: на това дередже сме заради БЪЛГАРСКИТЕ политици на прехода. Без значение дали са родени и израснали в София или извън нея. Много от тях дойдоха направо от зрелия социализъм. Други по фамилна линия. Какъвто е случаят на Станишев!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com