X
 
 

Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре

3907 2
photo of Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре
Снимка: БГНЕС
Като председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам на срещата в Министерството на образованието и науката на 16.02.2018 г.

Искам да дам разяснение как протече срещата:

Няма как да сме доволни от срещата, защото още преди да започнем беше подходено към нас с пренебрежение, закъснялата Янка Такева ме накара да стана и да ѝ отстъпя мястото си и то по най-грубия и заповеднически начин, като че съм ѝ служител. Впоследствие постоянно взимаше думата без никой да ѝ я е дал, прекъсваше, говореше си под носа, така че хората около нея не можеха да чуват какво казва, ръкопляскаше на изказвания, които са ѝ харесали, скара се на зам.-министър Сачева, че не познава наредбите и защо се е хванала на тази работа като не ги знае... но да караме поред.

След откриването на срещата естествено първа взе думата тя - Янка Такева - за който не знае - ръководител на Синдиката на българските учители. Сподели, че ние родителите в момента “създаваме неприятни ситуации в българското образование” и че “демонизираме учителя”. Каза, че не знае “защо се е нарушил нормалния тон”, но ние не останахме с впечатление реално да мисли по този въпрос. Отново наблегна на “незаконните бръмбари”. Каза: “Осъждаме всякакъв вид насилие и тормоз над децата” (Ема Черногорска, един от организаторите на протестите срещу насилието в детските градини, по-късно в изказването си я попита как). Пледира да се обединим около няколко неща:

1. Че учителят не е укротител и че трябва да си върши работата без да бъде надзираван.

2. Да се разработи антистресова програма за учителите (интересно ни е да разберем какво ще включва тя), следователно предложението е да научим учителите да издържат повече на стрес, вместо да им подобрим средата.

3. Във вътрешните правилници да се разработи раздел за мястото на родителя - да има възможност при свободно време да влезе в групата или класната стая!

4. В началото на учебната година да се подписва договор между родителя и директора и когато бъде нарушен - детето вън и да си търси друго училище. Каза: "Като не им харесва тази детска градина, да се преместят" (тя знае ли как се записва и премества дете в София - явно не, а и човек ще премести детето си, но още много други деца ще останат).

5. 65% от българските учители търпят насилие (наше мнение е, че ако това е вярно, камерите са задължителни и не може да позволим такъв голям процент да бъдат насилвани), а 68% от българските деца търпят насилие в семейството.

Втори се изказа Юлиян Петров - от синдикат "Образование", който даде предложения за диалог и съвместна работа между институциите.

След това се даде думата на нас и се изказа Ема Черногорска, която на няколко пъти бе прекъсвана, репликирана и т.н. няма смисъл да обяснявам главно от кого! Тя заяви, че от изказването на г-жа Янка Такева е останала с впечатление, че единственият проблем на образователната ни система са родителите. След това върна темата към насилието и зададе въпроса: Как г-жа Такева осъжда насилието над деца? И продължи да излага фактите: “Когато излезе в публичното пространство случай на насилие се осъжда самото записване, а не това, което се случва на тези записи. Заплашва се със стачка". След това даде пример със свой разговор с учител, който се е оплакал, че е повдигал многократно, години наред, проблемите си пред синдиката, в който членува, а отговорът винаги е бил, че те не могат да се преборят! И попита: “Тогава за какво са тези синдикати?”, като продължи: “Значи може да се излиза на стачка против бръмбарите, но не и за подобряване на условията на труд на учителите?!”

След това г-жа Черногорска повдигна въпроса, че родителите се сблъскват със стена, когато заговорят своите притеснения. Че всеки път виждаме, че директорите са учудени от това, което се случва на записите. И попита: “Тогава за какво са там?”. Накрая завърши с това, че ние апелираме да работим заедно, но също срещаме стена. Че в нашите предложения има много такива, които целят подобряване на условията на труд. Че искаме участие на родителите, както предлага г-жа Такева, че искаме намаляване на децата в група, както предлага г-н Петров, че искаме плавна адаптация на децата при първоначално постъпване в ясла или детска градина, което смятаме, че ще намали стреса не само за самите деца, но и за хората, които се грижат за тях. И накрая апелира всеки, който не се е запознал с подробно мотивираните предложения на Инициативния комитет, да го направи и да работим заедно.

