Страната, която трови кучетата си с антифриз

24696
Страната, която трови кучетата си с антифриз
Снимка: Getty Images/Guliver

На четвърти януари социалната мрежа Facebook осъмна с покъртителни снимки на куче от Русе, отровено с атинфриз. Кучето Кубрат е открито в парка в Русе, а след аутопсията се установило, че целият му стомах е бил пълен с антифриз, като се предполага, че веществото буквално е било наливано в устата на животното.

Това не е нито първият, нито последният случай на подобно посегателство срещу животни. Мрежата всекидневно ни предлага редица снимки на животни, което са били убити от хора, по неясни причини.

Държавата, от една страна като представител на законността, не предприема никакви мерки, нито се интересува от тези смъртни случаи. Те се превръщат в призраци, от една хроника на смърт, която всеки е очаквал, и на никой не му пука.

Законът за защита на животните в България определя за особена жестокост умишленото причиняване на смърт на животни, умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни, както и стрелбата по безстопанствени животни (чл. 10 от ЗЗЖ). Въпреки това доколко се спазва самия закон и доколко хората са запознати с него?

Отвеждането на безстопанствени животни в приюти на много места се осъществява само на теория. Животните се взимат от улицата, кастрират се (по хуманен, или не особено хуманен начин), след което в повечето случаи отново се връщат там, откъдето са взети. На никой не му пука за тях, никой не се интересува от продължаващата им съдба. А жителите на кварталите и махалите из цяла България, решили да вземат съдбата и живота в своите ръце, разпръскват различни отрови, за да се справят сами с популацията сред животните.

Група доброволци кръстосват цялата страна с призиви да се намери дом на това или онова куче. Качват се негови снимки, дори се търсят осиновители в чужбина. Това обаче е като игла в купа сено, в сравнение с високата популация и пълната липса на достатъчно институции и приюти, които да приютят беззащитните животни.

И докато по телевизията, особено в студеното време, дават репортажи за социални патронажи, които търсели по цели нощи хора, които са бездомни, за да ги приютят – кой търси и приютява бездомните животни?

Животът ни - между абсурда и реалността

Не знам дали е имало план да се стигне до тази жалка картина в милата ни родина или е случайност… Знам обаче, че за 30-те години...

А докато в България се борим собственоръчно с кучета, убивайки ги демонстративно, в Истанбул им създават петзвездни приюти. През 2011 година истанбулските власти създават приют, който прилича на хотел. Кучетата, настанени в него се лекуват с термална вода, имат изграден басейн и най-високо технологични екстри. Капацитетът на приюта е 600 животни, а неговият директор Хасан Гюнеш казва пред hurriyetdailynews: "Приютът ни за животни е като петзвезден хотел. Всеки месец обгрижваме между 250-30 животни, спасени от улицата". Жителите на Истанбул, които искат да осиновят куче, могат да отидат в хотела, да го видят, и след това го вземат в дома си.

Докато в България ги убиват.

Така че, глобално погледнато, нация, която убива бездомните си животни с антифриз никога няма да стигне европейските и световни стандарти – каквото и да прави по-въпроса. А докато все пак правим опити за това, всекидневно някое куче умира, отровено от човек, решил да поеме контрола в своите ръце! Това за контрола да ви е познато от поредното раздухване на истерия по темата "ромска интеграция"?

Автор: Костадин Костов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com