После се изказа председателят на Съюза на работодателите в народната просвета г-жа Николчева - директорката, която беше гост в предаването на БНТ "Референдум". Тя каза, че се смята, че има някаква конспирация и атака срещу образованието! Попита защо родителите не сигнализират, когато има проблем, а изкарват записи в медиите. Но иначе каза, че живеем в несигурни времена и в тази връзка камери е нормално да има там, където всички страни са съгласни да ги има, защото там, където родителите и учителите са убедени, децата няма да бъдат настройвани срещу камерите. И подчерта, че камерите са мярка за сигурност.

Г-н Томов - председател на Независим учителски синдикат, отбеляза, че също като г-жа Николчева смята, че това е “дирижирана атака”, че тя е “целенасочена, с предварително подготвени механизми, начини на влияние и внушение на обществото и е срещу образователната среда”. (Такева суфлира: “Точно така”) След това обясни, че видеонаблюдение на места има, но то няма да стане по начина, по който ние искаме (Не разбрахме какво точно има предвид - дали има предвид, че искаме да е задължително, навсякъде, или погрешно е разбрал, че искаме да е онлайн).

Г-жа Ананиева - зам.- кмет на Бургас, каза, че видеонаблюдение е хубаво да има при съгласие на родителите и учителите (Но ние видяхме, че именно в групата, в която учителките са отказали видеонаблюдение, е имало проблем. И това доказва нашата теза, че камери не искат тези, които имат от какво да се притесняват) Г-жа Ананиева обясни също, че общината се грижи за сградния фонд, но не може да осъществява контрол на образователния процес и призова МОН да го прави.

Зам.-кметът на Варна заяви същата позиция по отношение на видеонаблюдението.

Г-н Игов - психологът, който беше с Ема Черногорска в сутрешния блок на bTV, каза, че според него медиите нарушават Конституцията (като излъчват записите без съгласието на хората), но каза и няколко много важни неща:

1. Че директорите замитат проблемите, че няма как да не чуват тези викове.

2. Че всички проблеми са от невзети навреме управленски решения!

3. Че учителите не са добре квалифицирани и че нямат никаква кариерна перспектива! И добави: “Хайде да седнем да го променим”.

След това се изказа Цвета Брестничка от Асоциация "Родители". Като изключим, че те са против камерите, тя каза някои важни неща:

1. “Нуждата на родителите да знаят какво се случва в детската градина или в училището е абсолютно неудовлетворена към момента и докато тази нужда не бъде посрещната от системата по адекватен начин, те ще правят чудеса, за да разберат и няма нужда да бъдат обвинявани, че искат да знаят и да имат доказателства, когато имат съмнения и техните съмнения не срещат адекватна реакция”.

2. “Нека честно да си кажем, че случаи на насилие над деца от страна на педагогически и непедагогически персонал се случват. Това не значи, че го правят всички учители, но се случва. И когато такъв случай има, първите, които трябва да реагират, са колегите и ръководството и когато те реагират, родителите няма да търсят нелегитимни начини”.

КТ "Подкрепа" е против видеонаблюдението детски градини и училища

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции. Българският учител не е престъ...

3. “Най-важното е да се промени средата - по-малко деца на един възрастен, регулярна психологическа подкрепа на учителите, да се обучат за работа с родителите”. (Юлиян Петров в този момент направи пренебрежителна физиономия)

3. Спомена и че Обществените съвети сега са формален орган, но са важни и трябва да измислим начин как да заработят и да изпълнят функцията си. (По време на цялото й изказване много хора не я слушаха)

След това се изказа психоложка, която Янка Такева беше довела. Тя заяви, че камерите биха увеличили стреса и за учителите, и за децата, но не разбрахме как.

Зам.-кметът на София доц. д-р Чобанов взе думата, говори адекватно и каза, че няма проблем общината да финансира, ако се спазва законодателството и има пълен консенсус в институцията между персонал, учители и родители. Каза и, че има нужда от нова образователна инфраструктура, както и възстановяване на учителските институти. През това време на Такева ѝ звънна телефона, вдигна си жената, говори си и не му обърна внимание. В същия стил като него се изказаха и от сдружението на общините.

Пламена Николова от Национална мрежа на децата каза, че е съгласна с нас за това, че няма диалог и че родителите не успяват да решават проблемите си на ниво ДГ или училище. Заяви, че трябва да се върви към това детските градини да се отворят. И добави, че учителите имат прекалено много административна работа.

После стана дама, облечена с блестяща сребриста плисирана пола, фигурален чорапогащник и скандални ботушки - представлявала Национално движение на българските граждани!!!! Представете си. И участвала в експертна група към Народното събрание по изработване на нов закон, който да се справя с агресията в училищата! Изглеждаше, че е човек на Такева - много си подкрепяха думите взаимно, а на брифинга след срещата младата дама снима изказването само на Такева, на никой друг. Та според нея:

Протест пред Столична община с искане за законови промени заради насилието в детските градини

Звуци на детски дрънкалки и залъгалки се чуха днес на протест пред Столична община. Това е символ на протеста, защото до момента освен ...

1. Родителите били абдикирали. Трябвало да има взаимовръзка родител-учител-ученик.

2. Дори да имало насилие, това можело да се реши чрез частни дела и не бивало да се демонизира учителя (звучи ли ви познато?).

2. Те искали Национална стратегия за справяне с агресията за период 20-50 години.

3. Те били направили някакъв проект, който е подкрепен от СБУ и някакви такива.

Другото не си заслужаваше - заговори за Истанбулската конвенция, никакви приказки по същество и в крайна сметка нищо не предложи.

Г-жа Балева, която е председател на директорска организация, заяви, че те са учудени от това, което виждат и че то няма място в детските градини и че е „за“ да има договор между ДГ и родителите.

Родители протестираха срещу насилието в детските градини

Въпреки лошото време, родители се събраха пред сградата на община Пазарджик, за да изразят недоволството си от насилието на деца в детс...

Накрая зам.-министър Сачева взе думата и каза, че явно ползите от видеонаблюдението са несравнимо по-малки от вредите. Но че исканията на родителите да имат информация са напълно основателни. Че има напрежение и явно добрите практики не са налице навсякъде. Че изнасянето на проблемите в медиите не решава проблема, че има директор, Обществен съвет, РУО, МОН.

Аз попитах зам.-министър Таня Михайлова дали МОН имат против някоя случайна организация, ако предлага нещо добро, да се бърка в образователните политики, както и имат ли против непрофесионална – например родителска организация, да се бърка в образователните политики? Тя отговори, че настоящата среща доказва, че нямат против. Тогава аз попитах как така в подписката, организирана от СБУ, на учителите им се дава да разписват, че те са против случайни и непрофесионални организации да се месят в образователните политики? Вече не си спомням, но мисля, че нищо не ми отговориха.

На пресконференцията от синдикатите си изказаха направените предложения за антистрес, диалог, връщане на доверие и т.н., отбелязаха и, че са против камерите.

След това аз взех думата и казах, че ще продължаваме с протестите и че все пак това е законодателна инициатива и ще настояваме да си свършат работата в парламента, защото в крайна сметка от тях зависи! Казах, че настояваме и за повишаване на заплатите на учителите и за намаляване на пенсионната възраст и т.н. След още няколко журналистически въпроса, зам.-министър Сачева ми взе думата и подчерта, че всъщност само аз настоявам за видеонаблюдението, а всички останали са против.

Както и да е - това не е ново за нас - ние знаем, че институциите ще са против нас и за миг не сме си представяли, че ще бъдем посрещнати особено радушно на тази среща. Но, докато хората са зад нас, ще продължаваме да се борим и ще се справим. Не е нормално ние да се обявяваме за увеличаване на заплатите и ранно пенсиониране, а синдикатите - за медиация и антистрес програми - не че не са важни, но кое би удовлетворило повече учителите?

Автор: Инж. Васил Николов - председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца Профил на трол?
    Всичко започна от ДРУГАРЯ Иван Костов, тъпанар от класа. Същият, по време на своето управление, с процедурни хватки, обезсмисли статута на държавен служител, който имаха учителите според закона за народната просвета. По негово време, единствено учителите бяха такива, по закона за държавния служител. След това, пък НДСВ направо премахна този текст от закона за народната просвета. Цялата тази гадо виж още ›› ст бе извършена, не без подлата роля на профсъюза на Янка Такева. Защото увисваха като прани гащи, без недоволната членска маса на учителите. Как е възможно учител, преподаващ в държавно/общинско училище, над което се вее държавното знаме, преподаващ по утвърдени от държавните органи учебни планове, да не е държавен служител. Разбира се, по-важно е да не се решава проблема, а да се създава периодично напрежение. ЕТО ЗА КАКВО СТАВА ДУМА: ЗАКОН за народната просвета Обн., ДВ, бр. 86 от 18.10.1991 г., изм., бр. 90 от 24.10.1996 г., изм. и доп., бр. 36 от 31.03.1998 г., доп., бр. 124 от 27.10.1998 г., изм., бр. 153 от 23.12.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 27.07.1999 г., бр. 68 от 30.07.1999 г., изм. и доп. ……………………………………………………………………………………………………………………………… Чл. 40. (Доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) УЧИТЕЛИТЕ (ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ), ДИРЕКТОРИТЕ И ПОМОЩНИК-ДИРЕКТОРИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА, В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И В ОБСЛУЖВАЩИТЕ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА ЗВЕНА СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. (2) Трудовите договори с помощник-директорите, с учителите и служителите се сключват съответно от директора на училището, на детската градина или на обслужващото звено. (3) Възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения по ал. 2 стават по реда, определен от Кодекса на труда. (4) (Нова) Длъжностите директор, помощник-директор, учител (възпитател) могат да се заемат само от лица, които не са осъдени на лишаване от свобода с ЗАКОН за държавния служител Обн., ДВ, бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 28.08.1999 г., изм., бр. 1 от 4.01.2000 г., изм. и доп., бр. 25 от 16.03.2001 г., в сила от 1.09.2000 г., бр. 99 от 20.11.2001 г., в сила от 20.11.2001 г., изм., бр. 110 от 21.12.2001 г., в сила от 1.01.2002 г., бр. 45 от 30.04.2002 г., изм. и доп. ……………………………………………………………………………………………………………………………… Чл. 2. (Обн. - ДВ, бр. 67 от 1999 г.) (1) Държавен служител е лице, което заема платена длъжност в администрацията, КАКТО И ЛИЦЕ, НА КОЕТО СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН ПРЕДОСТАВЯ СТАТУТ НА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ при спазване на изискванията на този закон. (2) Министерският съвет определя наименованията на длъжностите на държавните служители и разпределението им по групи и рангове в Единен класификатор ................................................................... ................................................................... …………………………………………………………………………………………………………………………… МНОГО ИНТЕРЕСЕН ЧЛЕН, ЗАКОН за държавния служител Гарантиран минимум Чл. 68. (Обн. - ДВ, бр. 67 от 1999 г.) (в сила от 1.01.2000 г.) Размерът на основната заплата по чл. 67, ал. 1 за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, не може да бъде по-малък от трикратния размер на минималната работна заплата за страната. Гарантиран минимум Чл. 68. (В сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България и не може да бъде по-нисък от размера за предходната година. …………………………………………………………………………………………………………………………….. НОВОТО ЗАКОН за народната просвета Обн., ДВ, бр. 86 от 18.10.1991 г., изм., бр. 90 от 24.10.1996 г., изм. и доп., бр. 36 от 31.03.1998 г., доп., бр. 124 от 27.10.1998 г., изм., бр. 153 от 23.12.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 27.07.1999 г., бр. 68 от 30.07.1999 г., изм. и доп., бр. 90 от 24.09.2002 г., в сила от 24.09.2002 г., бр. 95 от 8.10.2002 г., в сила от 8.10.2002 г., бр. 29 от 31.03.2003 г., в сила от 31.03.2003 г., изм., бр. 71 от 12.08.2003 г., доп., бр. 86 от 30.09.2003 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 114 от 30.12.2003 г., изм. и доп., бр. 40 от 14.05.2004 г. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) Учителите (възпитателите), директорите и помощник-директорите в държавните и общинските училища, детски градини и обслужващи звена осъществяват обучение и/или възпитание на деца и ученици в съответствие с този закон и нормативните актове по неговото прилагане. ................................................................................................................................... ЗАКОН за държавния служител Обн., ДВ, бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 28.08.1999 г., изм., бр. 1 от 4.01.2000 г., изм. и доп., бр. 25 от 16.03.2001 г., в сила от 1.09.2000 г., бр. 99 от 20.11.2001 г., в сила от 20.11.2001 г., изм., бр. 110 от 21.12.2001 г., в сила от 1.01.2002 г., бр. 45 от 30.04.2002 г., изм. и доп., бр. 95 от 28.10.2003 г., изм., бр. 70 от 10.08.2004 г., в сила от 1.08.2004 г. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Държавен служител Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) Държавен служител е лице, което по силата на административен акт за назначаване заема платена щатна длъжност в държавната администрация и подпомага орган на държавната власт при осъществяване на неговите правомощия. (2) Длъжностите, които се заемат от държавни служители, се определят в Единен класификатор на длъжностите в администрацията, който се приема от Министерския съвет и се обнародва в "Държавен вестник". (3) Длъжностното разписание ..................................................................................
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Eхо 1 Eхо преди 9 месеца Профил на трол?
    Ами да, друго ли очаквате? От много години властта се съобразява не с аргументите, а с този който може да й навреди! Не, че синдикатите толкова го могат, но все пак, могат поне да се оплакват из Европа!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално